Spring til hovedindhold

Venter FED til marts 2014 med ”tapering”?

Bernanke tog de fleste analytikere på sengen med sin annoncering af at det endnu ikke er tid til at begynde tilbagetrækningen af de månedlige støtteopkøb. Beslutningen er baseret på at beskæftigelsesudviklingen stadig er for svag og at langtidsarbejdsløsheden truer med langsigtet at være et alvorligt problem for amerikansk økonomi. Set i den kontekst virker det underligt, at analytikerne ikke kan se at alibiet for at vente ikke forsvinder på kort sigt. Det mest sandsynlige er at Bernanke overlader det til Janet Yellen at træffe beslutningen, når hun, formentlig, bliver valgt til den næste FED formand.

Bernanke tog markedet på sengen

Forud for resultatet af FED mødet den 17-18 havde et betydeligt flertal af analytikere ventet at Bernanke ville trykke på ”tapering” knappen og annoncere den begyndende afvikling af de månedlige opkøb. Det gik anderledes.

Bernanke og Co. har opnået det som de gerne ville:

  • Signalere fortsat støtte til økonomien
  • At de seneste 5 måneders stigninger i markedsrenterne har haft en ”uheldig” indflydelse på renteforventningerne i det opsving som fortsat er lidt skrøbeligt.
  • Jo mere forventningerne lå til rentestigninger, jo større effekt har det haft på opfattelsen af hvor langt investorerne er fra ”normale tilstande”.

Begrundelse er ikke ny

Bernanke overraskede den gennemsnitlige forventning. Ikke kun med hans annoncering, men især hans bevæggrund for ikke at foretage sig noget. Investorerne blev ikke så overraskede over nedjustering af vækstforventningerne for 2013 og i mindre omfang for 2014. Ej heller var det nogen nyhed, at inflation absolut er indenfor komfort zonen og rent faktisk under det langsigtede forventede.

Alibi for QE = alibi for at fortsætte QE

Derimod fokuserede Bernanke på en langsigtet trussel mod økonomien. Jobvæksten er ikke tilstrækkelig stærk til at skabe nok jobs. Samtidig er de arbejdsløse i gennemsnit ukomfortabelt længe uden arbejde. Bernanke har tidligere netop brugt den gennemsnitlige stigning i den tid, hvor arbejdsløse er netop arbejdsløse som et af argumenterne for kvantitativt at understøtte den økonomiske udvikling igennem lave renter.

I den henseende var der tale om genbrug af argumenter. Et af de argumenter som Bernanke brugte for at initiere QE blev brugt igen. Det var i sig selv lidt overraskende. Analytikere har løbende ikke i tilstrækkelig omfang lyttet til Bernankes ordlyd og føler sig lidt forrådt.

Tapering i marts, 2014 er meget sandsynligt

Spørgsmålet er nu hvornår FED handle? Det er i høj grad fortsat spørgsmålet om, hvordan nøgletallene udvikler sig. Oktober bør være helt udelukket, når man tænker på begrundelsen for ikke gøre noget nu. December er en mulighed. Hvis det skal være under den ”gamle” FED ledelse er det sidste option. I januar 2014 er der fuld fokus på indsættelse af den nye person, som skal sidde ved bordenden. Med det som vi vi i dag; de nøgletal vi kender; den begrundelse som blev lagt til grund og den nye ledelse fra januar, er det i idet mindste ikke usandsynligt at tapering begynder om 6 måneder; altså i marts 2014.

 

 

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
2 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2014-08-02 11:02

Ya @BiggerThinking1 Ya if you aren’t measuring what’s in the rain-water you can’t rllaey be sure. The water is heavy, some particles are too heavy to go far to the sea, like plutonium or uranium, which means it’s not out at sea. From there lots of patterns, be it animals or water or vehicles, can track around these fuel-fleas or hot particles. 0Was this answer helpful?

Gæst
Gæst
2014-07-28 11:51

Want to know what Want to know what else is coming to our once besesld nation?- USA will be split three ways part 4 of 5‏ copy/paste into youtubeThere are Russians and Chinese in underground cities waiting to be commanded to attack. This is the global army. What is left of the national army will be commanded to lie down when US/Canada is attacked. The oil spill was a distraction for more soldiers brought into the underground cities. The oil on the bottom of the ocean will also cause a major earthquake. -1Was this answer helpful?