Spring til hovedindhold

Vækstaktier.

Forstå vækstaktier.

Når vi taler om vækstaktier, så taler vi om børsnoterede virksomheder, som forventes at skabe en indtjening i fremtiden, men måske ikke har det i øjeblikket. Vækstaktier kan forekomme i enhver sektor eller branche og handles typisk til en høj P/E.

Vækstaktier deler ofte et par fælles træk. For eksempel har vækstvirksomheder en tendens til at have unikke produktlinjer. De har måske patenter eller adgang til teknologier, der sætter dem foran andre virksomheder i deres branche. For at ligge foran konkurrenterne geninvesterer de overskuddet, så de kan udvikle endnu nyere teknologier og patenter - en måde at sikre vækst på længere sigt.

Se video om væksaktier

C WorldWide er en investeringsforening, som står for langsigtede og modstandsdygtige investeringer. Hør Jonas Gaarde Rasmussen fortælle om, hvordan de i C WorldWide tackler markedet og investerer med et langsigtet perspektiv:

"Verden er blevet mere og mere kortsigtet. Dette giver mulighed for de investorer, der kan se igennem kortsigtet støj og fokusere på de langsigtede vindere. De bedste investeringer er selskaber, der vokser sig større over tid. Vi prioriterer holdbar langsigtet vækst fremfor høj, kortsigtet vækst. Vi fokuserer på forretningsmodellen og indtjeningspotentialet over så lange perioder, at det øger sandsynligheden for at finde fremtidens vindere. I grunden er det vores opfattelse, at der kun findes få unikke selskaber, som man kan investere i på langt sigt og derigennem skabe attraktive afkast."

Værdipapirerne i oversigterne er ikke ment som investeringsanbefalinger, men et udvalg af de muligheder, der findes. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage, og vi gør opmærksom på, at historiske afkast ikke er garanti for fremtidige afkast. Inden du investerer i en fond, bør du læse prospektet, som er tilgængeligt hos fondsselskabet og central investorinformation, som du finder i ordreafgivelsesvinduet samt på fondens produktside på nordnet.dk.

Sådan måler du indtjening.

Her kan du læse mere om forskellige metoder til at måle indtjeningen, inden du investerer.

Price Earnings
Price/Earning-værdien (P/E) angiver forholdet mellem kursen på en aktie og selskabets overskud. P/E-værdien for en aktie beregnes ved at dividere aktiekursen med overskuddet per aktie. P/E er en af de mest almindelige metoder til at vurdere, om en aktie er dyr eller billig. Det er også en enkel måde at sammenligne selskaber, f.eks. inden for samme branche.

En lav P/E-værdi indebærer en lav vurdering, mens en høj P/E-værdi er lig med en høj vurdering. En P/E-værdi på f.eks. 15 betyder, at du skal betale 15 kr. for hver 1 krone, der er overskud i selskabet.

  • P (Price) er seneste handelsdags lukkekurs.
  • E (Earning) defineres som løbende kvartalsvise overskud for de seneste fire kvartaler. Hvis disse oplysninger mangler, anvendes seneste offentliggjorte overskud for helåret.

Dividend Yield – definition:
Dividend Yield betegner selskabets aktuelle eller ventede udbytte per aktie som procent af aktiekursen.

Earnings per Share
Earnings per Share (EPS) sætter et selskabs indtjening (indtægter minus omkostninger) i forhold til det samlede antal af aktier. I virkeligheden måler dette nøgletal altså den indtjening, som et selskab har genereret for hver aktie, der er i selskabet.

Hvis EPS er et positivt tal, betyder det, at virksomheden tjener penge - altså har overskud i det seneste regnskab. Hvis EPS er nul eller er negativt, så tjener selskabet ingen penge. Hvis Earnings per Share er negativ, kan man ikke beregne nøgletallet P/E (Price/Earning), som angiver prisen i forhold til indtægterne.

