Spring til hovedindhold

Hej! Hvad kan vi hjælpe dig med?

Hvorfor stilles der pludselig ingen priser i produktet?

Under normale markedsforhold agerer Nordea Market Maker for de børshandlede produkter inkluderet i Nordnet Markets. Nordeas rolle som Market Maker betyder, at de så vidt muligt sætter købs- og salgspriser for dem, der ønsker at handle. I forhold til kunden er der ingen forpligtelse for Nordea til altid at fastsætte priser, men det fremgår klart af prospektet, at Nordea har til hensigt at gøre det under normale markedsforhold. Dette er de samme bestemmelser, der gælder, uanset om et instrument udstedes til Nordnet, eller om det er Nordeas eget instrument. Selv om Nordea altid agter at sætte priser, er der situationer, hvor de ikke kan tilbyde købs- og salgspriser.

Nordea har indgået en market making-aftale med Nasdaq og Oslo Børs. Aftalerne gælder for instrumenter udstedt af Nordea under Nordeas Warrant & Certificate-program, og som er optaget til handel i Danmark, Finland, Sverige og Norge. I henhold til disse aftaler er Nordea, som Market Maker forpligtet til at fastsætte priser under normale markedsforhold for at sikre en vis likviditet i de instrumenter, som aftalen gælder for. I henhold til Nasdaqs markedsaftale skal Nordea, som markedsproducent for sikkerhedsstillede derivater, som er kategorien af ​​disse instrumenter, sætte priser mindst 50% af kontinuerlig handel under normale markedsforhold. Nordea noterer priser langt over den aftalte andel.

I forhold til market making håndteres alle instrumenter på samme måde og er underlagt de samme regler og forskrifter. Nordea gør ikke forskel på Nordnets instrumenter og Nordeas egne instrumenter, og Nordea gør altid sit ypperste for at sikre, at kunderne altid er i stand til at handle. Lejlighedsvis forekommer begivenheder og omstændigheder, der gør det vanskeligt eller umuligt at fastsætte priser. Det kan være, at det er meget ustabilt og turbulent på markederne, eller at referenceaktivet er vanskeligt at prissætte.

Nogle gange, ligesom andre virksomheder, kan Nordea opleve tekniske forstyrrelser, hvilket kan skyldes faktorer uden for Nordea eller tekniske problemer i Nordea. Market making og en banks handel med finansielle instrumenter er afhængige af en række avancerede it-systemer. Disse systemer kan – på trods af alle de mange sikkerhedsforanstaltninger – også opleve forstyrelser. Nordea har mange omfattende backup-rutiner til sådanne situationer, men desværre kan det ske, at det i et stykke tid ikke er muligt at handle. En sådan begivenhed rapporteres til både handelsstedet og i Nordea, og det undersøges for at se, om der er noget yderligere, Nordea kan gøre for at reducere risikoen for – eller helt forhindre – at det sker igen. Det er vigtigt at vide, at Nordeas handelssystem er klassificeret som forretningskritisk og dermed har den højeste prioritet i hele banken. Nordea har specialiserede teams, hvis højeste prioritet er at hurtigt sikre, at alt fungerer som normalt igen i tilfælde af tekniske forstyrrelser.

Der er også bestemmelser i markedsaftaler om den tilladte størrelse på købs- og salgspris, forskellen mellem købsprisen og salgsprisen. Spændet varierer afhængigt af instrumenterne og de rådende markedsforhold. Spredningen er et udtryk for bankens risikostyringsomkostninger til prisfastsættelse, og disse omkostninger stiger blandt andet, når det er turbulent på markedet. Handelsstedet kan også vurdere, at der er unormale markedsforhold. Såkaldte stressede markedsforhold, kan forekomme hvis det er turbulent på markedet.
I en sådan situation har Nordea som Market Maker ret til at citere med et bredere spread, da risiciene stiger markant for Market Maker i kombination med de risikostyringsomkostninger, der går op. For at vurdere, om sådanne omstændigheder findes, er der regler for beregning af volatilitet (volatilitetsbeskyttelse), som bestemmer, om der er ekstrem volatilitet på markederne eller et bestemt instrument. Handelsstedet kan også annoncere handelsstop i ekstreme situationer. Formålet med dette er at beskytte investorer og markedet, da prisfastsættelse i sådanne situationer ikke altid er pålidelig.

Handelsstedet kan også vurdere, at der er særlige omstændigheder, eller hvis en særlig begivenhed har fundet sted. I disse tilfælde af "Exceptional Circumstance" er Nordea fritaget for sit tilsagn om at fastsætte priser. Nordea gør altid sit ypperste for at tilbyde købs- og salgspriser så vidt muligt, selvom forpligtelsen ikke er formelt gyldig.

Fik du svar på dit spørgsmål?

Tilbage