Spring til hovedindhold

Bæredygtige investeringer.

Har du en bæredygtig portefølje?

Den nye vaskemaskine skal være energibesparende, bilerne skal køre på el, og vi forsøger at skære ned på flyrejser og kødforbrug. Men hvad med de aktier, investeringsforeninger og ETF'er du vælger til porteføljen?

Ved du, hvordan du kan sammensætte en portefølje, som har fokus på bæredygtighed? Og hvad vil det egentlig sige?

Vi har samlet et udvalg af aktier, investeringsforeninger og ETF'er, som alle har en høj bæredygtighedsrating her på siden. Aktierne er valgt ud fra den seneste opgørelse fra Corporate Knights, som hvert år rangerer verdens mest bæredygtige virksomheder. I år er Danmark flot repræsenteret med Vestas på førstepladsen og Ørsted på andenpladsen. Du kan se den fulde liste fra Corporate Knights her

Læs om bæredygtige investeringer på vores blog.Værdipapirerne i oversigterne nedenfor er ikke ment som investeringsanbefalinger, men en generel oversigt over de muligheder, der findes. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage, og vi gør opmærksom på, at historiske afkast ikke er garanti for fremtidige afkast. Inden du investerer i en fond, bør du læse prospektet, som er tilgængeligt hos fondsselskabet og central investorinformation, som du finder i ordreafgivelsesvinduet samt på fondens produktside på nordnet.dk.

Nu er det nemmere at investere bæredygtigt.

Alle investeringsforeninger, fonde og ETF’er er kategoriseret efter fælles europæisk standard. Her bliver de kategoriseret som artikel 6 (uden klassifikation hos Nordnet), artikel 8 eller artikel 9, alt efter deres niveau af bæredygtighed.

  • Artikel 9 - Bæredygtig investering som mål
    De mest bæredygtige – og dermed “mørkegrønne” eller meget grønne fonde. For at blive kategoriseret som et artikel 9-produkt skal bæredygtig investering være en integreret målsætning i produktets investeringsstrategi. Artikel 9-produkter er målrettet de, der vil gøre en ekstra indsats for at drive den grønne dagsorden – og måske også tror på, at man ved at investere bæredygtigt kan hente et bedre afkast.

  • Artikel 8 - Bæredygtighed indgår i investeringsprocessen
    Bæredygtighed indrages i selve investeringsprocessen ved fx at ekskludere virksomheder eller sektorer, som kan være imod bæredygtighed. Dermed er produkterne det, man kan kalde delvist bæredygtige. Man kan også definere dem som lysegrønne, da de ikke er helt så bæredygtige som artikel 9-fonde og dermed ikke har bæredygtighed som direkte mål, men dog stadig fremmer ESG-forhold.

  • Artikel 6 - Grå eller ikke-grønne fonde
    Alle de fonde og investeringsprodukter, som ikke hører under artikel 8 eller 9, kategoriseres som artikel 6-produkter. Kategorien indeholder derfor fonde og investeringsprodukter, som slet ikke eller kun i ringe grad integrerer bæredygtighed i investeringsbeslutningerne. Derfor kaldes fondene “grå” eller “ikke-grønne”, da disse fonde og produkter ikke kan kategoriseres som bæredygtige, selvom de kan have et vist niveau af bæredygtighed.


Find bæredygtige investeringer i vores screenere.

Bæredygtighedesrating kan ses på den enkelte investeringsfonds oversigtsside, og det er også muligt at sortere efter bæredygtige fonde i vores screenere:


Nordiske aktier.

Neste
Børsværdi
35.553 MEUR
Ejere?
36.805
3m
-3,01%

Neste Corp. tilbyder vedvarende produkter og løsninger og olieprodukter til en lang række globale markeder. Dens forretning er opdelt i forskellige segmenter, herunder olieprodukter, vedvarende produkter og markedsføring og tjenester. Olieprodukter er den største bidragyder til omsætning; det henvender sig til olieselskaber og virksomheder, der markedsfører olie, smøremidler og brændstofprodukter. Nestes olieprodukter omfatter dieselbrændstoffer, benzin, fly- og skibsbrændstoffer samt lette og tunge brændselsolier. Neste er stærkt involveret i den baltiske region med sit netværk af tankstationer og raffinaderier.