Svagheder ved EPS

  • EPS kan dog også være misvisende, da det ikke tager højde for, hvilket kapitalgrundlag et selskab har haft til at genere sin profit.
  • EPS kan være den samme for to selskaber, men det ene selskab har brugt færre midler til at genere overskuddet og er derfor alt andet lige mere profitabelt.
  • EPS kan også være misvisende, da et selskab i perioder kan have engangsudgifter eller indtægter, der påvirker selskabets overskud i de enkelte perioder. Engangsindtægter som salg af bygninger kan øge EPS for den periode, det bliver solgt, men det siger meget lidt om selskabets egenskab til at genere profit.

Aktier.

Her finder du eksempler på aktier, du kan investere i, hvis du vil eksponere dig mod vækstaktier. Værdipapirerne i oversigterne er ikke ment som investeringsanbefalinger men en generel oversigt over nogle af de muligheder, der findes.

Der er udvalgt børsnoterede selskaber, som kan handles gennem Nordnet.


Aktie

Kommentar

Anthem Inc

KøbAnthem er en af de største private sundhedsforsikringsselskaber i USA og leverer medicinske fordele til cirka 42 millioner medlemmer. Virksomheden tilbyder arbejdsgiver-, individuelle og statsstøttede dækningsplaner. Anthem adskiller sig på grund af sin unikke position som den største enkeltudbyder af Blue Cross Blue Shield, som er licenshaver for Blue Cross Blue Shield Association i 14 stater. Gennem opkøb udvider Anthem sin rækkevidde ud over disse stater gennem blandt andet regeringsstøttede programmer såsom Medicaid.

Netcompany Group A/S

Køb

Netcompany Group A/S er en informationsteknologisk virksomhed. Virksomheden beskæftiger sig med levering af forretningskritiske IT-løsninger til store kunder i den offentlige og private sektor. Hertil støtter Netcompany dem i deres digitale transformation. De er tilstedeværende i Danmark, Norge og England, hvor Danmark skaber den største andel af indtægterne for virksomheden.

Visa Inc.

Køb

VISA er en international udbyder af en række kreditkort lanceret under navnet Visa. Visa er et rekursivt akronym for VISA International Service Association. Den 18. marts 2008 gik firmaet på børsen, hvilket rejste en kapital på 17,9 milliarder dollars.

Alphabet Inc.

Køb

Alphabet Inc. er et holdingselskab, som er oprettet af internetmediegiganten Google Inc. Google genererer 99% af Alphabets omsætning. Heraf stammer mere end 85% fra online annoncer. Googles øvrige indtægter stammer fra salg af apps og indhold på Google Play, Youtube og fra cloud service gebyrer og andre licensindtægter. Salg af hardware som Chromebooks, Pixel-smartphonen og produkter til smarte hjem (Google Home) bidrager også til indtægterne. Alphabet satser også på teknologi til forbedring af sundhed (Verily), hurtigere internetadgang til hjemmet (Google Fiber) og selvkørende biler (Waymo).

IAC/InterActiveCorp

Køb

IAC er en internetmedievirksomhed med segmenter, der inkluderer Match Group (43% af den samlede omsætning), ANGI Homeservices (28% af den samlede omsætning), Vimeo (4% af den samlede omsætning), Dotdash (4% af den samlede omsætning), applikationer (11% af den samlede omsætning) og nye/andre (10% af de samlede indtægter).

SAP SE

Køb

SAP er en global softwareleverandør, som leverer løsninger til virksomheders ressourceplanlægning, databasestyring, business intelligence og vertikal specifik software. Dets softwareprodukter kører hovedsageligt på SAPs HANA-databaseteknologi. I regnskabsåret 2017 genererede virksomheden cirka 44% af omsætningen fra Europa, Mellemøsten og Afrika. Dertil kom cirka 40% af omsætningen fra Amerika og 16% fra Asien.

