Spring til hovedindhold

Bæredygtige investeringer.

Har du en bæredygtig portefølje?

​Den nye vaskemaskine skal være energibesparende, bilerne skal køre på el, og vi forsøger at skære ned på flyrejser og kødforbrug. Men hvad med de aktier, investeringsforeninger og ETF'er du vælger til porteføljen?

Ved du, hvordan du kan sammensætte en portefølje, som har fokus på bæredygtighed? Og hvad vil det egentlig sige?

Vi har samlet et udvalg af aktier, investeringsforeninger og ETF'er, som alle har en høj bæredygtighedsrating. Aktierne er valgt ud fra den seneste opgørelse fra Corporate Knights, som hvert år rangerer verdens mest bæredygtige virksomheder. I år er Danmark flot repræsenteret med Vestas på førstepladsen og Ørsted på andenpladsen. Du kan se den fulde liste fra Corporate Knights hereksternt link, åbner i nyt vindue

Læs det seneste indlæg om bæredygtige investeringer på Nordnetbloggen.

Målet om klimaneutralitet i 2050 udløser et kæmpe investeringsbehov på 5.000 mia. dollar om året. Det giver gode muligheder for dig som investor.

Se vores video nedenfor med Torsten Bech, seniorporteføljemanager i Maj Invests nyeste afdeling, Maj Invest Net Zero 2050, fortælle mere om fonden som investerer i hele værdikæden bag den grønne omstilling lige fra energiforsyning til metaller og industriselskaber.

Du kan også Læse artiklen her hvor Maj Invest går dybere ned i den grønne omstilling Europa står overfor.

Værdipapirerne i oversigterne nedenfor er ikke ment som investeringsanbefalinger, men en generel oversigt over de muligheder, der findes. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage, og vi gør opmærksom på, at historiske afkast ikke er garanti for fremtidige afkast. Inden du investerer i en fond, bør du læse prospektet, som er tilgængeligt hos fondsselskabet og central investorinformation, som du finder i ordreafgivelsesvinduet samt på fondens produktside på nordnet.dk.

Nu er det nemmere at investere bæredygtigt.

Find bæredygtige investeringer i vores screenere

Bæredygtighedesrating kan ses på den enkelte investeringsfonds oversigtsside, og det er også muligt at sortere efter bæredygtige fonde i vores screenere:

Nordiske aktier.


Aktie

Kommentar

Neste Oyj

Køb

Neste Corp. tilbyder vedvarende produkter og løsninger og olieprodukter til en lang række globale markeder. Dens forretning er opdelt i forskellige segmenter, herunder olieprodukter, vedvarende produkter og markedsføring og tjenester. Olieprodukter er den største bidragyder til omsætning; det henvender sig til olieselskaber og virksomheder, der markedsfører olie, smøremidler og brændstofprodukter. Nestes olieprodukter omfatter dieselbrændstoffer, benzin, fly- og skibsbrændstoffer samt lette og tunge brændselsolier. Neste er stærkt involveret i den baltiske region med sit netværk af tankstationer og raffinaderier.

Ørsted

Køb

Det danske selskab Ørsted var tidligere kaldt Dong Energy forinden deres salg af olie og gas felter til Ineos i 2017. Ørsted fokuserer nu på bæredygtige aktiver, specielt offshore vindmølleparker. Ørsted opererede 7.6 GW offshore vindmøllerparker i slutningen af 2020. Storbritanien er Ørsteds primære operationsland, foran både Danmark og Tyskland. De forsøger at udvikle deres forretningen udenfor Europa, med projekter i Taiwan og USA. Ørsted er også involveret i mere traditionelle forretninger såsom konventionelle kraftanlæg, elektricitet og udbud af gas, men ingen af disse områder betegnes kerneaktiviteter. Ørsted har som mål at udfase brugen af kul i 2023.

