Spring til hovedindhold

Elbiler.

Har du sat strøm til dine investeringer?

Elektriske køretøjer er i rivende udvikling, og der udvikles hastigt nye alternativer til biler, der kører på fossilt brændstof. Ført an af Teslas succes har elektriske køretøjer, eller EV’s (electric vehicles) fanget opmærksomheden hos mange investorer. Men er det ensbetydende med, at det vil være en god investeringsmulighed?

Nogle aktier er mere "køreklar" end andre. Nye fabrikanter som Lucid group er først for nyligt begyndt at levere biler til kunder og børsaktuelle Rivian forventes at levere de første biler i slutningen af 2021. De mere veletablerede kinesiske producenter Nio, Xpeng og LI auto sælger masser af biler, men er fortsat ikke profitable virksomheder. De store fabrikanter som Volkswagen, Daimler og Ford er allerede begyndt at omstille til kun at producere elbiler inden for få år.

Det voksende univers af EV-aktier slutter ikke hos bilproducenter. Andre virksomheder laver bilbatterier, ladestationer og ladenetværker. Hertil kommer at elbilbranchen er stærkt afhængige af råvarer, fx kobber og paladium til produktion af batterier og elmotorer.

Nedenfor kan du få inspiration til, hvilke aktier du kan investere i, hvis du vil have eksponering til elbilbranchen.

Læs de seneste indlæg om elbiler på Nordnetbloggen

Værdipapirerne i oversigterne nedenfor er ikke ment som investeringsanbefalinger, men en generel oversigt over de muligheder, der findes. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage, og vi gør opmærksom på, at historiske afkast ikke er garanti for fremtidige afkast. Inden du investerer i en fond, bør du læse prospektet, som er tilgængeligt hos fondsselskabet og central investorinformation, som du finder i ordreafgivelsesvinduet samt på fondens produktside på nordnet.dk.

Aktier.

Her finder du eksempler på aktier, du kan investere i, hvis du vil eksponere dig mod temaet elbilaktier.

Værdipapirerne i oversigterne er ikke ment som investeringsanbefalinger, men en generel oversigt over de muligheder, der findes.

Selskaberne er blevet segmenteret efter deres fokus og relevans i forhold til temaet elbileraktier. Der er udvalgt børsnoterede selskaber, som kan handles gennem Nordnet.

Navn

Beskrivelse

Tesla

Køb

Tesla, der blev grundlagt i 2003 og baseret i Palo Alto, Californien, er et vertikalt integreret bæredygtigt energiselskab, der også har til formål at omstille verden til elektrisk mobilitet ved at fremstille elektriske køretøjer. Virksomheden sælger solpaneler og solcelletage til energiproduktion plus batterier til stationær opbevaring til bolig- og erhvervsejendomme, herunder forsyningsselskaber. Tesla har flere køretøjer i sin flåde, som inkluderer luksus- og mellemstore sedaner og crossover-SUV'er. Virksomheden planlægger også at begynde at sælge mere overkommelige sedaner og små SUV'er, en let lastbil, en semi-lastbil og en sportsvogn. Globale leverancer i 2020 var på omkring 500.000 enheder.

Rivian Automobile

Køb

Rivian er en amerikansk elbilproducent og et bilteknologifirma, der blev grundlagt i 2009. Rivian bygger en elektrisk sport utility vehicle (SUV) og pickup truck på en "skateboard" platform, der kan understøtte fremtidige køretøjer eller blive adopteret af andre virksomheder. Disse køretøjer er designet til både on-road og off-road kørsel.

Nio

Køb

NIO Inc opererer på Kinas førsteklasses elbilmarked. Virksomheden designer og producerer i fællesskab og sælger smarte og forbundne premium-elbiler, der driver innovationer inden for næste generations teknologier inden for tilslutning, autonom kørsel og kunstig intelligens. Dens model inkluderer EP9 superbil, ES8, ES6 og EC6. Virksomheden sælger køretøjer gennem sit eget salgsnetværk, herunder NIO Houses, NIO Spaces og deres mobilapplikation. Størstedelen af omsætningen kommer fra salg af køretøjer.

Nikola

Køb

Nikola Corp er en designer og producent af batteri-elektriske og brint-elektriske køretøjer, elektriske køretøjer drivlinjer, køretøjskomponenter, energilagringssystemer, og brint tankstation infrastruktur.

Li Auto

Køb

Li Auto Inc designer, udvikler, fremstiller og sælger smarte elektriske SUV'er. Virksomhedens Li ONE er en stor elektrisk SUV med seks sæder, der er udstyret med et rækkeviddeudvidelsessystem og banebrydende smarte køretøjsløsninger.

