Spring til hovedindhold

Vækstaktier.

Forstå vækstaktier.

Når vi taler om vækstaktier, taler vi om børsnoterede virksomheder, som forventes at skabe en indtjening i fremtiden, men som måske ikke har det i øjeblikket. Vækstaktier kan forekomme i enhver sektor eller branche og handles typisk til en høj P/E.

Vækstaktier deler ofte et par fællestræk. Fx har vækstvirksomheder en tendens til at have unikke produktlinjer. De har måske patenter eller adgang til teknologier, der sætter dem foran andre virksomheder i deres branche. For at ligge foran konkurrenterne geninvesterer de overskuddet, så de kan udvikle endnu nyere teknologier og patenter en måde at sikre vækst på længere sigt.


Værdipapirerne i oversigterne er ikke ment som investeringsanbefalinger, men et udvalg af de muligheder, der findes. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage, og vi gør opmærksom på, at historiske afkast ikke er garanti for fremtidige afkast. Inden du investerer i en fond, bør du læse prospektet, som er tilgængeligt hos fondsselskabet og central investorinformation, som du finder i ordreafgivelsesvinduet samt på fondens produktside på nordnet.dk.

Sådan måler du indtjening.

Her kan du læse mere om forskellige metoder til at måle indtjeningen, inden du investerer.

Price Earnings.
Price/Earning-værdien (P/E) angiver forholdet mellem kursen på en aktie og selskabets overskud. P/E-værdien for en aktie beregnes ved at dividere aktiekursen med overskuddet pr. aktie. P/E er en af de mest almindelige metoder til at vurdere, om en aktie er dyr eller billig. Det er også en enkel måde at sammenligne selskaber, fx inden for samme branche.

En lav P/E-værdi indebærer en lav vurdering, mens en høj P/E-værdi er lig med en høj vurdering. En P/E-værdi på fx 15 betyder, at du skal betale 15 kr. for hver 1 kr., der er overskud i selskabet.

  • P (Price) er seneste handelsdags lukkekurs.

  • E (Earning) defineres som løbende kvartalsvise overskud for de seneste fire kvartaler. Hvis disse oplysninger mangler, anvendes seneste offentliggjorte overskud for helåret.

Dividend Yield – definition.
Dividend Yield betegner selskabets aktuelle eller ventede udbytte pr. aktie som procent af aktiekursen.

Earnings per share.
Earnings per share (EPS) sætter et selskabs indtjening (indtægter minus omkostninger) i forhold til det samlede antal af aktier. I virkeligheden måler nøgletallet altså den indtjening, som et selskab har genereret for hver aktie, der er i selskabet.

Hvis EPS er et positivt tal, betyder det, at virksomheden tjener penge altså har overskud i det seneste regnskab. Hvis EPS er nul eller er negativt, tjener selskabet ingen penge. Hvis Earnings per share er negativ, kan man ikke beregne nøgletallet P/E (Price/Earning), som angiver prisen i forhold til indtægterne.

Svagheder ved EPS.

  • EPS kan dog også være misvisende, da det ikke tager højde for, hvilket kapitalgrundlag et selskab har haft til at genere sin profit.

  • EPS kan være den samme for to selskaber, men det ene selskab har brugt færre midler til at genere overskuddet og er derfor alt andet lige mere profitabelt.

  • EPS kan også være misvisende, da et selskab i perioder kan have engangsudgifter eller indtægter, der påvirker selskabets overskud i de enkelte perioder. Engangsindtægter som salg af bygninger kan øge EPS for den periode, det bliver solgt, men det siger meget lidt om selskabets egenskab til at genere profit.


Aktier.

