Spring til hovedindhold

Uheldig eller heldig? Læg ikke alle æg i samme kurv og få spredning

Der er mange investorer, som har blikket stift rettet mod en eller to aktier, som de derefter har lagt i porteføljekurven. Det er selvfølgelig fedt, hvis det er de rigtige, men også rigtig ufedt hvis det er de forkerte.

“Læg ikke alle dine æg i samme kurv”

I dag er der ikke mange, der bærer æg til markedet i en kurv, men ordsproget fejler ikke noget og kan sagtens bruges i et investeringsperspektiv. For det understreger, at det kan være en god ide at sprede sin risiko.

En stor del af investorer hos Nordnet lever efter devisen, at spredning er redning, og investerer typisk i mere end fem aktier. Men der er også mange investorer, som har blikket stift rettet mod bare en eller to aktier, som de derefter har lagt i porteføljekurven, uden at tilføje andet. Det er selvfølgelig fedt, hvis det er de rigtige, men desværre også trist, hvis det har vist sig at være de forkerte aktier, man har fået valgt.

Hvad er problemet med at lægge alle æg i samme kurv?

At lægge alle æg i samme kurv betyder, i en investeringskontekst, at man investerer alle sine penge i meget få aktier – fx en eller to forskellige. Selvom man sørger for at vælge store og velrenommerede selskaber, medfører det den ulempe, at man bliver meget sårbar overfor, hvordan det går for netop det selskab, man har investeret i. Alle selskaber oplever dårlige perioder, og falder selskabets aktie med 20%, falder din samlede investerings værdi tilsvarende. Hvis du i stedet spredt din investering ud på mange forskellige selskaber (gerne i forskellige verdensdele og indenfor forskellige brancher), vil du være mindre sårbar, da alle selskaberne sjældent vil opleve dårlige perioder samtidig.

Det er ideén med at sprede sin investering.

Den uheldige portefølje

Alle de store danske aktier er populære blandt vores kunder, men det er ikke alle de populære aktier, der har klaret det lige godt de seneste år. Har man eksempelvis været uheldig og investeret i de tre af de svagest performende danske aktier, kan man her ser, hvordan udviklingen har været.

Kilde: Nordnet.dk – egen tilvirkning. Historiske afkast er ingen garanti for fremtidige afkast.

Det samlede tab i den uheldige portefølje, som består af AMBU, Danske Bank og ISS vil være ca. 25 % af værdien de seneste 5 år.

Startværdi 100.000 kr. i hver aktie.
Slutværdi 31. marts 2023 = 227.380 kr.
Samlet tab = 300.000 – 227.380 = -72.620 kr.

Den populære portefølje

Kigger vi i stedet otte af de mest populære aktier blandt vores kunder, har de givet gode afkast de seneste fem år. Nedenfor har vi taget udgangspunkt i de fire mest populære danske aktier og udenlandske aktier målt på markedsværdi.

Kilde: Egen tilvirkning pr. 31. marts 2023 – Historiske afkast er ingen garanti for fremtidig afkast.

Som det fremgår af figuren, så har syv af de otte aktier givet positive afkast, og faktisk klaret sig rigtig flot sammenlignet med markedets gennemsnit. Hvis man havde valgt at investere i de otte aktier, ville man således have klaret sig godt de seneste fem år – men om det fortsætter de kommende fem år, vides naturligvis ikke.

Mere spredning? Mange vælger obligationer

En anden måde at få spredning i sin portefølje er ved at investere i andet end aktier. Obligationer er igen begyndt at se interessante ud (ifht. seneste fem år), så måske din portefølje skal spredes i både aktier og obligationer i fremtiden?

Kilde: Curvo. Egen tilvirkning. Månedlige kurser. Historiske afkast er ikke en garanti for fremtidige afkast. Der er risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Grafen her viser udviklingen af en portefølje, som indeholder både aktier og obligationer og ligner Nordnet One Balance. Nemlig med 60% aktier (MSCI World) og 40% obligationer (FTSE World Government Bond – Developed Markets (Hedged EUR)) med månedlig rebalancering, hvilket betyder, at porteføljen justeres hver måned for at opretholde en 60/40-fordeling. Udviklingen tager ikke højde for beskatning, omkostninger eller inflation, men trenden er uden tvivl opadgående.

Læs mere om obligationer her, eller se om Nordnet One kunne være en mulighed for dig.

ETF’er eller investeringsforeninger som basisspredning

Flere og flere investorer er begyndt at bruge ETF’er eller investeringsforeninger som basis i deres porteføljer. Hvis man gerne vil undgå at lægge for mange æg i samme kurv, kan dette være en måde at få stor spredning i sin portefølje på en nem måde. ETF’er og investeringsforeninger spreder nemlig dine penge på et stort antal selskaber inden for det fokusområde, de har. På Nordnet.dk har vi en screener, som du kan bruge til at se de ETF’er og investeringsforeninger, du kan vælge hos os.

Hvilken risikoprofil skal jeg vælge?

Hvis du savner inspiration til, hvordan du laver en investeringsstrategi, som tager udgangspunkt i dig og dine økonomiske forhold, så kan du prøve at læse vores om, hvorvidt man skal stå kontant eller være investeret.

Vigtige ting at tænke over, når du investerer:

  • Risikovillighed
  • Finansiel situation
  • Formueforhold
  • Tidshorisont

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer.Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Inden du investerer i en fond, bør du læse prospektet, som er tilgængeligt hos fondsselskabet og central investorinformation, som du finder i ordreafgivelsesvinduet samt på fondens produktside pånordnet.dk.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
2 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2023-04-10 13:46

Tak for et godt vink.
Bare lige en ting jeg gerne vil have hold på. Husker jo tydeligt at vi der er lidt forsigtige fik en ordentlig lussing i2022.
Da de’ risikovillige der blev i højrisiko aktier fik en belønning, hvorimod os forsigtige der fulgte vor børnelærdom fik en lang næse 🙂
Tror Nordnet at normalen indfinder sig igen siden I anbefaler obligationer på ny ??
Bare et spørgsmål fra en gammel mand!
Fortsat god påske.

M.v.h.: Niels.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2023-04-10 14:29

Hej Niels. Vi rådgiver ikke, men ja jeg tror at obligationer igen bliver langt mere populære end vi har set igennem de sidste 5 år.

Den rente man kan opnå ved at investere i obligationer er igen begyndt at se interessant ud. Dog kan der stadig være risiko hvis renten skal længere op.

En 1-årig realkreditobligation giver ca. 3% i rente nu, hvilket ikke er set så godt i rigtig mange år.