Vestas

Køb

Vestas er en af de førende producenter af vindmøller med den højeste installerede kapacitet i drift i verden. Virksomheden opererer i to forretningssegmenter: energiløsninger og service. Segmentet for energiløsninger designer, fremstiller og installerer vindmøller på land og på havet. Servicesegmentet udfører drifts- og vedligeholdelsesarbejde på vindmøller. USA stod for ca. 19 % af omsætningen i 2021.

Chr. Hansen Holding

Køb

Chr. Hansen er en global biovidenskabsvirksomhed grundlagt i 1874 og børsnoteret igen i 2010, efter fem års privat ejerskab, med mere end 3.200 medarbejdere i 30 lande. Dens segmenter inkluderer fødevarekulturer og enzymer, der producerer og sælger innovative kulturer, enzymer og probiotiske produkter, der hjælper med at bestemme smag, smag, tekstur, holdbarhed, ernæringsværdi og sundhedsmæssige fordele ved en række forbrugerprodukter i fødevareindustrien, især i mejeriindustrien; og sundhed og ernæring, der producerer og sælger produkter til kosttilskud, receptpligtig farmaceutisk, modermælkserstatning, foderstof og plantebeskyttelsesindustri.


Globale aktier.


Aktie

Kommentar

Autodesk

Køb

Autodesk blev grundlagt i 1982 og er en applikationssoftwarevirksomhed, der betjener industrier inden for arkitektur, teknik og byggeri; produktdesign og fremstilling; og medier og underholdning. Autodesk-software muliggør design, modellering og gengivelsesbehov i disse industrier. Virksomheden har over 4 millioner betalte abonnenter i 180 lande.

Apple

Køb

Apple designer en bred vifte af elektroniske forbrugerenheder, herunder smartphones (iPhone), tablets (iPad), pc'er (Mac), smartwatches (Apple Watch), AirPods og tv-bokse (Apple TV), blandt andre. iPhonen udgør størstedelen af ​​Apples samlede omsætning. Derudover tilbyder Apple sine kunder en række tjenester såsom Apple Music, iCloud, Apple Care, Apple TV+, Apple Arcade, Apple Card og Apple Pay, blandt andre. Apples produkter kører internt udviklet software og halvledere, og firmaet er kendt for sin integration af hardware, software og tjenester. Apples produkter distribueres online såvel som gennem virksomhedsejede butikker og tredjepartsforhandlere. Virksomheden genererer omkring 40% af sin omsætning fra Amerika, mens resten indtjenes internationalt.

Microsoft

Køb

Microsoft udvikler og licenserer forbruger- og virksomhedssoftware. Det er kendt for sine Windows-operativsystemer og Office-produktivitetspakken. Virksomheden er organiseret i tre lige store brede segmenter: produktivitet og forretningsprocesser (legacy Microsoft Office, cloud-baseret Office 365, Exchange, SharePoint, Skype, LinkedIn, Dynamics), intelligenssky (infrastruktur- og platform-as-a-service) tilbyder Azure, Windows Server OS, SQL Server) og mere personlig computing (Windows Client, Xbox, Bing-søgning, displayannoncering og Surface bærbare computere, tablets og desktops).

Procter & Gamble

Køb

Siden grundlæggelsen i 1837 er Procter & Gamble blevet en af ​​verdens største producenter af forbrugerprodukter og har genereret mere end $75 milliarder i årligt salg. Det opererer med en række førende mærker, herunder 21, der hver genererer mere end 1 milliard USD i årligt globalt salg, såsom Tide vaskemiddel, Charmin toiletpapir, Pantene shampoo og Pampers bleer. P&G solgte sit sidste tilbageværende fødevaremærke, Pringles, til Kellogg i kalenderen 2012. Salget uden for dets hjemmebane repræsenterer omkring 55 % af virksomhedens samlede samlede, med omkring en tredjedel fra vækstmarkeder.

