Spring til hovedindhold

Thorleif Jackson: Er Novo Nordisk den næste aktie, der skal en tur i gulvet?

Novo Nordisk er steget til nye højder på et tidspunkt, hvor mange C25-aktier er faldet 40-50% fra toppen. Kan opturen fortsætte, eller er Novo Nordisk den næste aktie, der skal en tur i gulvet?

Novo Nordisk-aktien er steget til nye højder på et tidspunkt, hvor mange C25-aktier er faldet 40-50% fra toppen. Kan opturen fortsætte, eller er Novo Nordisk den næste aktie, der skal en tur i gulvet?

Novo Nordisks indtjening er steget hvert år siden fusionen i 1989. Nedenstående graf viser udviklingen i indtjeningen pr. aktie (EPS) år for år siden 1979.

Indtjening pr. aktie:

EPS er vokset fra 0,25 kr. i 1990 til 20,74 kr. i 2021 svarende til en gennemsnitlig tilvækst på 15,3% p.a. Væksten har ikke været konstant. Se grafen nedenfor.

EPS-vækst:

I årene 2017, 2018 og 2019 var væksten eksempelvis helt nede omkring 3% p.a. Væksten accelererede i 2020 og 2021, og markedet forventer pt., at væksten accelererer yderligere i 2022 og 2023. Markedet forventer pt. også, at EPS vokser fra 20,74 kr. i 2021 til 34,8 kr. i 2024. Det svarer til gennemsnitlig vækst på næsten 19% p.a. Væksten er især drevet af et stærkt salg af selskabets nye fedmemedicin.

Novo Nordisk-aktien har de seneste 30 år været prissat i en forholdsvis smal kurskanal mellem P/E=17 og P/E=30 det meste af tiden. Se grafen nedenfor.

Kurs:

Indtil de seneste dage var Novo Nordisks absolut højeste prissætning P/E2000=38 i januar 2001. Efterfølgende faldt kursen næsten 50%. Aktien var også prissat over kanalen i 2015 og faldt efterfølgende med over 40%. Netop nu (pr. 4. januar 2023) er Novo Nordisk med kurs 972 kr. rekordhøjt prissat svarende til P/E2022=40.

Hvad er den mest sandsynlige udvikling?

Hvis indtjeningen udvikler sig som forventet af markedet lige nu (EPS=34,8 kr. i 2024), og Novo Nordisk om to år handles inden for kurskanalen (P/E=17-30), kan vi forvente en aktiekurs i december 2024 i niveauet 592-1.044 kr. Det er selvfølgelig muligt, at forventningerne opjusteres i de kommende år, eller at Novo Nordisk fortsat handles over kurskanalen om to år. Men det mest sandsynlige er trods alt, at forventningerne mere eller mindre indfries. Det vil nok skuffe en del investorer, der forventede mere, og resultatet bliver sandsynligvis, at aktiekursen falder lidt tilbage og igen handles inden for kurskanalen.

Et realistisk gæt kunne være, at kursen ligger i niveauet 900-1.050 om to år. Hvis man er enig i det gæt, må man forvente en sidelæns kursbevægelse de næste to år. Hvis man i dag er overvægtet i Novo Nordisk, kunne en mulig strategi være at reducere beholdningen til undervægt allerede nu eller måske, når kursen nærmer sig 1.000 kr. Novo Nordisk vægter aktuelt med hele 37% i min egen pensionsportefølje. Så ovenstående problemstilling er særdeles aktuel for mig personligt.

Hvad mener du om Novo Nordisks kursridt mod skyerne? Tror du, opturen fortsætter, eller er det kun et spørgsmål om tid, hvornår aktien krakker 40-50% som i 2001 og 2016? Og hvad mener du om den høje vægt af Novo Nordisk i min pensionsportefølje? Bør jeg reducere Novo Nordisk nu, eller bør jeg være mere langsigtet og håbe på yderligere stigninger i de næste 10 år?

Dette er ikke en købsanbefaling eller en salgsanbefaling. Kursen på Novo Nordisk kan stige eller falde, og læseren er selv ansvarlig for sine handler.


Disclaimer: Thorleif Jackson ejer selv aktier i Novo Nordisk.

Dettematerialeer udarbejdet af Thorleif Jackson og indeholder information, der kan anses for at være en investeringsanbefaling i henhold til Markedsmisbrugsforordningen (Europa-Parlamentets og Rådets forordning 596/2014), dvs. information som anbefaler eller foreslår en investeringsstrategi. Nordnet Bank, filial af Nordnet Bank AB, Sverige (Nordnet), har ikke deltaget i udarbejdelsen, gennemgået eller foretaget ændringer imaterialet. Thorleif Jackson har ansvaret formaterialetsindhold,og at det lever op til gældende lovgivning og regler.

