Spring til hovedindhold

Veloxis: Kan investorer blokere tvangsindløsning?

Det kom som en overraskelse for de fleste, at Veloxis fik et købstilbud. Det er dog ikke det som har optaget investorerne mest: Det er derimod den negative budpræmie, som fanger investorernes opmærksomhed. Spørgsmålet er om de private investorer kan presse en endnu bedre pris ud af Asahi Kasei?

Her er investeringsperspektivet:

  • Købsprisen lyder på 6,- per aktie
  • Lundbeckfonden og Novo Holdings A/S, som de 2 betydende investorer med 72 % af aktierne har accepteret at sælge deres aktier.
  • Inklusive ledelsens og bestyrelsens aktier og incitamentsprogrammer, har tilbuddet opbakning fra mere end 80 % af aktierne.
  • Salgsprisen for aktierne fra Lundbeck/Novo Nordisk lyder på 4,45 per aktie
  • Lundbeck/Novo har dermed accepteret, at de får mindre mens porteføljeaktionærerne får mere. Det er alt andet lige en positiv ”gestus”. Uden et salg af aktier med en betydelig rabat fra hovedaktionærerne, ville et salg næppe have været muligt.
  • De private investorer føler at de bliver underbudt. Spørgsmålet er dog om det er en reel antagelse?
  • Det er normen, at en overtagelse sker med og til en budpræmie. Altså en merpris i forhold til den sidst noterede kurs. I det her tilfælde var merprisen minus 10 %.
  • For 1 måned siden var kursen 3,82. Det må formodes, at forhandlingerne har været i gang i nogen tid. Budpræmien handler i høj grad om timing, og hvorfra den regnes. Er aktien eksempelvis steget på rygter om at en salgsproces var i gang, kan det være med til at have presset aktiekursen op.
  • Investorernes skuffelse med buddet skyldes, at aktien har haft et godt momentum; at selskabet for ikke så længe siden opjusterede sine forventninger; at der har været udtalelser om at Veloxis kunne være en C20 kandidat, som over tid ville kræve en kursstigning på yderligere 250-300 %.
  • Investorerne tager derfor ikke udgangspunkt i at Veloxis er koncentreret om 1 produkt. At markedsværdien på 9 mia. ikke er specielt lav. At Novo/Lundbeck ikke har ønsket at være langsigtede investorer og ikke mindst: At alt ikke har været rosenrødt i fortiden. Investorerne glemmer nok lidt fortiden i ligningen.

Kan private blokere en tvangsindløsning?

Novo Nordisk/Lundbeck har accepteret at sælge til 4,45. Det som bliver det afgørende og springende punkt er, hvorvidt de private investorer, hvis de er tilstrækkelig utilfredse med prisen, kan stå sammen og blokere. At blokere for at en byder når over 90 % kræver sammenhold, og det er lettere sagt end gjort. Især fordi prisen ikke, som man kunne antage ved at høre til skuffede investorer, er specielt lav.

Skuffelsen skyldes i overvejende grad den manglende budpræmie; at investorerne ikke ser på at aktien er 5 doblet over de seneste år og steget meget de seneste måneder og at fortiden fortæller en historie om, at alt ikke har været og er rosenrødt tilsat at Novo Nordisk og Lundbeck fonden har accepteret en lavere pris, som de anser for fair. Hvordan kan private investorer hævde, at 6,- per aktie er alt for lidt, når større aktionærer mener 4,45 gør Veloxis fuldt prissat er nok ikke mindst et spørgsmål om øjnene der ser.

En ”gratis” option med kortere løbetid?

Investorerne vil inden længe blive præsenteret for et tilbud om at sælge deres aktier til kurs 6,00. Det mest sandsynlige er, at det over tid vil lykkes Asahi Kasei at opnå de 90 %, som det kræver at kunne tvangsindløse de resterende investorer. Det er dog ikke givet, at det sker uden sværdslag, og det kan ikke udelukkes, at mange private investorer i flok vil have en mulighed for at presse en højere kurs igennem end de tilbudte 6,- ved at stille sig på de investeringsmæssige ”bagben”.

Anm: Jeg ejer ikke aktier i Veloxis

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
13 Kommentarer
Ældste
Nyeste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2019-11-27 09:56

Ej at forglemme:
– Optagelse i MSCI small cap index pr. d.d. (hvis det da ikke er sløjfet nu?).

– En stærk og støt stigning i antallet af nye patienter overgår til Envarsus: https://medwatch.dk/secure/Medicinal___Biotek/article11551091.ece

– To opjusteringer på 2 kvartaler = Flere (var) på vej ?

– At CEO mandag 19. Nov. (ugen før Asahi buddet offentliggøres) udtaler sig til Medwatch om manglende impact fra konkurrenternes shortage problemer, hvilket de efterfølgende dage kan ses i en faldende kurs. https://medwatch.dk/secure/Medicinal___Biotek/article11759848.ece

…Veloxis blev / bliver handlet med tro på en stærk fremtid.