Ørsted
Børsværdi
269.801 MDKK
Ejere?
39.542
3m
-13,39%

Det danske selskab Ørsted var tidligere kaldt Dong Energy forinden deres salg af olie og gas felter til Ineos i 2017. Ørsted fokuserer nu på bæredygtige aktiver, specielt offshore vindmølleparker. Ørsted opererede 7.6 GW offshore vindmøllerparker i slutningen af 2020. Storbritanien er Ørsteds primære operationsland, foran både Danmark og Tyskland. De forsøger at udvikle deres forretningen udenfor Europa, med projekter i Taiwan og USA. Ørsted er også involveret i mere traditionelle forretninger såsom konventionelle kraftanlæg, elektricitet og udbud af gas, men ingen af disse områder betegnes kerneaktiviteter. Ørsted har som mål at udfase brugen af kul i 2023.

Vestas
Børsværdi
202.983 MDKK
Ejere?
65.833
3m
+10,71%

Vestas er en af de førende producenter af vindmøller med den højeste installerede kapacitet i drift i verden. Virksomheden opererer i to forretningssegmenter: energiløsninger og service. Segmentet for energiløsninger designer, fremstiller og installerer vindmøller på land og på havet. Servicesegmentet udfører drifts- og vedligeholdelsesarbejde på vindmøller. USA stod for ca. 19 % af omsætningen i 2021.

Chr. Hansen Holding
Børsværdi
58.753 MDKK
Ejere?
8.756
3m
+4,91%

Chr. Hansen er en global biovidenskabsvirksomhed grundlagt i 1874 og børsnoteret igen i 2010, efter fem års privat ejerskab, med mere end 3.200 medarbejdere i 30 lande. Dens segmenter inkluderer fødevarekulturer og enzymer, der producerer og sælger innovative kulturer, enzymer og probiotiske produkter, der hjælper med at bestemme smag, smag, tekstur, holdbarhed, ernæringsværdi og sundhedsmæssige fordele ved en række forbrugerprodukter i fødevareindustrien, især i mejeriindustrien; og sundhed og ernæring, der producerer og sælger produkter til kosttilskud, receptpligtig farmaceutisk, modermælkserstatning, foderstof og plantebeskyttelsesindustri.

Globale aktier.

Autodesk
Børsværdi
42.426 MUSD
Ejere?
451
3m
-6,66%

Autodesk blev grundlagt i 1982 og er en applikationssoftwarevirksomhed, der betjener industrier inden for arkitektur, teknik og byggeri; produktdesign og fremstilling; og medier og underholdning. Autodesk-software muliggør design, modellering og gengivelsesbehov i disse industrier. Virksomheden har over 4 millioner betalte abonnenter i 180 lande.

Apple
Børsværdi
2.269.293 MUSD
Ejere?
39.132
3m
-6,91%

Apple designer en bred vifte af forbrugerelektroniske enheder, herunder smartphones (iPhone), tablets (iPad), pc'er (Mac), smartwatches (Apple Watch), AirPods og tv -bokse (Apple TV), blandt andre. IPhone udgør størstedelen af Apples samlede omsætning. Derudover tilbyder Apple sine kunder en række forskellige tjenester såsom Apple Music, iCloud, Apple Care, Apple TV+, Apple Arcade, Apple Card og Apple Pay, blandt andre. Apples produkter kører internt udviklet software og halvledere, og firmaet er kendt for sin integration af hardware, software og tjenester. Apples produkter distribueres online såvel som gennem virksomhedsejede butikker og tredjepartsforhandlere. Virksomheden genererer cirka 40% af sin omsætning fra Amerika, med resten tjent internationalt.

