Spring til hovedindhold

De største danske 3. kvartalsregnskaber: Det skal du holde øje med

Den kommende måned, vil de største danske selskaber aflægge deres 3. kvartalsregnskaber og guide for den resterende del af året. Her er pespektivet fra Per Hansen.

I løbet af den kommende måned vil de største danske selskaber aflægge deres 3. kvartalsregnskaber og guide for den resterende del af året. Her er noget af det, som investorerne vil holde øje med og vurdere selskaberne på.

Bavarian Nordic – Et regnskabsmæssigt non-event?

Der har været relativ roligt fra Bavarian Nordic de seneste måneder. Skuffelsen over RSV fra juli sidder stadig tungt hos investorerne, som ikke rigtig kan ryste den af sig. Selve regnskabsaflæggelsen plejer aldrig alene at bringe afgørende fremtidsnyt på dagen, og det er ikke +/- på bundlinjen, som har drevet eller driver aktiekursen i Bavarian. Hvis udviklingen bliver stabil og ”forudselig”, kan det ændre sig over tid.

Carlsberg – ny chef, men samme øl på samme flasker?

Carlsbergs nye topchef har næppe sat sejl og ny retning, men investorerne har sendt aktien, sammen med mange andre danske aktier, i skammekrogen. Carlsberg udsender ikke kvartalsregnskaber, men kun ”trading” eller handelsopdateringer. Det er formentlig lidt for tidligt til en strategisk gennemgang og invitation til en kapitalmarkedsdag, men mon ikke den kommer i løbet af de kommende kvartaler?

Chr. Hansen Holding – Kursmæssigt vedhæng til Novozymes

Har det været et bedre end ventet kvartal med en toplinjevækst, som ligger i toppen eller bunden af ambitionerne om 9-11% vækst, som Chr. Hansen selv har guidet på? Det er det gode spørgsmål. Det, som desværre er indiskutabelt, er, at aktien er blevet trynet sammen med andre højt prissatte danske selskaber det seneste år. Samtidig venter integrationen med Novozymes forude. Chr. Hansen er kursmæssigt blevet vedhæng til storebror Novozymes.

Novozymes B – Hvem bagstopper aktiekursnedturen?

Novozymes har skuffet investorerne de seneste år. Det skyldes først og fremmest deres meget dyre opkøb af Chr. Hansen uden væsentlige synergier. På kort sigt er det svært at forestille sig, at det forhold bliver forandret. En succesfuld integration og gang i væksten er førsteprioritet hos investorerne. Det er dog snarere et maraton, end det er en spurt.

Coloplast – Stabil forretning, hvor rentestigninger presser prisfastsættelsen

Investorerne tvivler. Over de seneste år har Coloplast foretaget to større indkøb af Atos Medical og fiskeskind fra Island – Kerecis. Det kan meget vel vise sig langsigtet at være to gode indkøb. Udfordringen for investorerne er, at det giver en fornemmelse af, at pipelinen ikke har været god, stærk og langtidssikret nok, og at tilkøb bliver finansieret med udstedelse af nye aktier.

Danske Bank – Ny opjustering?

Der har i 3. kvartal været en række opjusteringer fra mindre og mellemstore banker. Stigende renter og rentemarginal giver medvind, og det bør også have ramt Danske Bank. Danske Bank aktien har, i lighed med sektoren, været holdt tilbage af investorernes manglende villighed til at købe ind på de gode tider.

Jyske Bank – Kommer den manglende udlodning nu?

Et godt halvårsregnskab blev overskygget af, at Jyske Bank ikke annoncerede et interimsudbytte eller et aktietilbagekøb i størrelsesorden 1 mia. Det var en større forståelig investorskuffelse. Hvis den skuffelse gentager sig, vil investorerne formentlig konkludere, at Jyske Bank ikke har den fornødne kapitalisering til udlodning i forhold til Finanstilsynet og/eller ikke tænker aktionærerne ind som en meget vigtig stakeholder.

Nordea Bank – ”Mere end 15% egenkapitalforrentning” burde være en done deal

Det store spørgsmål er ikke, om kvartalet bliver godt eller fornuftigt, men om investorer forbliver tilbageholdende med at købe ind på den meget solide indtjening. Nordea forventer ”mere end 15% egenkapitalforrentning”, men det er ikke primært det, som investorerne holder øje med. Det er snarere, om helåret ikke bliver i toppen af 16-17% intervallet? Investorerne har været nervøse for hensættelser til den meget svage svenske økonomi. Kommer de nu og spolerer et i øvrigt meget stærkt indtjeningsår?