Anthem
Børsværdi
125.050 MUSD
Ejere?
85
3m
+8,4%

Anthem er en af de største private sundhedsforsikringsselskaber i USA og leverer medicinske fordele til cirka 42 millioner medlemmer. Virksomheden tilbyder arbejdsgiver-, individuelle og statsstøttede dækningsplaner. Anthem adskiller sig på grund af sin unikke position som den største enkeltudbyder af Blue Cross Blue Shield, som er licenshaver for Blue Cross Blue Shield Association i 14 stater. Gennem opkøb udvider Anthem sin rækkevidde ud over disse stater gennem blandt andet regeringsstøttede programmer såsom Medicaid.

Netcompany Group
Børsværdi
16.960 MDKK
Ejere?
8.756
3m
+11,46%

Netcompany Group A/S er en informationsteknologisk virksomhed. Virksomheden beskæftiger sig med levering af forretningskritiske IT-løsninger til store kunder i den offentlige og private sektor. Hertil støtter Netcompany dem i deres digitale transformation. De er tilstedeværende i Danmark, Norge og England, hvor Danmark skaber den største andel af indtægterne for virksomheden.

Visa
Børsværdi
460.921 MUSD
Ejere?
5.018
3m
+8,08%

Visa er den største betalingsbehandler i verden. I regnskabsåret 2019 behandlede den næsten 9 billioner USD i købstransaktioner. Visa opererer i over 200 lande og behandler transaktioner i over 160 valutaer. Dets systemer er i stand til at behandle over 65.000 transaktioner i sekundet.

Alphabet
Børsværdi
1.302.368 MUSD
Ejere?
5.286
3m
-8,11%

Alphabet er et holdingselskab med Google, internetmediegiganten, som et helejet datterselskab. Google genererer 99% af alfabetomsætningen, heraf mere end 85% fra onlineannoncer. Googles øvrige indtægter kommer fra salg af apps og indhold på Google Play og YouTube samt gebyrer til cloud -tjenester og andre licensindtægter. Salg af hardware såsom Chromebooks, Pixel -smartphonen og smart home -produkter, som omfatter Nest og Google Home, bidrager også til andre indtægter. Alfabetets måneskudsinvesteringer er i sit andet væddemålssegment, hvor det satser på teknologi for at forbedre sundheden (sandelig), hurtigere internetadgang til hjem (Google Fiber), selvkørende biler (Waymo) og mere. Alfabetets driftsmargin har været 25%-30%, med Google på 30%og andre væddemål, der opererer med et tab.

IAC/InterActiveCorp
Børsværdi
4.702 MUSD
Ejere?
45
3m
-19,87%

IAC er en internetmedievirksomhed med segmenter, der inkluderer Match Group (43% af den samlede omsætning), ANGI Homeservices (28% af den samlede omsætning), Vimeo (4% af den samlede omsætning), Dotdash (4% af den samlede omsætning), applikationer (11% af den samlede omsætning) og nye/andre (10% af de samlede indtægter).

SAP SE
Børsværdi
124.516 MEUR
Ejere?
2.364
3m
+23,68%

SAP er en global softwareleverandør, som leverer løsninger til virksomheders ressourceplanlægning, databasestyring, business intelligence og vertikal specifik software. Dets softwareprodukter kører hovedsageligt på SAPs HANA-databaseteknologi. I regnskabsåret 2017 genererede virksomheden cirka 44% af omsætningen fra Europa, Mellemøsten og Afrika. Dertil kom cirka 40% af omsætningen fra Amerika og 16% fra Asien.

Tractor Supply
Børsværdi
24.848 MUSD
Ejere?
115
3m
+17,78%

Tractor Supply er en stor virksomhed i USA, som blandt andet ejer en række ranchbutikker. Virksomheden er målrettet mod rekreative landmænd og kvægopdrættere og har derfor ringe eksponering mod kommerciel og industriel landbrugsdrift. I øjeblikket driver virksomheden 1863 butikker i 49 stater og 180 butikker, som sælger tilbehør til husdyr. Butikkerne er typisk placeret i landdistrikter. I slutningen af 2019 bestod omsætningen primært af kreaturer og husdyr (47%), hardware, værktøj og lastbiler (21%) og sæsonbestemte gaver og legetøj (20%).

