I en meget opsigtsvækkende artikel i Financial Times, mere end indikeres det, at japanske Softbank kan have forstærket den spekulative udvikling i amerikanske IT-selskaber, og skabt en boble der ikke kun kan springe, men også forklare hvorfor der har været en så stor forskel mellem Nasdaq aktiernes udvikling og den ”virkelige verden” især siden kursbunden i marts:
- Af en meget bemærkelsesværdig artikel i FT fremgår det, at japanske Softbank ikke kun kan have haft en spekulativ finger med i spillet i store amerikanske IT aktiers ekstreme optur.
- Softbank har, angiveligt, købt optioner i selskaber som de i forvejen ejede større aktieposter i. Det skulle dreje sig om selskaber som Tesla, Apple, Microsoft, Nvidia, Google og Amazon og flere.
- Ved at købe optioner har Softbank ikke kun øget sin eksponering mod disse aktier. I takt med at aktierne steg, kan de som har udstedt optionerne haft stadig vanskeligere ved at afdække deres modpartsrisiko.
- Det er lidt teknisk, men Softbank kan have købt ”out-of-the-money-optioner. Det er optioner, som har en ”strikepris”, som ligger et godt stykke væk fra den aktuelle markedspris. Optionerne er billige fordi sandsynligheden for at de kan udnyttes profitabelt, er lille. I takt med at de underliggende aktier stiger, bliver det mere sandsynligt, at optionerne bliver penge værd, og de som har udstedt optionerne kan ikke i fuldt omfang afdække deres eksponering i markedet, når aktiekurserne ”springer” og skifter niveau.
- Det sker når eksempelvis Tesla over flere på hinanden følgende dage stiger med op til 10 %.
Spekulativ boble kan sprænge
- Hvis historien er sand, vil det over de kommende uger kunne betyde ikke kun større udsving i IT aktierne, men det kan også, i yderste konsekvens, medføre en større aktiekorrektion. Softbank, alias ”hvalen”, kan blive afsløret.
- Softbank vil næppe af sig selv vise sine kort. Markedet vil dog hurtigt ønske at teste tesen, ved at se om der stadig er købere i selskabernes aktier. Hvis der ikke er ”bid”, vil det i sig selv kunne få flere og flere til at sælge aktierne af frygt for at korthuset er ved at vælte og hvilke konsekvenser det kan få. Mange har købt aktierne som led i en momentumstrategi, hvor man køber flere af de aktier, som stiger mest.
- At der kan blive tale om betydelige kursfald kan og bør ingen være i tvivl om. Faldhøjden er stor, og prisfastsættelsen er ”på en anden planet”. Selv om prisfastsættelsen af eksempelvis Apple ikke kan siges at være ekstremt fantasifuld, er kursstigningen de seneste måneder ekstrem, og passer meget godt med tesen om at der har været en ”hval” på spil.
Hval teori forklarer valueaktiernes udfordringer
De seneste år har en meget betydelig del af aktiefremgangen været koncentreret i IT- aktier. Softbank har næppe/formentlig ikke været på rov i flere år. Mange har undret sig over, at de brede aktieindeks ikke er steget, og at kursfremgangen i IT aktier ikke har haft en effekt på det mere generelle marked.
Hvis ”hval” teorien viser sig at holde, kan det forklare, hvorfor det brede marked, som afspejler de økonomiske udfordringer som økonomierne står midt i og overfor, ikke er steget. Det er bl.a. bemærkelsesværdigt, at bankaktier ikke i det mindste i et lille omfang er begyndt at indregne muligheden for og effekten af der i 2021 kommer et konjunkturopsving alene fordi bnp falder så meget som tilfældet er i 2020.
Kender du din risiko?
Hvis IT aktieboblen springer vil det ikke kun kunne mærkes i USA, men globalt. Det burde ikke have nogen større effekt på de mange aktier, som ikke er steget og hvor prisfastsættelsen er meget moderat grænsende til lav. At det alligevel kan få en generel effekt på risikopræmien, i det mindste kortsigtet er dog en reel risiko.
Der er god grund til at holde øje med udviklingen. Hvis du som investor har hovedparten af dine investorpenge anbragt i IT aktier, er det en god ide at stressteste din risiko. Under alle omstændigheder kender du senest nu den risiko, som der kan være ved at have koncentreret dine investeringer her.
Så fik du ødelagt min dag.
Hvorfor er det ikke muligt at købe Softbank med Nordnet?
Hej Kristian
Softbank er japansk. Måske kan den købes via en af parallelnoteringerne i USA. Jeg ved ikke om det er den tickerkode du efterlyser (Helt uden ansvar om det er den lige den som du efterspørger): SFTBF
Med venlig hilsen
Per
Jeg ved ikke lige hvordan jeg skal forstå følgende.. Men den omtalte Softbank sælger for 40mia nvidia aktier..
Og i en anden artikel står der at Nvidia køber Softbank
Det jeg egentligt gerne vil vide er… Vil det her trigge en højere pris for nvidia ?
Og hvad med den omtalte Softbank Hval, er det her starten på en IT korrektion ?
( jeg forstår ikke rigtigt nyheden og hvad det betyder for nvidia og softbank )
https://borsen.dk/nyheder/generelt/softbank-saelger-chipproducent-for-40-mia-dollar-aktien-stiger-stort1
https://finance.yahoo.com/news/nvidia-buys-softbank-arm-40-230635152.html?guccounter=1&guce_referrer=aHR0cHM6Ly93d3cuYmluZy5jb20v&guce_referrer_sig=AQAAAIx2XkqQ9Sckn9Ji_1EC3eJ1ikAK2bzrkMSNNtymdtaoy0T6TWLvpCuJxELZvpSUyVeEFCn6vKxvEHNGQDvW_-SgrwH6IRCWllApAzImpqAdAYA2EjrvL4BRoi5DzLfemG-1BAeHJE5-o3QJXOaBYtuwaw5ZQ9tsFgYSQ6OipiOP
Hej Peder
Softbank købte Arm i 2016 og de sælger nu Arm videre til Nvidia
Med venlig hilsen
Per