Demant – Alle gode gange 3 (opjusteringer)?

Demant har allerede opjusteret forventningerne 2 gange, og det vil formentlig være for meget af det gode, hvis de igen vil være i stand til at løfte stemningen og forventningerne en 3. gang. Demant har leveret sikkert i 2023, og der er vel egentlig ingen grund til at ændre ved det, kunne man forestille sig, at investorerne tænker?

DSV – Kan de mærke volumenpres?

Økonomien er under afkøling, og det kan have en betydning for de transporterede mængder. DSV har historisk været dygtige til at tilpasse sig og vægte indtjeningen frem for volumen. Fortsætter det billede i 3. kvartal? Kan stigende brændstofpriser og pressede volumener gøre det sværere at fortsætte med at overpræstere? Ikke alene i 3. kvartal, men måske i resten af 2023? Investorerne venter på nyt om den tyske salgsproces med hensyn til DB Schenker, hvor DSV er en stærk købskandidat, når salgsprocessen går ind i den afgørende fase.

FLSmidth & Co.

Investorerne er ved at få billedet af, hvordan fremtiden for FLS ser ud efter overtagelsen af Thyssen Krupps aktiviteter og russisk exit. Selskabet fortsætter med transformationen, hvor målsætninger skal og bliver indfriet. Den udvikling er formentlig fortsat i 3. kvartal.

Genmab – Kan aktien komme ud af ”klemmen”

År til dato har det ikke været lige så afkastgivtigt at være investeret i Genmab som tidligere. Aktien er blevet ”klemt” i Novo Nordisk succes og har formentlig også været en del af den danske ”udsalgsbølge”, hvor danske aktier har underpræsteret i forhold til andre aktiemarkeder. Regnskaber er normalt ikke betydelige kurstriggere for selskaber som Genmab, men har haft en stigende betydning de seneste år.

GN Store Nord – Kan det blive meget værre?

2022 og 2023 har været annus horribilis x 2. Investorerne er skuffede, irriterede og resignerende efter kurstab på mere end 75% i forhold til toppen. Frustrationen er så stor, at selv når GN Store Nord annoncerer neutral/positive forhold, så bliver det enten negligeret eller vendt til noget negativt. Et eksempel på det er bl.a., at GN Store Nord har skubbet forfald på deres gæld, som i det mindste fjerner en kortsigtet klemme. For at lave et fundament for fremgang skal en tilbagegang stabiliseres. Er der tegn på det i 3. kvartalstallene?

ISS – Tiden efter det hårde slag med en tør baguette!

Eftervirkning efter den franske exit bliver ved med trykke aktien baglæns for ISS. Det franske adieu skal ikke have hele skylden for nedturen, men 15% kursfald relateret hertil er næppe en overdrivelse. ISS skal reetablere tilliden; bekræfte forventninger til cash flow, gæld og margin og så naturligvis annoncere et aktietilbagekøb og meget gerne have fundet en køber, som vil betale en vis pris for de aktiviteter i Frankrig, som ISS skal ud af. Opskriften hermed givet videre.

A.P. Møller Mærsk – Ratepres og måske et smugkig ind i 2024?

Containerraterne er fortsat under pres. Indtil videre har det formentlig været pressede volumener og efterspørgsel drevet af økonomisk afmatning og kun i mindre omfang en konsekvens af, at der bliver sat flere skibe i søen. Vil Maersk udover selve tallene også allerede nu give investorerne et indblik i 2024, som kan byde på modvind fra flere sider (hvis det overhovedet meterologisk set giver mening)?

Netcompany Group – Vejen til mere jævn vej er belagt med sten

Investorerne er stadig i tvivl om ikke mindst vækstpotentialet. I 2. kvartal leverede Netcompany efter min mening bedre end den bedømmelse, som investorerne gav selskabet med et større kursfald. Kommer der yderligere info om den rammeaftale på op til 1 mia. GBP, som Netcompany er kommet med i over en 4-årig periode i UK?

Novo Nordisk B – Fortsat fed vækst?

Det er stadig fedt at være Novo Nordisk-aktionær. På kort sigt synes den væsentligste udfordring at være (tilstrækkelig) produktionskapacitet. I investorernes optik fortsætter det globale duopol inden for fedme (Novo Nordisk og Eli Lilly). Investorerne forventer mere af det, som de allerede har syntes godt om de seneste kvartaler.

Ørsted – En opdatering på fremtiden?

