Spring til hovedindhold

Vestas investorer i baronens seng

For ikke så længe siden hed topchefen i Vestas Ditlev Engel. Det var dengang det blev forudsagt at 2013 ville blive det hidtil mest udfordrende år for Vestas. På samme måde som Engel er fortid, er de sløje tider det efter alt at dømme også. 2012 blev lagt i glemmebogen med et underskud på 1 mia. EUR. Sidst på dagen i går, opjusterede Vestas forventningerne til pengestrømmene til ligeledes 1 mia. EUR. Så passer pengene, men hvad kan investorerne lære af Vestas casen, for på investeringsmarkederne venter mange nye turn-around kandidater på de investorer som har ”nerver af stål”?

For 12 måneder siden

Vi skal ikke mere end 12 måneder tilbage. Vestas investorerne havde lagt investeringsryg til gedigne kursklø og de som havde været så uheldige at købe på toppen måtte i anden halvdel af 2012 konstatere, at Vestas på bunden havde mistet mere end 96 % af sin topværdi. Investorerne var behørigt nervøse. Ikke kun på grund af de dårlige udsigter, for høj gæld, usikre banker og risikoen for en kapitaludvidelse, men i høj grad fordi næste skridt kunne være endnu en fejldisponering og Vestas ville være historie i sin nuværende form.

Redningen kom fra ”hinsidan”

Mens nedjusteringerne rullede var bedringen dog allerede på vej fra vort svenske broderfolk. Bert Nordberg var blevet bestyrelsesformand. Hans tiltræden blev hverken fejret med maner eller honnør, men der er al mulig grund til at gøre det. Det er ikke kun forbedrede afsætningsvilkår, der skal have æren for genopretningen. Uden en beslutsom plan vel gennemført på de indre linier, ville der i dag ikke have været grund til at kippe med investeringsflaget. En udvandende kapitaludvidelse på det værst tænkelig tilfælde, ville have været konsekvensen af manglen på ”verdens bedste Nordberg”.

Aktie 7 doblet fra bunden

I dag er det let at være bagklog. ”Hvorfor købte vi ikke aktierne da de var på tilbud”, siger nogle. ”Tingene vender jo ofte og det i en hastighed, som gør det givtigt at investere”, mener andre. Sandt er det at Vestas har været på en sand eventyrrejse. Aktien er mere end 7 doblet fra bunden og investorerne har i høj grad fået modet tilbage.

Læren fra Vestas

Vestas deler vandene på samme måde som børsmarkederne hver dag er en styrkeprøve mellem investorernes købs- og salgsinteresse. Samstemmende gælder det dog at Danmarks folkeaktie nummer 1 trækker mere positive overskrifter, end det var tilfældet for blot 12 måneder siden. Vestas er dog ikke alene. I praksis er der en række fællesnævnere for Vestas og andre udfordrede selskaber, som investorerne med fordel kan og bør overveje for at forsøge at fange den næste turn-around kandidat. Det er dog ikke en nem proces og mange investorer har ikke risikoprofilen til at investere i disse selskaber:

  • ”Turn around” lyder besnærende. Når talen dog falder på specifikke selskaber med store kursfald i bagagen, fortoner interessen sig dog efter. Den lange strøm af negative nyheder kølner interessen. Sådan var det i høj grad også i tilfældet med Vestas.
  • At investere i selskaber som er kursmæssigt udfordret kræver langsigtet tankegang, nerver af stål og at investorerne har lyst til at se igennem fingre med betydelige udfordringer. Det kan være ”game over”.
  • 4 år med en enslydende negativ nyhedsstrøm kan tappe investorerne for kræfter.
  • Den dårlige historie og udvikling har det med at vare meget længere end man har fantasi til at forestille sig. Når udviklingen er vendt og selskabets overlevelse sikret, kan en optur være den omvendte verden af en meget brutal nedtur. Hold fast

Grund til investeringsglæde

Der er grund til at glæde sig over stigningerne. At aktionærerne ikke blev udvandet på det værst tænkelige tidspunkt. At en markedsværdi på 5 mia. er blevet til 37 mia. og at det trods alt er endt om ikke godt indtil videre, så dog mindre skidt. Godt for Danmark og for investorerne.

Har du den rette risikoprofil til turn-around investering

Du bør overveje om turn around selskaber er noget for dig. Har du is i maven og kan tåle at selskaber som er kursmæssigt udfordret kan gå ned, som minimum svinger meget og kan være økonomisk og kursmæssigt presset i en længere tid, kan det være givtigt. Hvis du derimod ikke har nerver af stål, bør du i stedet sætte dine aktiepenge i selskaber, hvis underliggende økonomiske udvikling er mere stabil. De næste turn-arounds muligheder ligger og venter. Spillereglerne er de samme. Turn around lyder besnærende, men forude venter en periode præget af usikkerhed. For de som klarer hurdlen er det afkastgivtigt. Kombinationen af lang ventetid og usikkerhed er dog en skræmmende investeringsmodstander for visse investorer.

 

 

 

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
4 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2014-01-07 09:55

Hej Per.
Først tak for dine altid let læselige analyser. Hvad tror du kursmålet er for Vestas om et år?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2014-01-07 10:56

Hej Niels – jeg skal lige forstå dig rigtigt – Kursmål for Vestas om 1 år – mit eller andres? Svært at sige. Der er sikkert op til 20 % muligheder men risikoen er stigende efter 8 dobling. Godt potentiale, men andre selskaber med større muligheder de kommende 12 måneder.

Hilsen
Per

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2014-01-07 12:10

Kunne vi få et bud på nogle af selskaber?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2014-01-07 12:42

Hej Kristian. Jeg har jo tidligere givet udtryk for et par ideer. Jeg tror der er 50 % upside i Alm. Brand over de næste par år, når og hvis banken ikke længere koster investorerne 2,5-3 mia. i værdidestruktion. Samtidig har jeg jo skrevet om H+H som en god cyklisk small cap ide med høj risiko for 2014/2015.

Hilsen
Per