Spring til hovedindhold

Vestas bliver ikke det samme uden Ditlev Engel

8 år er gået siden Ditlev Engel (DE) tiltrådte i Vestas. Ikke mange vil huske, at aktien under DEs ledelse er steget med 40 %. I stedet vil de fleste fokusere på at han lønmæssigt har trukket 100 mio. på aktionærernes konto, når hans kontrakt ”udløber” i 2015.

Vestas i stærk turbulens

Det er ikke så mærkeligt at Vestas har ført en stærk omskiftelig tilværelse i DEs ”regeringstid”. Når man løbende er afhængige af statssubsidier, vil udviklingen i omsætning og indtjening reelt være lagt i hænderne på politikerne. Plus/minus det som man selv kan påvirke ved at erobre markedsandele og være ekstraordinært dygtig/dårlig til at optimere sin forretning.

Boom/Bust

Modeinvestering er langsigtet farlig, fordi moden og tiderne skifter. Under DE har Vestas både været i investeringshimlen i august 2008 blot 3 uger før kollapset i Lehman Brothers, da investeringsmoden dikterede alternativ energi. 5 år senere i 2. halvdel af 2012 var det derimod den anden del af skalaen som blev bragt i anvendelse, da aktiekursen fra toppen var faldet med 97 % og befandt sig under 25.  

Vestas er steget med 40 % under DE

Det er kun de færreste som ved, at Vestas faktisk er steget i den tid, hvor DE har været topchef. Ca. 40 % godt hjulpet på vej af dagens 10 % opgang. Uden den kraftspræstation, som årets kursstigning har været, hvor aktien er blevet mere end 3 doblet, vil eftermælet være et kursmæssigt noget andet og mindre flatterende for topledelsen.

Er Vestas ved at blive ”svensk”?

Vestas er nu på vej til at blive ligesom SAS med svenskere på i det mindst udvalgte ledende poster som bestyrelsesformand, CEO og finansdirektør. At dømme efter kursudviklngen i Bert Nordbergs regeringstid, er det noget som investorerne er særdeles komfortable med. Givet er det, at i hans tid har der været markant mere styr på forretningen. Når aktien stiger i dag, skyldes det ikke mindst en enorm tillid til at der venter et veritabelt ordreboom i USA. En EBIT margin på 1 % og et forbedret cash flow alene gør det nemlig ikke. Du kan se eller gense indlægget om hvorfor jeg mener investorerne bør bære Bert Nordberg i guldstol ved at klikke her.

Hvad man få for 100 mio?

Investorerne har altså fået 40 % i afkast med vilde kursmæssige udsving. Når DEs kontrakt i 2015 har sidste betaling med en 2 års opsigelse, vil investorerne have betalt i omegnen af 100 mio. til topledelsen. Det er op til dem at vurdere om det har været pengene værd?

Måske har du som investor en holdning og kommentar hertil…..

 

 

 

 

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
2 Kommentarer
Ældste
Nyeste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2013-08-25 12:20

Det er da kun en “investeringsøkonom” der kan tage som forudsætning at man har købt aktier på det gunstigste tidspunkt, og konkludere at man har fået 40% stigning for 100 mill. I den virkelige verden er sandheden en anden. Ingen er 100 mill værd og heller ikke DE.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2013-08-26 07:42

Hej Lars

Tak for din kommentar. Det er ganske rigtigt, at forløbet i Vestas har været meget andet end det som jeg her beskriver.

Jeg håber også det fremgår, at her er tale om en “pæn” portion ironi og henviser iøvrigt til en række andre indlæg jeg tidligere i år har skrevet om netop Vestas

Venlig hilsen
Per Hansen