Amazon
Børsværdi
960.282 MUSD
Ejere?
15.131
3m
-28,63%

Amazon.com Inc er en førende onlineforhandler og en af de største e-handelsaggregatorer med de største bruttoindtægter med 386 milliarder dollars i nettoomsætning og cirka 482 milliarder dollars i estimeret fysisk/digital online bruttovaremængde, eller GMV, i 2020. Detailrelateret omsætning repræsenterede cirka 83%af det samlede antal, efterfulgt af Amazon Web Services 'cloud computing, lagring, database og andre tilbud (12%) og annonceringstjenester og cobranded kreditkort (6%). Internationale segmenter udgjorde 27% af Amazons salg uden for AWS i 2020, anført af Tyskland, Storbritannien og Japan.

Fiverr International
Børsværdi
1.257 MUSD
Ejere?
888
3m
-4,86%

Fiverr International Ltd. er involveret i køb og salg af digitale tjenester, hvilket fungerer på samme måde som køb og salg af fysiske varer på en e-handelsplatform. Selskabet har blandt andet designet en digital markedsplads, som er bygget med et omfattende SKU-lignende servicekatalog og med en søge- og ordreproces, som minder om en typisk e-handelstransaktion. Virksomhedens servicetilbud inkluderer grafik, design, digital markedsføring, ledningsføring, oversættelse samt video og animation.

Teradyne
Børsværdi
14.434 MUSD
Ejere?
1.122
3m
+12,46%

Teradyne Inc. designer, udvikler og producerer automatiske testsystemer til brug af halvledere, trådløse produkter, datalagring og elektroniske systemer i blandt andet bil-, luftfarts- og forsvarsindustrien. Virksomheden opererer i fire forretningssegmenter, som er organiseret efter slutmarkedet: halvleder- og systemtests, trådløse tests og industriel automatisering. Teradyne-tests hjælper med at forbedre og kontrollere produktkvaliteten, måle ydeevne og øge udbyttet. Firmaet genererer primært indtægter i Taiwan, Kina, Japan og Sydkorea, men er til stede i lande over hele verden.

Microsoft
Børsværdi
1.901.040 MUSD
Ejere?
26.688
3m
-2,29%

Microsoft develops and licenses consumer and enterprise software. It is known for its Windows operating systems and Office productivity suite. The company is organized into three equally sized broad segments: productivity and business processes (legacy Microsoft Office, cloud-based Office 365, Exchange, SharePoint, Skype, LinkedIn, Dynamics), intelligence cloud (infrastructure- and platform-as-a-service offerings Azure, Windows Server OS, SQL Server), and more personal computing (Windows Client, Xbox, Bing search, display advertising, and Surface laptops, tablets, and desktops).

Activision Blizzard
Børsværdi
59.292 MUSD
Ejere?
3.303
3m
-1,55%

Activision Blizzard blev dannet i 2008 ved en sammenlægning af Activision, en af de største udgivere af konsolvideospil, og Blizzard, en af de største udgivere af pc-videospil. Det sammenlagte firma er fortsat et af verdens største videospiludgivere. Activisions imponerende franchiseportefølje inkluderer World of Warcraft, som kan prale af mere end $8 milliarder i livstidssalg, og Call of Duty, som har solgt over 175 millioner eksemplarer fordelt på 14 titler over 12 år.

Nvidia
Børsværdi
415.150 MUSD
Ejere?
15.760
3m
+21,71%

Nvidia er den førende designer af grafikbehandlingsenheder, der forbedrer oplevelsen på computerplatforme. Virksomhedens chips bruges i en række slutmarkeder, herunder avancerede pc'er til spil, datacentre og infotainment-systemer til biler. I de senere år har firmaet udvidet sit fokus fra traditionelle pc-grafikapplikationer såsom spil til mere komplekse og gunstige muligheder, herunder kunstig intelligens og autonom kørsel, der udnytter de højtydende funktioner i firmaets grafiske processorenheder.