Tractor supply company

Køb

Tractor Supply er en stor virksomhed i USA, som blandt andet ejer en række ranchbutikker. Virksomheden er målrettet mod rekreative landmænd og kvægopdrættere og har derfor ringe eksponering mod kommerciel og industriel landbrugsdrift. I øjeblikket driver virksomheden 1863 butikker i 49 stater og 180 butikker, som sælger tilbehør til husdyr. Butikkerne er typisk placeret i landdistrikter. I slutningen af 2019 bestod omsætningen primært af kreaturer og husdyr (47%), hardware, værktøj og lastbiler (21%) og sæsonbestemte gaver og legetøj (20%).

Amazon

Køb

Amazon er blandt verdens mest indtjenende onlineforhandlere med 281 milliarder dollars i nettosalg og cirka 365 milliarder dollars i estimeret fysisk/digital bruttovaremængde i 2019. Salg af onlineprodukter og digitale medier udgjorde 50% af nettoomsætningen i 2019 efterfulgt af provisioner,

forsendelsesgebyrer og andre tredjepartstjenester (19%), Amazon Web Services' cloud computing, opbevaring, database og andre tilbud (13%), Prime-medlemsgebyrer og andre abonnementbaseret tjenester (7%), produktsalg hos Whole Foods og andre fysiske butikker (6%) samt reklametjenester og kreditkort (5%). Internationale segmenter udgjorde 27% af Amazons ikke-AWS salg i 2019 - ledet af Tyskland, Storbritannien og Japan.

Fiverr International

Køb

Fiverr International Ltd. er involveret i køb og salg af digitale tjenester, hvilket fungerer på samme måde som køb og salg af fysiske varer på en e-handelsplatform. Selskabet har blandt andet designet en digital markedsplads, som er bygget med et omfattende SKU-lignende servicekatalog og med en søge- og ordreproces, som minder om en typisk e-handelstransaktion. Virksomhedens servicetilbud inkluderer grafik, design, digital markedsføring, ledningsføring, oversættelse samt video og animation.

Teradyne, Inc

Køb

Teradyne Inc. designer, udvikler og producerer automatiske testsystemer til brug af halvledere, trådløse produkter, datalagring og elektroniske systemer i blandt andet bil-, luftfarts- og forsvarsindustrien. Virksomheden opererer i fire forretningssegmenter, som er organiseret efter slutmarkedet: halvleder- og systemtests, trådløse tests og industriel automatisering. Teradyne-tests hjælper med at forbedre og kontrollere produktkvaliteten, måle ydeevne og øge udbyttet. Firmaet genererer primært indtægter i Taiwan, Kina, Japan og Sydkorea, men er til stede i lande over hele verden.

Microsoft

Køb

Microsoft udvikler og licenserer software til forbrugere og virksomheder. Microsoft er kendt for operativsystemet Windows og Office-pakkerne. Virksomheden er organiseret i tre overordnede segmenter: produktivitet og forretningsprocesser (Microsoft Office, cloud baseret Office 365, Exchange, SharePoint, Skype, LinkedIn, Dynamics), Intelligence Cloud (infrastruktur og platform-som-en-service Azure, Windows Server OS, SQL Server) og mere personlige computer devices (Windows Client, Xbox, Bing-søgning, displayannoncering, Surface bærbare, tablets og stationære computere). Gennem opkøb ejer Windows både Xamarin, LinkedIn og GitHub.

Activision Blizaard

Køb

Activision Blizzard blev dannet i 2008 ved fusionen af Activision, som var en af de største udgivere af konsolvideospil. Blizzard var tilmed en af de største udgivere af pc-videospil. Det kombinerede firma er fortsat et af verdens største udgivere af videospil. Activisions imponerende franchise-portefølje inkluderer World of Warcraft, som kan prale af at have solgt for mere end 8 milliarder dollars, og Call of Duty som har solgt over 175 millioner eksemplarer på tværs af 14 forskellige titler over 12 år.