Xpeng

Køb

XPeng Inc er en Smart Electric Vehicle-virksomhed, der designer, udvikler, fremstiller og markedsfører smarte elektriske køretøjer i Kina. Virksomheden fremstiller miljøvenlige køretøjer, nemlig en SUV (G3) og en firedørs sportssedan (P7). Det er rettet mod mellem- til high-end segmentet på Kinas marked for personbiler.

Fisker

Køb

Fisker Inc revolutionerer bilindustrien ved at udvikle følelsesmæssigt ønskværdige og miljøvenlige elektriske køretøjer på Jorden. Virksomheden er en e-mobilitetsudbyder med bæredygtige køretøjer.

Kandi

Køb

Kandi Technologies Group Inc er engageret i udvikling, produktion og distribution af elektriske køretøjer (EV) produkter, EV dele og terrængående køretøjer produkter, primært på det kinesiske marked. Andre produktudbud omfatter terrængående køretøjer, gokarts, brugskøretøjer, batteripakker, motorkøretøjer, controllere og klimaanlæg. Det genererer indtægter gennem EV-dele og terrængående køretøjer. Virksomheden genererer størstedelen af sin omsætning fra Kina, og den eksporterer også til udlandet.

Lucid Group

Køb

Lucid Group Inc er en teknologi- og bilvirksomhed. Det udvikler den næste generation af elbilteknologier (EV). Det er en vertikalt integreret virksomhed, der designer, konstruerer og bygger elektriske køretøjer, elbiler og batterisystemer internt ved hjælp af vores eget udstyr og fabrik.


Traditionelle bilfabrikanter


BMW

Køb

Ud over at være en af verdens førende producenter af premium lette køretøjer, producerer BMW Group BMW motorcykler og leverer finansielle tjenester. Premium lette køretøjsmærker inkluderer BMW, Mini og ultraluksusmærket Rolls-Royce. Virksomheden omfatter 31 produktionsfaciliteter i 15 lande, med et salgsnetværk, der når over 140 lande. I 2020 oversteg verdensomspændende salgsvolumen 2,3 millioner biler og mere end 179.000 motorcykler.

Daimler

Køb

Baseret i Stuttgart, Tyskland, fremstiller Daimler førsteklasses personbiler, kommercielle lastbiler og varevogne og busser. Mærker inkluderer Mercedes-Benz, AMG, Maybach, Freightliner, Western Star, Fuso, Thomas Built, BharatBenz, Setra og Orion. Daimler Mobility forsyner virksomhedens forhandlere og dets kunder med køretøjsfinansiering samt mobilitetstjenester i forbindelse med kørsel, bildeling og opladning. Daimler ejer 3,0% hver af Renault og Nissan, 11,9% af Aston Martin, 15,0% af den russiske lastbilproducent Kamaz og 9,6% af Beijing Automotive Group. Li Shufu, formand for den kinesiske bilproducent Geely Automobile, ejer 9,7% af Daimler. Andre store aktionærer omfatter Kuwait Investment Authority med 6,8 %, Beijing Automotive-gruppen med 5,0 % og Nissan med 1,5 %.

Volkswagen

Køb

Volkswagen er en af verdens største bilproducenter. Bilmærker omfatter Volkswagen personbiler, Audi, Bentley, Bugatti, Lamborghini, Porsche, SEAT og Skoda. Kommercielle køretøjsmærker omfatter MAN, Navistar, Scania og Volkswagen. Virksomhedens finansielle servicegruppe yder forhandlerfinansiering til støtte for plantegninger, forbrugerfinansiering til bilkøb, billeasing, bankvirksomhed og andre finansielle tjenester.

Ford

Køb

Ford Motor Co. fremstiller biler under deres Ford og Lincoln mærker. Virksomheden har omkring 14% markedsandel i USA og omkring 7% andel i Europa. Salget i Nordamerika og Europa udgjorde henholdsvis 69 % og 19,5 % af 2020 bilomsætningen. Ford har omkring 186.000 ansatte, herunder omkring 58.000 UAW-ansatte, og er baseret i Dearborn, Michigan.

Toyota

Køb

Toyota blev grundlagt i 1937 og er en af verdens største bilproducenter med 9,92 millioner solgte enheder i detailhandlen i regnskabsåret 2021 på tværs af sine lette køretøjsmærker. Mærker inkluderer Toyota, Lexus, Daihatsu og lastbilproducenten Hino; markedsandelen i Japan er omkring 52%, mens den amerikanske andel er over 15%. Firmaet ejer også en stor aktiepost i Denso, en reservedelsleverandør, mindst 16% af Subaru (med en aftale om at hæve det til 20%) og har investeringer i mange andre firmaer, herunder aktier i Uber Technologies og omkring 5% i hver af Mazda og Suzuki. Salget i regnskabsåret 2021 eksklusive finansielle tjenesteydelser var JPY 25,1 billioner. Toyota har også en finansieringsarm og fremstiller boliger og både.

