Spring til hovedindhold

Komplekse fonde.


Videnstest.

Når du har læst om komplekse fonde, er det tid til at teste din viden i vores test. Når du har gennemført den, kan du begynde at handle.

Tag videnstesten Se alle tests

UCITS-fonde med krav om højere vidensniveau og alternative investeringsfonde ("AIF'er"), herefter omtalt som "komplekse fonde", ligner på mange måder almindelige UCITS-fonde, men der er vigtige forskelle, som du skal være opmærksom på:

  • Investeringsstrategi og diversificering

  • Beløbskrav og handel

  • Gebyrer

  • Det underliggende aktiv

Disse faktorer betyder, at komplekse fonde generelt anses for at være mere risikable end almindelige fonde og derfor kræver, at du som investor har mere forudgående viden eller erfaring for at forstå dem. Du kan risikere at tabe hele eller dele af dit investerede beløb. Her hjælper vi dig med at få et klart billede af de generelle karakteristika for komplekse fonde.

Hvad er en kompleks fond?

Ved en kompleks fond forstås et selskab, som modtager kapital fra en række investorer til at investere kollektivt i overensstemmelse med en fastlagt investeringspolitik. Det aktiv, som du ejer som investor, er ikke altid en almindelig fondsandel. Det kan fx være en aktie eller andre typer finansielle instrumenter.

Investeringsstrategi og diversificering.

Det, der primært adskiller en kompleks fond fra en "almindelig" UCITS-fond, er, at fondsforvalteren har et friere mandat til at kunne investere i forskellige, mere vanskeligt tilgængelige aktivtyper såsom unoterede selskaber, illikvide og/eller reelle aktiver som fx fast ejendom eller skove og derivater som fx optioner. Sædvanligvis forvaltes formuen i en kompleks fond gennem forvalterens aktive investeringsbeslutninger, og investeringerne består ofte af aktiver med en lavere likviditet end børsnoterede værdipapirer.

Risiko og afkast er således ikke kun afhængige af det underliggende marked, men også af forvalterens evne til at implementere fondens investeringsstrategi samt prissætningen og likviditeten på de underliggende aktiver. I nogle komplekse fonde anvendes også gearing, hvilket betyder at både risikoen og afkastmulighederne øges.

Herudover har forvalteren af komplekse fonde også mulighed for at investere i færre aktiver sammenlignet med en almindelig UCITS-fond, hvilket medfører mindre diversificering/spredning.

Alt i alt betyder ovenstående, at de komplekse fonde af natur anses for at være mere risikable.

Beløbskrav og handel.

Inden en investering i en kompleks fond bør du som investor være opmærksom på eventuelle beløbsgrænser, da mange fonde har en vis minimumsinvestering, hvorfor de ofte naturligt henvender sig til investorer med en høj andel af fri kapital.

I forhold til handel med komplekse fonde findes der både nogle, som handles dagligt, mens andre har en lavere handelsfrekvens med fx månedlige eller kvartalsvise køb. Nogle komplekse fonde kan også handles på børsen.

Børsnoterede komplekse fonde handles på et reguleret marked, hvor fonden løbende prissættes i løbet af handelsdagen af potentielle købere og sælgere. Det er vigtigt at være opmærksom på, at selvom en kompleks fond er børsnoteret, er der risiko for, at likviditeten er lav, hvilket kan gøre det vanskeligt at sælge en beholdning på et givent tidspunkt. Det er almindeligt, at børsnoterede komplekse fonde rejser ny kapital ved at udstede aktier. Formålet med det er normalt at bruge de nye penge til at foretage nye investeringer.

Emissionerne kan ske med eller uden fortrinsret for eksisterende aktionærer. Hvis en emission gennemføres uden fortrinsret, kan det medføre en udvanding af eksisterende aktionærers aktiver. Fordi de børsnoterede komplekse fonde nogle gange har lav likviditet, har en del af dem også indløsningsperioder. I indløsningsperioden kan du som investor indløse andele til en pris fastsat af fondsselskabet, næsten på samme måde som en almindelig investeringsfond.

Værd at vide om omkostninger.

Det er vigtigt at vide, at komplekse fonde kan have forskellige typer omkostninger. Ud over det faste forvaltningshonorar er det almindeligt, at komplekse fonde også opkræver et resultatafhængigt honorar. Resultatafhængige honorarer opkræves, hvis fondens afkast overstiger et vist niveau, et såkaldt "high watermark", som ofte er fastsat i forhold til et sammenligningsindeks. Niveauet er fast og er angivet i fondens faktablad. Bemærk, at hvis den komplekse fond er børsnoteret, kan der også forekomme kurtage og eventuelle spread-omkostninger. Med spread menes den forskel, der kan opstå mellem bedste købs- og salgspris.

En relativt ny omkostning, som fondene kan opkræve, og som det er godt at være opmærksom på, er det såkaldte Swing Pricing-gebyr. Dette er et købs- og salgsgebyr, der tilfalder fonden på et bestemt transaktionstidspunkt. Kort fortalt betyder det, at hvis der opstår et større in- eller outflow i fonden, kan omkostningerne ved at håndtere flowet pålægges køber/sælger i form af en lavere/højere kurs (NAV) på transaktionstidspunktet. I disse tilfælde betyder det, at NAV afviger fra den faktiske officielle "indre værdi". Grunden til, at nogle fondsselskaber har indført Swing Pricing, er for at transaktionsomkostningerne ikke skal påvirke de tilbageværende langsigtede investorer i fonden. Swing Pricing er således målrettet de investorer, der forårsager de øgede omkostninger i fonden.

Det aktiv, du ejer.

En kompleks fond kan juridisk være struktureret som forskellige typer finansielle instrumenter såsom fondsandele, ordinære aktier, præferenceaktier, obligationer og kapitalandele. Blandt børsnoterede komplekse fonde er hedgefonde og Private Equity de mest anvendte.

  • Fondsandele er antallet af udstedte andele i afdelingen, som investor ejer.

  • Ordinære aktier er den mest almindelige form for ejerskab.

  • Præferenceaktier er aktier med et forudbestemt udbytte og normalt et forudbestemt tidspunkt, hvor det selskab, der har udstedt præferenceaktien, køber den tilbage.

  • Obligationer kan helt enkelt betegnes som et lån. Når du køber en obligation, låner du penge ud til den virksomhed eller stat, der har udstedt obligationen. Til gengæld får du som investor normalt et afkast i form af rentebetalinger og en tilbagebetaling af lånet ved løbetidens udløb.

  • Kapitalandelsbeviser er lån, hvor det beløb, som selskabet skal betale tilbage, helt eller delvist afhænger af overskuddet i det udstedende selskab eller af udbyttet til aktionærerne.

Bemærk.

Informationerne anført ovenfor oplyser ikke alle risici og aspekter i forbindelse med komplekse fonde. Eftersom komplekse fonde er komplekse finansielle produkter og ved markedsbevægelser kan have kraftigere kursudsving end andre produkter, er det vigtigt, at du som investor sætter dig ind i de specifikke forhold og karakteristika samt gennemgår risikofaktorerne ved hvert enkelt produkt. Disse fremgår af produktets prospekt, faktablad og KIID-dokument.