NVIDIA Corporation

Køb

Nvidia er en førende designer af grafikbehandlingsenheder, der forbedrer oplevelsen på computerplatforme. Virksomhedens chips bruges blandt andet til avancerede pc'er til spil og i datacentre. I de senere år har firmaet udvidet sit fokus fra traditionelle pc-grafikapplikationer til mere komplekse muligheder såsom kunstig intelligens og selvkørende biler, som netop gør brug af de højtydende funktioner i firmaets grafiske processorenheder.

Beyond Meat

Køb

Beyond Meat sælger plantebaseret kød såsom burgere (64% af salget i 2019), pølse (23%), hakket oksekød (13%) og kylling. I modsætning til andre vegetariske produkter forsøger Beyond Meat at kopiere udseendet, tilberedningsmåden og smagen af kød. Produkterne er tilgængelige i det meste af USA og Canada samt i yderligere 63 lande. International omsætning (uden for USA og Canada) udgjorde 16% af salget i 2019. Virksomhedens produkter kan købes i butikker og på restauranter som Subway, TGI Fridays og Del Taco. Samtidig har Beyond Meat testmarked for burgere på udvalgte McDonald's.


Investeringsforeninger.


Investeringsforening

Investeringsmålsætning


ÅOP

Maj Invest Vækst Aktier

Køb

Maj Invest Vækstaktier investerer i selskaber, der vokser hurtigere end markedet generelt. Afdelingen investerer globalt i en fokuseret portefølje på 30-40 aktier på tværs af geografi og sektorer. Der investeres ikke i selskaber med hovedforretningsområder inden for udvinding eller forbrænding af fossile brændsler, tobak eller gambling. Porteføljen vil typisk have en højere andel af selskaber inden for teknologi, varigt forbrug, sundhedspleje og industri end sammenligningsindekset. Porteføljens aktier forventes i gennemsnit at handle på højere indtjeningsmultipler end det generelle marked. Der må forventes større udsving end i traditionelle globale aktieafdelinger.


1,54 %


ETF'er.

Få den fulde oversigt over investeringsmuligheder i Vækst ETF'er via ETF-screeneren

ETF

Investeringsmålsætning

ISIN

Lb. omkost.


Lyxor MSCI EMU Growth

Køb

Lyxor MSCI EMU Growth (DR) UCITS ETF er en UCITS kompitabel børshandlet fond, der skal spore benchmarkindekset MSCI EMU Growth Net Total Return. MSCI's Global Value og Growth dækker hele spektret af udviklede, nye og MSCI internationale aktieindeks i alle lande på tværs af alle størrelsessegmenter. MSCI bruger en todimensionel ramme til at segmentere. Her kategoriseres værdipapirer og vækstsikkerheder ved hjælp af en tilgang, som bygger på flere faktorer. Lyxors ETF'er er effektive investeringsmidler, der er noteret på børsen, og som tilbyder en gennemsigtig, likvid og billig eksponering til det underliggende benchmarkindeks.


LU1598688189

0,40 %


iShares Euro Total Market Growth Large

Køb

Dette er en børshandlet fond (ETF), som har til formål at tracke resultaterne af EURO STOXX Total Market Growth Large Indeks. Denne ETF investerer i fysiske indeksværdipapirer. EURO STOXX Total Market Growth Large Indeks tilbyder eksponering mod store eurozone vækstaktier, som er bestemt af disse seks faktorer: Forventet pris/indtjening (P/E), forventet indtjeningsvækst (P/E), efterfølgende indtjeningsvækst, pris/egen kapital (P/B) samt dividende og afkast. Indekset er et underindeks til STOXX Total Market Index (TMI). iShares ETF'er er fonde, der forvaltes af BlackRock. De er gennemsigtige, omkostningseffektive samt likvide og handles på børser som normale værdipapirer. iShares ETF'er tilbyder fleksibel og nem adgang til en lang række markeder og aktivklasser.

IE00B0M62V02

0,40 %