Spring til hovedindhold

Zealand Pharma: Det kan investorerne lære af årets børsraket

Zealand Pharma kandiderer til titlen som årets børsraket efter en stigning, som har mere end fordoblet aktieværdien hidtil i 2019. Udover selve stigningen, som kan være nok så behagelig, rummer udviklingen også andre ting som investorerne med fordel kan ”tage med sig” og som andre selskaber også burde lade sig inspirere af:

 • Zealand Pharmas aktier er aktuelt mere end fordoblet i 2019.
 • Zealand Pharma blev børsnoteret i 2010. Ud over årets stigning har det historisk været småt med afkast. Forventningerne har løbende været større end det var muligt for selskabet at indfri.
 • Zealand Pharma har, stik imod hvad der har været den generelle opfattelse, løbende fået ”relativ” meget forskning og –resultater for sine penge. Investorerne har bare ikke haft fokus på det før nu, og selskabet har ikke magtet at visualisere det.
 • Forskningen bliver nu ”omsat” til reelle projektkandidater.
 • Det har knebet gevaldigt for Zealand Phama at få værdivalideret deres udviklingspipeline. Samarbejdet med Sanofi var reelt en katastrofe. Sanofi ville meget mindre med Soliqua/Suliqua end Zealand Pharma.
 • I 2019 har den hollandske investor, Van Herk været en af de udslagsgivende ejere, som har hjulpet med at få forløst potentialet. Den seneste kapitalindsprøjtning, som har gjort hollænderen til 20 % ejer, har haft en enorm betydning; ikke mindst for fornemmelsen af at selskabet er ”fuldt finansieret”, men også at der er flere penge at hente, hvis nødvendigt. Van Herk var en betydende investor i Ablynx, som Sanofi endte med at snuppe foran næsen af Novo Nordisk til en meget høj værdi.
 • Nyhedsstrømmen med hensyn til projekter har været rigtig god. Det har været stærkt understøttende for at lukke det store gap, der har været mellem den potentielle værdi af pipelinen og aktiekursen.
 • Investorerne er nu ved at få øjnene op for, at den kliniske risiko for Zealand Pharma er noget mindre end for biotek generelt. Det som Zealand Pharma arbejder med, er industrielt ”ganske godt beskrevet”.
 • Der er ikke længere alt for mange ”herreløse” og arbejdsløse aktier til salg hver dag. Børsnoteringen i USA var ikke den håbede succes og alt for mange kortsigtede amerikanske investeringspenge troede reelt, at Sanofi på et tidspunkt ville købe Zealand Pharma, og det var deres investeringscase. Da det ikke skete, og de ikke kunne finde den rigtige investeringcase, var en alt for stor andel af aktiekapitalen hele tiden til salg. Det pressede værdisætningen og betød meget store kortsigtede aktieudsving.
 • Biotek er 0/1. Enten virker det eller også virker det ikke. I det her tilfælde virker det (formentlig) og det lykkes nu også ledelsen at få værdivalideret udviklingen. Det er afgørende. Gode data, risikovillige aktiepenge og bedre forventningsstyring fra ledelsen er essentielle ingredienser i en børssucces.
 • Biotek er kun for de risikotolerente og meget tålmodige investorer.

Gap mellem pipeline og markedsværdi indsnævret, men stadig stort

Jeg har løbende argumenteret for at forskellen mellem hvad Zealand Pharma var værd som børsnoteret selskab og deres pipelineværdi, var astronomisk stor, og jeg har også i mere end 2 år haft en større eksponering i aktien. Selv om den er nedbragt, er der stadig en mulighed for at forskellen kan indsnævres yderligere. Investorerne havde nærmest givet op efter alt for lidt fokus på shareholder value. Det er ændret. Det kræver nerver af stål og masser af tålmodighed at være biotekinvestor. Det er Zealand Pharma et godt eksempel på.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
2 Kommentarer
Ældste
Nyeste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2019-12-18 17:53

Per Hansen – Jeg håber du har fået en gevinst på at anbefale det loort du laver

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2019-12-19 09:01

Hej Finn

Nu er det jo heldigvis frivilligt for læserne, om de ønsker at følge med i det indhold, som Per laver – så hvis ikke du synes om det, så vil jeg da opfordre dig til at lade være med at følge med i det. Jeg er dog lige nødt til at slå en ting fast, og det er, at Nordnet og dermed Per ikke anbefaler vores kunder og andre følgere noget. Vi oplyser, informerer og inspirerer vores kunder til at træffe deres egne investeringsvalg.

Du ønskes en rigtig god jul og godt nytår!

Venlig hilsen
Katie, Nordnet