Microsoft
Børsværdi
1.844.237 MUSD
Ejere?
26.690
3m
-4,39%

Microsoft develops and licenses consumer and enterprise software. It is known for its Windows operating systems and Office productivity suite. The company is organized into three equally sized broad segments: productivity and business processes (legacy Microsoft Office, cloud-based Office 365, Exchange, SharePoint, Skype, LinkedIn, Dynamics), intelligence cloud (infrastructure- and platform-as-a-service offerings Azure, Windows Server OS, SQL Server), and more personal computing (Windows Client, Xbox, Bing search, display advertising, and Surface laptops, tablets, and desktops).

Procter & Gamble
Børsværdi
358.583 MUSD
Ejere?
2.291
3m
+9,89%

Siden grundlæggelsen i 1837 er Procter & Gamble blevet en af verdens største forbrugerproduktproducenter og har genereret mere end 70 milliarder dollars i årligt salg. Det opererer med en række førende mærker, herunder 21, der genererer mere end $ 1 milliard hver årligt globalt salg, såsom Tide vaskemiddel, Charmin toiletpapir, Pantene shampoo og Pampers bleer. P&G solgte sit sidste resterende fødevaremærke, Pringles, til Kellogg i kalender 2012. Salget uden for hjemmebanen repræsenterer omkring 55% af virksomhedens konsoliderede total, hvor omkring en tredjedel kommer fra nye markeder.

Alphabet
Børsværdi
1.214.349 MUSD
Ejere?
5.270
3m
-13,89%

Alphabet er et holdingselskab med Google, internetmediegiganten, som et helejet datterselskab. Google genererer 99% af alfabetomsætningen, heraf mere end 85% fra onlineannoncer. Googles øvrige indtægter kommer fra salg af apps og indhold på Google Play og YouTube samt gebyrer til cloud -tjenester og andre licensindtægter. Salg af hardware såsom Chromebooks, Pixel -smartphonen og smart home -produkter, som omfatter Nest og Google Home, bidrager også til andre indtægter. Alfabetets måneskudsinvesteringer er i sit andet væddemålssegment, hvor det satser på teknologi for at forbedre sundheden (sandelig), hurtigere internetadgang til hjem (Google Fiber), selvkørende biler (Waymo) og mere. Alfabetets driftsmargin har været 25%-30%, med Google på 30%og andre væddemål, der opererer med et tab.

Tesla
Børsværdi
547.681 MUSD
Ejere?
45.708
3m
-37,35%

Tesla er et vertikalt integreret bæredygtigt energiselskab, der også har til formål at overføre verden til elektrisk mobilitet ved at fremstille elektriske køretøjer.

Intel
Børsværdi
117.372 MUSD
Ejere?
8.645
3m
-6,99%

Intel er verdens største chipmaker. Det designer og producerer mikroprocessorer til de globale pc'er og datacentermarkeder. Intel var banebrydende i x86-arkitekturen til mikroprocessorer. Det var den primære talsmand for Moores lov for fremskridt inden for fremstilling af halvledere, selvom firmaet for nylig har haft fremstillingsforsinkelser. Mens Intels serverprocessorvirksomhed har draget fordel af skiftet til skyen, har firmaet også udvidet til nye tilstødninger, da markedet for pc'er har stagneret. Disse inkluderer områder som tingenes internet, kunstig intelligens og bilindustrien. Intel har været aktiv på fusions- og opkøbsfronten ved at erhverve Altera, Mobileye og Habana Labs for at styrke denne indsats på ikke-pc-arenaer.

Nvidia
Børsværdi
422.357 MUSD
Ejere?
15.731
3m
+24,23%

Nvidia er den førende designer af grafikbehandlingsenheder, der forbedrer oplevelsen på computerplatforme. Virksomhedens chips bruges i en række slutmarkeder, herunder avancerede pc'er til spil, datacentre og infotainment-systemer til biler. I de senere år har firmaet udvidet sit fokus fra traditionelle pc-grafikapplikationer såsom spil til mere komplekse og gunstige muligheder, herunder kunstig intelligens og autonom kørsel, der udnytter de højtydende funktioner i firmaets grafiske processorenheder.