Materialet har ikke været forelagt de omtalte selskaber.

Dette materiale blev offentliggjort første gang den 6. januar 2023 kl. 08:45.

Indholdet i dette materiale udgør ikke personlig investeringsrådgivning. Det er vigtigt, at du som investor træffer dine investeringsbeslutninger ud fra din egen vurdering af information fra forskellige kilder. Nordnet påtager sigintet ansvar for direkte eller indirekte tab som følge af brug af information fra dette materiale. Materialet må ikke gengives uden Nordnets udtrykkelige samtykke.

Thorleif Jackson modtager honorar fra Nordnet. Honoraret er aftalt på forhånd og er ikke afhængig af materialets indhold eller de virksomheder, som er omtalt heri.

Det kan forekomme, at Nordnet har positioner i værdipapirer, der omtales imaterialet. En sådan beholdning er da alene af administrative hensyn og uden fortjeneste for Nordnet.

Nordnet er under tilsyn af Finansinspektionen i Sverige og det danske Finanstilsyn.

Der er altid en risiko forbundet med at investere. Historiske afkast er ikke en garanti for fremtidige afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
35 Kommentarer
Ældste
Nyeste Mest populære
Se alle kommentarer
Anders
Anders
2023-01-06 11:52

Er så bange for at sælge NOVO. Min bank fik mig til at gøre det tilbage i 2000, og jeg har grædt over det siden, men ja P/E er høj. Spørgsmålet er vel hvor hurtigt andre spillere komme på marked for det nye fedmemiddel.

Peter
Peter
Svar til  Anders
2023-01-09 10:49

Køb. Sælg i 2.000 kr.

Johnny
Johnny
Svar til  Anders
2023-01-09 10:55

Lyt ALDRIG til banken, de vil kun Deres egne produkter. Ren salgsvirksomhed, de rådgiver kun ud fra, hvad de kan hente bonus på selv ! Så køb og gem, bedre opsparing får du ikke.

Jesper
Jesper
Svar til  Anders
2023-01-09 11:51

Hvorfor ligger Lilly – en konkurrent – med højere p/e?

Twan Manders
Twan Manders
2023-01-09 10:52

Jeg har haft NN aktier i mange år og de bliver ved med at være gode. Antallet af mennesker der rammes af diabetes bliver ved med at stige, specielt i andre lande, og det samme gælder fedme. Der vil derfor være et jævnt stigende behov for medicin fra NN som ikke påvirkes af noget marked eller verdensøkonomi. Medmindre man har en for stor del af sin beholdning (eller det hele) i NN så ville jeg beholde dem.

Johnny
Johnny
2023-01-09 10:53

Jeg har valgt at købe pænt op, selv kursen nærmer sig de 1000,- Diabetes bliver kun større og fedme vil kunne fordoble kursen over tid. Og så der alt det andet. Køb og gem aktie, jeg har +19 år til pension, så først derefter begynder jeg at sælge ud. Og bare vent, der vil nok også kommet noget opkøb, så butikken bliver større. Og kommer der igen et aktiesplit ca ved kurs 1000, er det kun positivt. Og skulle der komme bump på vejen, vil det kun give mulighed for yderligere opkøb. Novo Nordisk er nok bedste danske opsparings aktie… Læs mere

Thorleif Jackson
Thorleif Jackson
Svar til  Johnny
2023-01-09 15:00

Hej Johnny,
Jeg tror ikke man skal hverken håbe på eller forvente opkøb fra Novo Nordisks side. Det smukke og attraktive ved Novo Nordisk er jo netop den strenge fokus på kerneforretningen, som idag kan defineres som diabetes- og fedmemedicin. Jeg vil personligt blive slemt skuffet, hvis Novo Nordisk laver et større opkøb og måske samtidigt annocerer et stop for aktietilbagekøb eller endnu værre en kapitaludvidelse. Jeg tror et stort opkøb vil smadre aktiekursen, da hovedparten af de eksisterende aktionærer som jeg vil blive skuffet over ledelsens svaghed og manglende tro på egne evner.

Anders
Anders
2023-01-09 10:53

Jeg købte i 2015 og tog hele tabet i 2016. Holdt så fast til 2020 hvor jeg solgte alt for tidligt inden det seneste store opsving 🙁 Er nu gået ind igen og må lærer af at det gælder om at holde ved på den lange bane

Morten Nielsen
Morten Nielsen
2023-01-09 10:58

Wagovy vil gå sin sejrsgang det kommende års tid og overskygge det faldende salg af de forskellige varianter af insulin, som følge af stigende konkurrence fra generiske produkter, og øget bevished om at type 2 diabetes kan reverseres vha. kost ændringer (eliminering af glucose i kosten til <25g/dag). Personligt halvere jeg min beholdning når vi når 1040 – 1100; resten beholder jeg; årsagen er at Novo har ændre spændende ting i pipelinen.

