Spring til hovedindhold

Sådan vælger Casper udbytteaktier til sin portefølje

Mens erantis og vintergækker begynder at pible frem i haverne, så gør de danske aktieselskaber sig klar til at udbetale udbytte til aktionærerne. Foråret er lig med aktieudbytte, og de private investorer er i fuld gang med at kigge på, hvilke selskaber de skal have i porteføljen for at få del i udbyttet i år. Én af dem er 32-årige Casper Schneidereit, han har sammensat en portefølje, som kun består af udbytteaktier.

Tryg, Grønlandsbanken og Lolland Bank– alle aktieselskaber, der deler overskuddet med deres aktionærer. Og samtidig nogle af Casper Schneidereits favoritter, når det kommer til udbytteaktier. 32-årige Casper Schneidereit bor på Falster, men arbejder i København. Pendlerturen frem og tilbage fordriver han med at finde sin næste investering.

De første aktier, der røg ind på depotet, var fodboldaktier. Dengang handlede det mest om at få fingrene i en særlig T-shirt og nogle fodboldbilletter. Men for omkring fire år siden fik Casper Schneidereit en mere struktureret tilgang til sine investeringer – og det var også der, at han fik øjnene op for udbytteaktier.

Inden jeg fik udbetalt de første udbytter, så jeg det mest som et biprodukt af investeringerne – men da der så kom den her pose penge, så jeg muligheder i at satse på udbyttet. Og så begyndte jeg at kigge på, hvad fællesnævnerne var for de aktier, ” fortæller Casper Schneidereit.

Casper Schneidereit har investeret de sidste fire år, han har flere forskellige porteføljer, men én portefølje består udelukkende af udbytteaktier. Formålet med udbytteporteføljen er, at den på sigt skal skabe et økonomisk overskud, så han kan arbejde mindre og have større frihed.

”Udbytteaktier har bare nogle karakteristika, som jeg holder af. Eksempelvis skal der jo ofte være noget overskud at betale udbytte fra. De virksomheder er rare at have i en grundportefølje, hvor jeg kan se udbyttet komme ind – uden at jeg nødvendigvis skal forhold mig supermeget til kursudvikling, kurstriggers og den slags,” forklarer han.

Målet for porteføljen er, at den skal bestå af omkring 100 forskellige aktier og investeringsforeninger og have en samlet værdi på cirka 1,5 millioner kroner. Og der skal være en gennemsnitlig udbyttebetaling på 2– 4 % af porteføljeværdien.

Går efter kedelige selskaber, som ikke tømmer kassen

For at et selskab skal vække Casper Schneidereits interesse, skal det have en historik med et godt udbytte – for ham er det selskaber, der deler minimum 50 % af overskuddet ud til aktionærerne.

Inspirationen til at finde selskaberne kommer oftest fra lister over, hvilke selskaber der betaler det højeste udbytte – og de er lette af finde på nettet. Han har lavet sine egne tommelfingerregler, som han følger, når han udser sig nye papirer til udbytteporteføljen.

”Det skal selvfølgelig være sunde selskaber, som skaber et stabilt overskud, så de ikke tømmer kassen for at betale udbytte,” siger han og fortsætter. ”Jeg kigger efter brancher, hvor jeg ikke forventer, at det ser helt anderledes ud i morgen. Faktisk så er det sådan, at jo mere kedeligt det er – jo bedre. Hvis jeg for eksempel kunne finde en god virksomhed, der producerede toiletpapir, så ville det være helt perfekt, for det er et produkt, som vi også skal bruge om 20 år,” forklarer han og griner lidt.

Ligesom det gerne må være lidt forudsigeligt, så skal det heller ikke blive alt for eksotisk.

”Jeg undgår helt selskaber fra bestemte lande, fordi jeg synes, det er alt for usikkert at lægge mine penge i lande som for eksempel Rusland, hvor det er svært at vide, hvad fremtiden byder på.”

Navigerer uden om lande uden dobbeltbeskatningsaftaler

Men det er ikke kun politisk usikkerhed og uforudsigelige brancher, som Casper Schneidereit styrer uden om. Hvis du ejer udenlandske aktier, skal du nemlig være opmærksom på, hvordan dit udbytte bliver beskattet, ellers kan du risikere, at der ikke er meget udbytte tilbage i sidste ende. For at gøre det lettere for investorerne har Danmark indgået dobbeltbeskatningsaftaler med en række lande, hvilket betyder, at udbyttet kun beskattes med 15 procent i det land, aktien er noteret. En regel som de fleste lande overholder. Er der trukket mere end 15 procent, skal du selv i gang med at søge om at få overskydende skat tilbage.

”Jeg forsøger at holde mig fra at investere i aktier fra lande, som Danmark ikke har en dobbeltbeskatningsaftale med – det tager simpelthen for lang tid, hvis jeg skal bruge tid på at tilbagesøge udbytteskatten selv. Og jeg er ret opmærksom på, hvor lang tid jeg bruger på at passe min portefølje – det skal jo kunne betale sig,” konkluderer han.

Har ikke fingeren på salgsknappen

Når Casper Schneidereit kigger på sin udbytteportefølje, så har han is i maven – og han forholder sig ikke så meget til bevægelserne på aktiemarkedet.

”Jeg køber og beholder – også selvom jeg kan se, at de ikke performer så godt kursmæssigt – jeg forholder mig mere til indtjeningen,” lyder det fra ham.

Udbyttesæsonen er i fuld gang. Og derfor har Casper Schneidereit selvfølgelig også nye udbytteaktier i kikkerten.

”AbbVie Inc har jeg noteret mig som noget, der skal kigges lidt nærmere på, ”afslører han.

Læs også: Dansk udbyttefest for 70 mia.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
3 Kommentarer
Ældste
Nyeste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2020-08-27 13:15

følger samme strategi, I stedet for at ligge søvnløs om natten når det går dårligt på aktie market glæder jeg mig bare over at jeg kan købe udbytte aktier på udsalg, det handler jo bare om at akkumulerer noget volume så man får en støre pose penge ud

Gæst
Gæst
2020-09-12 19:50

Var det ikke oplagt, at vise listen over aktier i hans portefølje af udbytteaktier?

Anette Allerslev
Anette Allerslev
2021-09-15 10:10

hvor kan man følge/studere et selskabs historik over %-vis udbetaling af overskuddet?