Gæst
Gæst
2019-11-27 11:14

Per du er farvet af et og andet. At Asahi Kasei byder 6 kr. fortæller vel alt om at der er nogle STORE forventninger til fremtiden. Du skriver IKKE i dine perspektiver at kursen faktisk var i 7,49 ganske kort før den blev talt ned af CEO. Vi ser i øjeblikket en meget stor interesse fra finanshuse, som vi ikke har set længe. De tænker nok også at det er lavt sat. Det er heller ikke kun små private investorer, som er utilfreds. F.eks. PP Capital er gået ind i det. Der er sikkert flere der “pønser” på noget. Forløbet… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2019-11-27 12:01

Hej Peter Nej, jeg er ikke farvet af noget. Jeg har ingen økonomiske interesser i Veloxis på nogen måde. At Asahi Kasei byder 6,- er udtryk for at de finder selskabet interessant, helt på samme måde som andre som køber alle andre ting, selskaber, aktier og varer finder det interessant. At kursen var i 7,49 betyder ikke andet end at kursen var netop i 7,49 og at nogen var villige til at købe til den pris. Det som skiller vandene er, som jeg altså skriver og understreger, at investorerne mener at der altid skal være en positiv budpræmie i forhold… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2019-11-29 02:34

U finder eet altså ikke bemærkelsesværdigt at CEOen en uge før begynder at tale kursen ned. En CEO som ellers ikke plejer at sige specielt meget.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2019-11-29 05:46

Om man som privat investor “bør” blokere for tvangsindløsning er et lidt underligt spørgsmål, det handler om hvordan man får mest muligt ud af situationen økonomisk, det er vel derfor man investerer. Med det forløb inkl. CEOs udtalelser er al moral for længst smidt overbord.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2019-11-29 07:07

De to ting hænger meget sammen. Hvis de tilbageværende investorer ikke forsøger at blokere for tvangsindløsning (samle mere end 10 % af aktierne og stå sammen), vil aktien med sikkerhed blive indløst til den pris som der ligger på bordet nu, alt andet lige. Derfor er det afgørende om investorerne vil forsøge at presse en bedre indløsningskurs igennem ved igennem 10 %+ ejerskab at blokere for en tvangsindløsning.

Med venlig hilsen
Per

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2019-11-29 11:33

Hej Per, kan du forklare hvordan prisen fastsættes ved tvangsindløsning? Kan man som aktionær risikere at en tvangsindløsning sker til under de 6kr som tilbuddet lyder på?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2019-11-29 12:36

Hej Kasper Tak for spørgsmål:-) Mht. en evt. tvangsindløsning gælder følgende regler, som du og andre kan finde i den her publikation fra finanstilsynet. https://www.finanstilsynet.dk/~/media/Lovgivning/Overtagelsestilbud/Vejledning-til-bekendtgrelse-om-overtagelsestilbud-pdf.pdf?la=da Der er i den henseende bl.a. 3 forhold at være opmærksom på i 6.1.10 – “tilbudskursen” Den bestemmende indflydelse krydses ved erhvervelse af aktier fra Novo/Lundbeck – grænsen krydses ved tilbudskursen på 4,45 vil jeg tro De resterende aktier tilbydes indløst/overtaget på kurs 6 Der må ikke tilbydes en kurs, som er lavere end den som man har erhvervet andre aktier til = kurs 4,45 eller 6. Her er det altså 6,00 som er grænsen… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2019-11-29 07:04

Hej Jens

Jeg forholder mig ikke til hvem der har gjort hvad. Jeg forsøger at nuancere hvad der er sket og hvad man kan forestille sig, at der kommer til at ske. Hold venligst øje med blogindlæg senere fredag. Præmissen som der ikke bliver brugt så meget spalteplads på har med stor sandsynlighed været, at Lundbeck/Novo Holdings har ønsket at sælge. Det er derfor der har været initieret en salgsproces og bl.a. derfor udfaldet er blevet som det nu engang er.

Med venlig hilsen
Per

Gæst
Gæst
2019-12-20 11:09

Hej Per
Jeg har lige fået brev fra Asahi Kasei. De skriver, at de nu har accept fra 80,1% af aktionærerne og at dette er nok til minimumsaccept-betingelsen i købstilbuddet. Er grænsen ikke 90% ?
Mvh bertil

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2019-12-20 11:15

Hej Bertil

Der er tale om 2 forskellige ting. Det som Asahi Kasei kommenterer og kommunikerer på, er minimumsacceptbetingelsen for at gennemføre købet af aktieposten fra Lundbeckfonden/Novo Holding. 90 % grænsen er noget helt helt andet. Det drejer sig om forudsætningen for at kunne tvangsindløse. Altså 2 helt forskellige ting

Med venlig hilsen
Per

Gæst
Gæst
2020-02-04 10:17

Så kom tvangsindløsningen. Ved I, om det bliver til 6,00 kr? Det fremgår nemlig ikke.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2020-02-04 10:20

Hej Mette

Hvis du er kunde hos Nordnet har du formentlig og forhåbentlig fået en “Corporate Action” meddelelse. Heraf fremgår vilkår og ja: 6.00 er kursen

Med venlig hilsen
Per