Spring til hovedindhold

”Ukendt” ædelmetal er nu dyrere end guld

Guld, sølv, platin og… Palladium. Investeringer i de to førstnævnte ædelmetaller er relativt almindelige blandt vores investorer. Dog er investeringer i platin og palladium mere sjældne. Men efter store prisstigninger i år har flere og flere mennesker åbnet øjnene for det ”ukendte” metal palladium.

Hvad er palladium? Hvad bruges det til, og hvorfor stryger prisen i vejret? Det vil vi se nærmere på i dette blogindlæg.

Palladium er i løbet af 2019 blevet dyrere end guld

Palladium er den dyreste af de fire førnævnte ædelmetaller. Prisen er indtil videre steget med over 60 procent i år og over 200 procent de sidste tre år. Har man investeret i svenske kroner til palladium, kan man selvfølgelig også regne med en betydelig dollarforstærkning i denne periode.

Hvad er palladium?

Palladium er et metallisk element, der hører til gruppen af lette platinmetaller. Metallet blev opdaget i 1803 af William Hyde Wollastonoch og opkaldt efter den i 1802 opdagede asteroide Pallas. Palladium regnes kemisk som et enkelt metal.

Cirka 80 procent af alt palladium bruges til katalysatorer til biler, hvor det omdanner giftige forurenende stoffer til mindre skadeligt kuldioxid og vanddamp.

Metallet bruges også i elektronik, i tandlægebranchen og til smykker. Primært udvindes metallet i Rusland og Sydafrika og for det meste, som et biprodukt ved udvindingen af andre metaller, såsom platin og nikkel.

Hvorfor farer prisen i vejret?

Palladiumforsyningen er ikke steget i samme takt som den stigende efterspørgsel. Især Kinas stramninger i et forsøg på at reducere større emissioner har tvunget kinesiske bilproducenter til at øge brugen af ædelmetaller.

Også i Europa er brugen af Palladium steget, især i kølvandet på de skandaler, der har været omkring snyderi med emissionstestene for dieselbiler. Disse biler bruger for det meste platin i renseprocessen. Mens benzinbiler, som europæiske forbrugere i stigende grad efterspørger, bruger palladium i langt større grad.

Flere biltyverier som følger af værdistigningen

En trist bivirkning af den store prisstigning på palladium er, at vi ser en stigning i biltyveri. Ældre biler har nu også en stor værdi for tyvene, der er ude efter katalysatoren, der nu har en væsentlig øget værdi.

Hvorfor er udbuddet så lille?

Palladiums status som biprodukt i produktionen af platin og nikkel betyder, at udbuddet ikke kan følge med den stigende efterspørgsel. 2019 var det ottende år i træk, hvor produktionen af palladium at ikke kunne følge med efterspørgslen. Dette har naturligvis bidraget til at skubbe metallet til stadige “all time highs”. I december 2018 strøg prisen for palladium forbi guld for første gang siden begyndelsen af 2000’erne.

Investeringer i Palladium

Hvilke muligheder er der for at investere i palladium? Her er nogle af de mest populære valg blandt vores investorer:

VirksomhedInstrumentKursudvikling 3 årHandl
North American Palladium Aktie (Canada) +285%Handl
Palladium One Mining Aktie (Canada) -60%Handl
Palladium STracker+208%Handl
WisdomTree Physical Palladium ETF+185%Handl

Få større eksponering på råvarer og ædelmetaller

Hvis du eksempelvis vil have en større eksponering på aktier, renter, fast ejendom og mange andre råvarer og metaller end palladium, kan Nordnet Smarte Porteføljer være interessant for dig.

Investerer du allerede i ædelmetaller eller råvarer?

Hvilke råvarer og metaller investerer du i? Hvordan tror du markedet kommer til at se ud fremover? Del dine tanker med os nedenfor.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
1 Kommentar
Ældste
Nyeste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2019-11-08 14:54

En anden mulighed er at købe mønter – f.eks. Kanadiske Maple Leaf der også bliver mynted i paladium.