Alphabet A

Køb

Alphabet Inc er et holdingselskab med Google, internetmediegiganten, som et helejet datterselskab. Google genererer 99 % af Alphabets omsætning, hvoraf mere end 85 % kommer fra onlineannoncer. Googles øvrige indtægter er fra salg af apps og indhold på Google Play og YouTube, samt skytjenestegebyrer og andre licensindtægter. Salg af hardware som Chromebooks, Pixel-smartphonen og smart home-produkter, som omfatter Nest og Google Home, bidrager også til andre indtægter. Alphabets moonshot-investeringer er i dets andre væddemålssegment, hvor det satser på teknologi til at forbedre sundheden (Sandsynligvis), hurtigere internetadgang til hjemmene (Google Fiber), selvkørende biler (Waymo) og meget mere. Alphabets driftsmargin har været 25%-30%, med Google på 30% og andre væddemål med tab.

Tesla

Køb

Tesla, der blev grundlagt i 2003 og baseret i Palo Alto, Californien, er et vertikalt integreret bæredygtigt energiselskab, der også har til formål at omstille verden til elektrisk mobilitet ved at fremstille elektriske køretøjer. Virksomheden sælger solpaneler og solcelletage til energiproduktion plus batterier til stationær opbevaring til bolig- og erhvervsejendomme, herunder forsyningsselskaber. Tesla har flere køretøjer i sin flåde, som inkluderer luksus- og mellemstore sedaner og crossover-SUV'er. Virksomheden planlægger også at begynde at sælge mere overkommelige sedaner og små SUV'er, en let lastbil, en semi-lastbil og en sportsvogn. Globale leverancer i 2021 var lidt over 936.000 enheder.

Intel

Køb

Intel er verdens største logiske chipproducent. Det designer og producerer mikroprocessorer til det globale marked for personlige computere og datacentre. Intel var banebrydende for x86-arkitekturen til mikroprocessorer. Det var den primære fortaler for Moores lov for fremskridt inden for halvlederfremstilling, selvom firmaet for nylig har stået over for forsinkelser i fremstillingen. Mens Intels serverprocessorvirksomhed har nydt godt af skiftet til skyen, har firmaet også ekspanderet til nye tilgrænsende områder, efterhånden som markedet for personlige computere er stagneret. Disse omfatter områder som Internet of Things, kunstig intelligens og bilindustrien. Intel har været aktiv på fusions- og opkøbsfronten og har opkøbt Altera, Mobileye og Habana Labs for at styrke denne indsats på ikke-pc-arenaer.

Nvidia

Køb

Nvidia er topdesigneren af ​​diskrete grafikbehandlingsenheder, der forbedrer oplevelsen på computerplatforme. Firmaets chips bruges på en række slutmarkeder, herunder avancerede pc'er til spil, datacentre og automotive infotainmentsystemer. I de senere år har firmaet udvidet sit fokus fra traditionelle pc-grafikapplikationer såsom spil til mere komplekse og gunstige muligheder, herunder kunstig intelligens og autonom kørsel, som udnytter de højtydende muligheder i firmaets grafikbehandlingsenheder.

First Solar

Køb

First Solar designer og producerer solcellepaneler, moduler og systemer til brug i udviklingsprojekter i brugsskala. Virksomhedens solcellemoduler bruger cadmiumtellurid til at omdanne sollys til elektricitet. Dette kaldes almindeligvis tyndfilmsteknologi. First Solar er verdens største producent af tyndfilms solcellemoduler. Det har produktionslinjer i Vietnam, Malaysia og Ohio. Det planlægger at tilføje en stor fabrik i Indien.

Ecolab

Køb

Ecolab producerer og markedsfører rengørings- og sanitetsprodukter til gæstfrihed, sundhedspleje og industrielle markeder. Firmaet er den globale markedsandelsleder i denne kategori med en bred vifte af produkter og tjenester, herunder opvaskesystemer og vasketøjssystemer, skadedyrsbekæmpelse og infektionskontrolprodukter. Virksomheden har et stærkt hold på det amerikanske marked og søger at øge sin rentabilitet i udlandet. Derudover betjener Ecolab kunder i slutmarkederne for vand, fremstilling og biovidenskab og sælger skræddersyede løsninger.