Ørsteds aktionærer har fået sig et gevaldigt chok i 3. kvartal. Den 8. juni var der komsammen på kapitalmarkedsdagen, og 2,5 måneder senere den 29. august var der en børsmelding om amerikanske forsinkelser, budgetoverskridelser, skat og især renteudfordringer, som siden er gået fra slemt til værre. Kan Ørsted overbevise investorerne om, at de profitabelt kan investere 475 mia. DKK fra 2023-2030 og fastholde deres profitabilitetsambitioner samtidig med, at det er svært at sende prisstigninger med et renteniveau, som er forandret 180 grader de seneste 12 måneder, videre? Forudsætningerne for den nedskrivning, som Ørsted advarede om den 29. august, ser desværre ud til at være opfyldt.

Pandora – Smykker sig med den gode udvikling

Pandora afholdt i den første uge af oktober sin kapitalmarkedsdag. Investorerne tog særdeles godt imod budskabet om lidt større og realistiske vækstambitioner. Aktien strøg til tops. Det vil være en større og urealistisk overraskelse, hvis ikke kvartalsregnskabet flugter med det budskab.

Royal UNIBREW – 2023 bliver et mellemår

Havde det ikke været for det seneste kvartals aktienedtur, kunne 2023 blive et godkendt år. Royal Unibrew har ikke Carlsbergs geopolitiske udfordringer med omdømmerisiko i Rusland og potentielt i Kina. Det har dog ikke gjort 2023 forhindringsfrit. 2023 bliver et mellemår, og det kan kvartalsregnskabet næppe ændre på.

Rockwool – Tanker om tiden, Rusland og fremtiden

Rockwool har været udfordret i 2023, men i forhold til renter, inflation, ejendomssektorens rentefølsomhed og ikke mindst Rusland-temaet, har aktien alt i alt gjort det fornuftigt. Rockwool har hidtil fastholdt, at de forbliver i Rusland, men hvad betyder det egentlig? Kan de få penge ud, og vil det være, som man kunne få indtrykket af efter Carlsbergs exit: at alle på et eller andet tidspunkt kommer til at forlade landet og mærke den økonomiske konsekvens af det?

Tryg – Af skade bliver man klog men næppe rig

Der har været for mange skader de seneste måneder (storskader, sommernedbør i Norge/Sverige), haglskader i Norditalien og nu også (efter kvartalets udløb) skybrud i Vestdanmark. På kort sigt giver det pres på indtjeningen. Det ændrer dog næppe ved den langsigtede investeringscase – flere skader kompenseres af stigende præmier. Samtidig betyder de stigende renter noget godt for Tryg og andre selskaber. Fortsat ekstremt svage SEK/NOK er problematiske for 2023 indtjening, men næppe udover 2023/2024.

Vestas Wind Systems – Stigende renter giver yderligere modvind

Vestas var knap kommet ud af et af de bedste kvartaler de sidste 3 år for så vidt angår nye ordrer, før en ny aktiesalgsbølge, til afløsning af den forrige, ramte aktien. Vestas er formentlig fortsat den bedste elev i en dårlig eller udfordret klasse. Mens Siemens Energi er kvalitetsudfordret, og amerikanske GE er hjemmemarkedsfokuseret, cementerer Vestas sin position som den globale vindmølleudbyder. Fortidens synder (ordrer fra de seneste år med for lave priser, som bliver leveret nu) bliver ved med at udfordre. Det er gamle og bestående udfordringer. Samtidig er der også kommet nye til: Fremtidige projekter, som der bliver stillet spørgsmålstegn ved på grund af priser, vilkår og renter. Fastholder Vestas sine forventninger, og hvordan ser de fremtiden?

AMBU – Sønderbombet ”vækstcase” og hvad så?

AMBU opjusterede sine forventninger efter 2. kvartal, men efterfølgende har investorerne sendt aktien i skammekrogen. Det er blevet hverdag, og AMBU er blevet ramt af vækstskepsis og stigende renter. Investorerne er holdt op med at tilgive. Det er tid for AMBU til at levere vækst og indtjening. Den kommer formentlig i 2024 jævnfør konsensus, men har investorerne tid til at vente på det?

AMBU aflagde mandag den 9. oktober foreløbige tal for deres 4. kvartal og dermed helår. Det viser meget af det, som investorerne har været skuffede over i 3. kvartal: En opjustering indtjeningsmæssigt drevet af produktmix og operationelle effektiviseringer, men desværre ligger omsætningen på niveau med analytikerkonsensus. Hvis aktien skal tilbage på den succesfulde udvikling, kræver det et omsætningsløft til et andet niveau.

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer.Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
2 Kommentarer
Ældste
Nyeste Mest populære
Se alle kommentarer
Valentin
Valentin
2023-10-10 08:53

Hey Per, is DNORD on your radar?