Beyond meat
Børsværdi
912 MUSD
Ejere?
4.982
3m
-41,55%

Beyond Meat sælger plantebaseret kød såsom burgere (64% af salget i 2019), pølse (23%), hakket oksekød (13%) og kylling. I modsætning til andre vegetariske produkter forsøger Beyond Meat at kopiere udseendet, tilberedningsmåden og smagen af kød. Produkterne er tilgængelige i det meste af USA og Canada samt i yderligere 63 lande. International omsætning (uden for USA og Canada) udgjorde 16% af salget i 2019. Virksomhedens produkter kan købes i butikker og på restauranter som Subway, TGI Fridays og Del Taco. Samtidig har Beyond Meat testmarked for burgere på udvalgte McDonald's.

Investeringsforeninger.

Maj Invest Vækstaktier
Årlige omkostninger
1,35%
Aktivklasse
Aktie
Risiko

Maj Invest Vækstaktier investerer i selskaber, der vokser hurtigere end markedet generelt. Afdelingen investerer globalt i en fokuseret portefølje på 30-40 aktier på tværs af geografi og sektorer. Der investeres ikke i selskaber med hovedforretningsområder inden for udvinding eller forbrænding af fossile brændsler, tobak eller gambling. Porteføljen vil typisk have en højere andel af selskaber inden for teknologi, varigt forbrug, sundhedspleje og industri end sammenligningsindekset. Porteføljens aktier forventes i gennemsnit at handle på højere indtjeningsmultipler end det generelle marked. Der må forventes større udsving end i traditionelle globale aktieafdelinger.

ETF'er.

Lyxor MSCI EMU Growth (DR) UCITS ETF - Dist
1 år
-12,48%
Ejere?
10
3m
+8,51%

Lyxor MSCI EMU Growth (DR) UCITS ETF er en UCITS kompitabel børshandlet fond, der skal spore benchmarkindekset MSCI EMU Growth Net Total Return. MSCI's Global Value og Growth dækker hele spektret af udviklede, nye og MSCI internationale aktieindeks i alle lande på tværs af alle størrelsessegmenter. MSCI bruger en todimensionel ramme til at segmentere. Her kategoriseres værdipapirer og vækstsikkerheder ved hjælp af en tilgang, som bygger på flere faktorer. Lyxors ETF'er er effektive investeringsmidler, der er noteret på børsen, og som tilbyder en gennemsigtig, likvid og billig eksponering til det underliggende benchmarkindeks.

iShares Euro Total Market Growth Large UCITS ETF EUR (Dist)
Årlige omkostninger
0,4%
Aktivklasse
Aktie
Risiko

Dette er en børshandlet fond (ETF), som har til formål at tracke resultaterne af EURO STOXX Total Market Growth Large Indeks. Denne ETF investerer i fysiske indeksværdipapirer. EURO STOXX Total Market Growth Large Indeks tilbyder eksponering mod store eurozone vækstaktier, som er bestemt af disse seks faktorer: Forventet pris/indtjening (P/E), forventet indtjeningsvækst (P/E), efterfølgende indtjeningsvækst, pris/egen kapital (P/B) samt dividende og afkast. Indekset er et underindeks til STOXX Total Market Index (TMI). iShares ETF'er er fonde, der forvaltes af BlackRock. De er gennemsigtige, omkostningseffektive samt likvide og handles på børser som normale værdipapirer. iShares ETF'er tilbyder fleksibel og nem adgang til en lang række markeder og aktivklasser.

Nordnet­ Markets.

Få eksponering mod aktier, råvarer og indeks i både op- og nedgang.

Se udvalget her

Alle investeringer i finansielle instrumenter er forbundet med risiko og kan både stige og falde i værdi. Læs mere om risiko.