First Solar
Børsværdi
16.280 MUSD
Ejere?
1.345
3m
+11,32%

Amerikansk solcelleproducent som er en af verdens største. Blev grundlagt i 1999 og har leveret 17 GW i solcelleenergi.

Ecolab
Børsværdi
42.488 MUSD
Ejere?
181
3m
-11,44%

Ecolab producerer og markedsfører rengørings- og sanitetsprodukter til gæstfrihed, sundhedspleje og industrielle markeder. Firmaet er den globale markedsandelsleder i denne kategori med en bred vifte af produkter og tjenester, herunder opvaskesystemer og vasketøjssystemer, skadedyrsbekæmpelse og infektionskontrolprodukter. Virksomheden har et stærkt hold på det amerikanske marked og søger at øge sin rentabilitet i udlandet. Derudover betjener Ecolab kunder i slutmarkederne for vand, fremstilling og biovidenskab og sælger skræddersyede løsninger.

Waters
Børsværdi
20.379 MUSD
Ejere?
31
3m
+10,47%

Vand sælger væskekromatografi, massespektrometri og termiske analyseværktøjer. Disse analytiske instrumenter giver essentiel information om forskellige produkter, såsom deres molekylære strukturer og fysiske egenskaber, for at hjælpe klienter med at forbedre sundhed og velvære for slutbrugere. Som en procentdel af salget i 2020 genererede Waters 59 % fra farmaceutiske kunder, 30 % fra industrielle kunder og 11 % fra akademiske/statslige institutioner.

Nike
Børsværdi
174.233 MUSD
Ejere?
3.492
3m
+1,36%

Nike er det største mærke i fodbold og tøj i verden. Det designer, udvikler og markedsfører sportstøj, fodtøj, udstyr og tilbehør i seks hovedkategorier: løb, basketball, fodbold, træning, sportstøj og Jordan. Fodtøj genererer omkring to tredjedele af sit salg. Nikes mærker omfatter Nike, Jordan og Converse (fritidstøj). Nike sælger produkter verden over og outsourcer sin produktion til mere end 300 fabrikker i mere end 30 lande. Nike blev grundlagt i 1964 og har base i Beaverton, Oregon.


Investeringsforeninger med høj bæredygtighedsrating.

Maj Invest Net Zero 2050
Årlige omkostninger
1,35%
Aktivklasse
Aktie
Risiko

Afdelingen investerer både i aktier i de virksomheder, som direkte arbejder med at mindske deres CO2-udledning gennem nye produkter, mere effektiv produktion eller nye teknologier, og i aktier i de virksomheder, som indirekte bidrager til mindre CO2-udledning ved at tilvejebringe de ressourcer, produkter eller teknologier, som gør samfundet i stand til at mindske CO2-netto-udledningen. Herunder investerer afdelingen også i selskaber og værdipapirer, som har direkte eller indirekte eksponering mod metaller og råvarer. Det betyder, at afdelingen eksempelvis kan investere i hele værdikæden omkring el-biler. Lige fra minedrift og udvinding af metaller til brug i batterier og kabler, til udvikling og fremstilling af batterier, udvikling og fremstilling af el-biler, etablering af infrastruktur og produktion og distribution af elektricitet samt handel med de nævnte råvarer og produkter.

Sparindex INDEX Bæredygtige USA KL
Årlige omkostninger
0,5%
Aktivklasse
Aktie
Risiko

Fonden investerer bredt i nordamerikanske aktier, der lever op til høje ESG- og klimahensyn. Fonden følger et klima-benchmark, der matcher Paris-aftalens mål om reduktion af CO2. Klimaaftrykket fra selskaberne i fonden vil allerede fra lanceringen være halvt så stort som investeringsuniverset, og det vil hvert år blive reduceret med yderligere 7 pct. Afdelingen investerer i selskaber, som indgår i markedsindekset MSCI USA ESG Leaders Select Sustainability. Fonden investerer i selskaber, der har en høj ESG-score, hvilket sikrer en høj bæredygtig profil med fokus på miljøet samt god ledelse og social ansvarlighed i de virksomheder, der indgår i fonden. Fonden investerer ikke i selskaber, der lever af aktiviteter inden for fossile brændstoffer, våben, tobak, alkohol og hazardspil. Der foretages ikke valutaafdækning.