Waters Corp

Køb

Vand sælger væskekromatografi, massespektrometri og termiske analyseværktøjer. Disse analytiske instrumenter giver essentiel information om forskellige produkter, såsom deres molekylære strukturer og fysiske egenskaber, for at hjælpe klienter med at forbedre sundhed og velvære for slutbrugere. Som en procentdel af salget i 2020 genererede Waters 59 % fra farmaceutiske kunder, 30 % fra industrielle kunder og 11 % fra akademiske/statslige institutioner.

NIKE

Køb

Nike er det største sportsfodtøj og beklædningsmærke i verden. Det designer, udvikler og markedsfører atletisk beklædning, fodtøj, udstyr og tilbehør i seks hovedkategorier: løb, basketball, fodbold, træning, sportstøj og Jordan. Fodtøj genererer omkring to tredjedele af sit salg. Nikes mærker omfatter Nike, Jordan og Converse (afslappet fodtøj). Nike sælger produkter over hele verden og outsourcer sin produktion til mere end 300 fabrikker i mere end 30 lande. Nike blev grundlagt i 1964 og er baseret i Beaverton, Oregon.


Investeringsforeninger med
høj bæredygtighedsrating.

Se et udvalg af bæredygtige Investeringsforeninger nedenfor. Hvis du ønsker at se den fulde liste, kan du bruge vores Investeringsforening screenereksternt link, åbner i nyt vindue

Investeringsforening

Investeringsmålsætning

ISIN


Årlige omkostninger*

Maj Invest Net Zero 2050

Køb

Afdelingen investerer både i aktier i de virksomheder, som direkte arbejder med at mindske deres CO2-udledning gennem nye produkter, mere effektiv produktion eller nye teknologier, og i aktier i de virksomheder, som indirekte bidrager til mindre CO2-udledning ved at tilvejebringe de ressourcer, produkter eller teknologier, som gør samfundet i stand til at mindske CO2-netto-udledningen. Herunder investerer afdelingen også i selskaber og værdipapirer, som har direkte eller indirekte eksponering mod metaller og råvarer. Det betyder, at afdelingen eksempelvis kan investere i hele værdikæden omkring el-biler. Lige fra minedrift og udvinding af metaller til brug i batterier og kabler, til udvikling og fremstilling af batterier, udvikling og fremstilling af el-biler, etablering af infrastruktur og produktion og distribution af elektricitet samt handel med de nævnte råvarer og produkter.

DK0061681913


1,43 %

Sparindex INDEX Bæredygtige USA KL

Køb

Fonden investerer bredt i nordamerikanske aktier, der lever op til høje ESG- og klimahensyn. Fonden følger et klima-benchmark, der matcher Paris-aftalens mål om reduktion af CO2. Klimaaftrykket fra selskaberne i fonden vil allerede fra lanceringen være halvt så stort som investeringsuniverset, og det vil hvert år blive reduceret med yderligere 7 pct. Afdelingen investerer i selskaber, som indgår i markedsindekset MSCI USA ESG Leaders Select Sustainability. Fonden investerer i selskaber, der har en høj ESG-score, hvilket sikrer en høj bæredygtig profil med fokus på miljøet samt god ledelse og social ansvarlighed i de virksomheder, der indgår i fonden. Fonden investerer ikke i selskaber, der lever af aktiviteter inden for fossile brændstoffer, våben, tobak, alkohol og hazardspil. Der foretages ikke valutaafdækning.

DK0060748200


0,50%

Storebrand Global ESG Plus A5

Køb

Nordea Invest Klima og Miljø investerer globalt i selskaber, der direkte eller indirekte er beskæftiget med aktiviteter til forbedring af klima og miljø. Der investeres især i selskaber indenfor alternativ energi, ressourceoptimering og miljøbeskyttelse. Porteføljen består af aktier, som er fundet ved en gennemgribende fundamental analyse, og dermed opnås der en stor tiltro til disse aktiers udvikling.