Volvo Car

Køb

Volvo Cars har et af verdens hurtigst voksende premiumbilmærker, der fokuserer på design, udvikling, fremstilling, distribution og salg af personbiler i premiumsegmentet.Virksomheden har annonceret en overgang til fuld elektrificering og en ambition om at reducere klimaaftrykket pr. bil i hele livscyklussen med 40 procent inden 2025 sammenlignet med 2018. Volvo Cars har til hensigt kun at sælge fuldt elektriske biler inden 2030 og gennemgår ligeledes en omstilling til en mere direkte salgsmodel.


Aktier der bidrager til elbilindustrien

Navn

Beskrivelse

Nvidia

Køb

Nvidia er den førende designer af grafikbehandlingsenheder, der forbedrer oplevelsen på computerplatforme. Firmaets chips bruges på en række slutmarkeder, herunder avancerede pc'er til spil, datacentre og automotive infotainmentsystemer. I de senere år har firmaet udvidet sit fokus fra traditionelle pc-grafikapplikationer såsom spil til mere komplekse og gunstige muligheder, herunder kunstig intelligens og autonom kørsel, som udnytter de højtydende muligheder i firmaets grafikbehandlingsenheder.

Infineon Technologies

Køb

Infineon blev udskilt fra det tyske industrikonglomerat Siemens i 2000 og er i dag en af Europas største chipproducenter. Virksomheden er førende på automobil- og industrichipmarkederne og har også fokuseret på ID-kort og sikkerhedsløsninger, der inkluderer halvlederindhold. Infineon har afhændet nogle mindre profitable virksomheder i de seneste år, især salget af sin trådløse chip-division til Intel i 2010.

Blink Charging Co.

Køb

Blink Charging Co er en ejer, operatør og udbyder af opladningstjenester for elektriske køretøjer (EV). Virksomheden tilbyder både privat og kommercielt EV-opladningsudstyr, hvilket gør det muligt for EV-chauffører nemt at genoplade på forskellige lokationstyper. Dens hovedlinje af produkter og tjenester er Blink EV-opladningsnetværket (Blink-netværket) og EV-opladningsudstyr (også kendt som forsyningsudstyr til elektriske køretøjer) og EV-relaterede tjenester.

Luminar

Køb

Luminar Technologies Inc er et autonomt køretøjssensor- og softwarefirma med visionen om at gøre autonomi sikker og allestedsnærværende ved at levere lidar og tilhørende software, der opfylder branchens strenge ydeevne, sikkerhed og økonomiske krav.

ETF'er.


ETF

Investeringsmålsætning

ISIN

Årlige omk.


WisdomTree Battery Solutions

Køb

Fonden søger at tracke kurs- og afkastudviklingen, før gebyrer og udgifter, af WisdomTree Battery Solutions Index ("Indekset"). For at nå dette mål vil fonden anvende en "passiv forvaltning" (eller indekserings-) investeringstilgang og vil investere i en portefølje af aktieværdipapirer, der så vidt muligt og praktisk muligt består af et repræsentativt udsnit af værdipapirerne i indekset. Indekset er designet til at tracke resultaterne for virksomheder, der primært er involveret i batteri- og energilagringsløsninger ("BESS").

IE00BKLF1R75

0,40 %


iShares Electric vehicles and driving technology

Køb

Fondens investeringsmål er at søge at give investorerne et samlet afkast under hensyntagen til både kapital- og indkomstafkast, som afspejler afkastet af STOXX Global Electric Vehicles and Driving Technology Index.

IE00BGL86Z12

0,40 %Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage. Inden du investerer i en fond, bør du læse prospektet, som er tilgængeligt hos fondsselskabet og central investorinformation, som du finder i ordreafgivelsesvinduet samt på fondens produktside på nordnet.dk.

Nordnet­ Markets.

Kurtagefri*handel i råvarer.

Alle investeringer i finansielle instrumenter er forbundet med risiko og kan både stige og falde i værdi. Læs mere om risici nedenfor og under afsnittet Risici.

* Produkterne er kurtagefrie, hvis du afgiver ordren på nordnet.dk eller via en af vores handelsapplikationer, hvor værdien af ordren er højere eller lig med 1.000 SEK/DKK/NOK eller 100 EUR. For telefonordrer via mæglere og/eller ordrer på mindre end 1.000 SEK/DKK/NOK eller 100 EUR, betales kurtage ifølge Nordnets gældende prisliste. Ved handel med produkter i en anden valuta end din basisvaluta betaler du et automatisk vekselgebyr, hvis du ikke har en aktiv valutakonto på dit depot. Kontakt Nordnets Kundeservice for mere information.