Storebrand Global ESG Plus A5
Årlige omkostninger
0,4%
Aktivklasse
Aktie
Risiko

Nordea Invest Klima og Miljø investerer globalt i selskaber, der direkte eller indirekte er beskæftiget med aktiviteter til forbedring af klima og miljø. Der investeres især i selskaber indenfor alternativ energi, ressourceoptimering og miljøbeskyttelse. Porteføljen består af aktier, som er fundet ved en gennemgribende fundamental analyse, og dermed opnås der en stor tiltro til disse aktiers udvikling.

Formuepleje Better World Environ Leaders
Årlige omkostninger
1,58%
Aktivklasse
Aktie
Risiko

Afdelingen følger en aktiv investeringsstrategi. Målsætningen er at opnå et langsigtet afkast, som svarer til eller overstiger afkastet på afdelingens benchmark. Afdelingen investerer i aktier i globale selskaber, hvis aktiviteter er at levere løsninger til bekæmpelse af lokal og global miljøforurening, eller i selskaber, der har et forretningsområde eller indtjeningsgrundlag, der i væsentlig grad kan forventes at drage fordel af den forventede vækst i ressourceeffektivitet og miljømarkeder.

ETF'er.

VanEck Hydrogen Economy UCITS ETF
Årlige omkostninger
0,55%
Aktivklasse
Aktie
Risiko

Fondens investeringsmål er at kopiere, før gebyrer og udgifter, MVIS Global Hydrogen Economy Index.

Franklin S&P 500 Paris Aligned Climate UCITS ETF
Årlige omkostninger
1,24%
Aktivklasse
Aktie
Risiko

Formålet med Afdelingen er at give eksponering til amerikanske aktier med stor kapital, som er tilpasset overgangen til en kulstoffattig økonomi. Afdelingens investeringspolitik er at spore indeksets præstation (eller et sådant andet indeks, som afgøres af bestyrelsen fra tid til anden som værende i stand til at spore i det væsentlige det samme marked som indekset, og som af bestyrelsen anses for at være et passende indeks, som Afdelingen kan spore i overensstemmelse med Prospektet) så tæt som muligt, uanset om indeksniveauet stiger eller falder, samtidig med at det søges så vidt muligt at minimere tracking error mellem Afdelingens resultater og indeksets.

Invesco MSCI World ESG Climate Paris Aligned UCITS ETF Acc
Årlige omkostninger
0,19%
Aktivklasse
Aktie
Risiko

Fonden er en passivt forvaltet Exchange-Traded Fund (ETF), som har til formål at spore det samlede nettoafkast af MSCI World ESG Climate Paris Aligned Benchmark Select Index ("Indekset")1, minus gebyrer, udgifter og transaktionsomkostninger , og tager derved en tilgang, der søger at reducere fondens eksponering over for omstillings- og fysiske klimarisici, samtidig med at man forfølger muligheder, der opstår ved en overgang til en lavere CO2-økonomi og tilpasser sig Paris-aftalens krav.

Nordnet­ Markets.

Få eksponering mod aktier, råvarer og indeks i både op- og nedgang.

Se udvalget her

Alle investeringer i finansielle instrumenter er forbundet med risiko og kan både stige og falde i værdi. Læs mere om risiko.

* Produkterne er kurtagefrie, hvis du afgiver ordren på nordnet.dk eller via en af vores handelsapplikationer, hvor værdien af ordren er højere eller lig med 1.000 SEK/DKK/NOK eller 100 EUR. For telefonordrer via mæglere og/eller ordrer på mindre end 1.000 SEK/DKK/NOK eller 100 EUR, betales kurtage ifølge Nordnets gældende prisliste. Ved handel med produkter i en anden valuta end din basisvaluta betaler du et automatisk vekselgebyr, hvis du ikke har en aktiv valutakonto på dit depot. Kontakt Nordnets Kundeservice for mere information.