NO0010841604


0,40%

Formuepleje Better World Environ Leaders

Køb

Afdelingen følger en aktiv investeringsstrategi. Målsætningen er at opnå et langsigtet afkast, som svarer til eller overstiger afkastet på afdelingens benchmark. Afdelingen investerer i aktier i globale selskaber, hvis aktiviteter er at levere løsninger til bekæmpelse af lokal og global miljøforurening, eller i selskaber, der har et forretningsområde eller indtjeningsgrundlag, der i væsentlig grad kan forventes at drage fordel af den forventede vækst i ressourceeffektivitet og miljømarkeder.

DK0061068624


1,58%

*Opdateret 15. marts 2022. Klik ind på foreningens oversigtsside for at se de aktuelle omkostninger i foreningen.

ETF'er med fokus på bæredygtighed.

Se et udvalg af grønne ETF'er nedenfor. Hvis du ønsker at se den fulde liste, kan du bruge vores ETF screener.eksternt link, åbner i nyt vindue

ETF

Beskrivelse

ISIN

Årlige omkostninger*

VanEck Hydrogen Economy UCITS ETF

Køb

Fondens investeringsmål er at kopiere, før gebyrer og udgifter, MVIS Global Hydrogen Economy Index

IE00BMDH1538

0,55%

Franklin S&P 500 Paris Aligned Climate UCITS ETF

Køb

Formålet med Afdelingen er at give eksponering til amerikanske aktier med stor kapital, som er tilpasset overgangen til en kulstoffattig økonomi. Afdelingens investeringspolitik er at spore indeksets præstation (eller et sådant andet indeks, som afgøres af bestyrelsen fra tid til anden som værende i stand til at spore i det væsentlige det samme marked som indekset, og som af bestyrelsen anses for at være et passende indeks, som Afdelingen kan spore i overensstemmelse med Prospektet) så tæt som muligt, uanset om indeksniveauet stiger eller falder, samtidig med at det søges så vidt muligt at minimere tracking error mellem Afdelingens resultater og indeksets.

IE00BMDPBZ72

0,07%

Invesco MSCI World ESG Climate Paris Aligned UCITS ETF Acc

Køb

Fonden er en passivt forvaltet Exchange-Traded Fund (ETF), som har til formål at spore det samlede nettoafkast af MSCI World ESG Climate Paris Aligned Benchmark Select Index ("Indekset")1, minus gebyrer, udgifter og transaktionsomkostninger , og tager derved en tilgang, der søger at reducere fondens eksponering over for omstillings- og fysiske klimarisici, samtidig med at man forfølger muligheder, der opstår ved en overgang til en lavere CO2-økonomi og tilpasser sig Paris-aftalens krav.

IE000V93BNU0

0,19%

*Opdateret 15. marts 2022. Klik ind på fondens oversigtsside for at se de aktuelle omkostninger i foreningen.

Nordnet­ Markets.

Kurtagefri* eksponering mod bæredygtige aktier.

Alle investeringer i finansielle instrumenter er forbundet med risiko og kan både stige og falde i værdi. Læs mere om risici nedenfor og under afsnittet Risici.

* Produkterne er kurtagefrie, hvis du afgiver ordren på nordnet.dk eller via en af vores handelsapplikationer, hvor værdien af ordren er højere eller lig med 1.000 SEK/DKK/NOK eller 100 EUR. For telefonordrer via mæglere og/eller ordrer på mindre end 1.000 SEK/DKK/NOK eller 100 EUR, betales kurtage ifølge Nordnets gældende prisliste. Ved handel med produkter i en anden valuta end din basisvaluta betaler du et automatisk vekselgebyr, hvis du ikke har en aktiv valutakonto på dit depot. Kontakt Nordnets Kundeservice for mere information.