Erland Lerche Kristensen
Erland Lerche Kristensen
Svar til  Morten Nielsen
2023-01-10 08:04

Lilly snupper nok halvdelen af markedet med deres nye produkt Tirzepatid som ser ud til at være 25% bedre både med hensyn til blodsukker og vægttab.

Mikkel
Mikkel
2023-01-09 11:12

Kursen på en del hvis ikke alle aktier i dag, afspejler i stigende grad forventninger til den nære fremtid og i mindre grad omsætningstal og P/E. udviklingen er i høj grad drevet af at flere og flere almindelige borgere spekulerer i aktier. For Novos vedkommende er kursen drevet af historikken omkring aktien samt det faktum at man med Wegovy sidder med en ekstrem blockbuster. Min spådom er at at aktien vil vokse til skyerne de næste 3-5 år og at det uendelige marked for slankemidlet vil give langt højere omsætningsvækst indenfor måske 2-3 år. Det, os der elsker aktien skal… Læs mere

Erland Lerche Kristensen
Erland Lerche Kristensen
Svar til  Mikkel
2023-01-10 08:06

Mon dog. Lilly snupper nok halvdelen af markedet med deres nye produkt Tirzepatid som ser ud til at være 25% bedre både med hensyn til blodsukker og vægttab.

Bjarne Widal
Bjarne Widal
2023-01-09 11:58

Et godt råd er at man ikke sælger sine aktier, så længe udsigterne for firmaet er gode eller ikke har ændret sig væsentlig i negativ retning. Thi vis man sælger kommer skattevæsenet og tager sin del af kagen.
Hvad angår Novo Nordisk er udsigten til et uændret eller formentlig stigende udbytte betaling ret stor. Så det forhold at kursen kan tage et dyk af psykologiske årsager, kræver som sagt is i maven.

Karin Bech
Karin Bech
Svar til  Bjarne Widal
2023-01-11 09:53

Skatten er ikke relevant. Pensionsporteføljer er lagerbeskattede …

Claus Grønborg
Claus Grønborg
2023-01-09 13:01

Læste i en analyse af Novo, at aktien gennemsnitligt er steget med 20 % om året – hvert år – siden børsnoteringen i 1974!

Novo er ubetinget min bedste investering – ever. Købte blandt andet for 50.000 kroner til skattefrit depot i december 2005. De 50.000 kroner er i dag vokset til 1.440.000 kroner.

Der vil uden tvivl komme fald undervejs i fremtiden…men når jeg læser forskellige analytikeres vurdering af potentialet for deres nye fedme-middel, tænker jeg, at en fordobling af aktien over de kommende 10 år er konservativt sat.

Thorleif Jackson
Thorleif Jackson
Svar til  Claus Grønborg
2023-01-09 14:52

Hej Claus, Der er ingen tvivl om at Novo Nordisk har været en fremragende investering historisk. Hidtil har den bedste strategi været at beholde alle aktier og dermed undlade at rebelancere. Jeg tror også Novo Nordisk vil øge indtjeningen med over 10% årligt over de næste 10 år. Jeg tror dermed at EPS stiger mindst 160% fra 2022 til 2032. I den periode vil kursen nok lave nye toppe og også lave nogle bunde. Men samlet bør kursen selvfølgelig stige pænt – måske 8% p.a. Som aktionær kan du også forvente stigende udbytter år for år. Udbyttet for 2022 bliver… Læs mere

Uffe
Uffe
Svar til  Thorleif Jackson
2023-01-09 21:00

Med en stigning i kursen på 8% p.a. så vil kursen på NN jo være fordoblet på ca. 9 år. Så NN er efter min opfattelse klart en “beholde-aktie” Hvis man antager, at NN i 2023 får en EPS på 30.4 og blot kan øge EPS med 7% pa. i 11 år og 45% af indtjeningen udbetales som udbytte, samt at man sætter sit afkastkrav til 8% pa og har en sikkerhedsmargin på 25% for at ville købe aktien. Så er den om 10-11 år mindst dkk 2014 værd og dette med 25% rabat. Dumt at skille sig af med… Læs mere

Anders
Anders
2023-01-09 13:25

Fedmeproduktet stikker helt af. Var selv til lægen og de svømmer i forespørgsler fra overvægtige. Det er svært at vurdere hvor voldsomt meget de kan tjene. Nu har de skåret al markedsføring til et minimum.

Jeg vil gerne sælge, med med dyr dollar og potentiel voldsom vækst, så tør næsten ikke. Hvis det var i pensionsdepot, så havde jeg dog nok solgt for at sprede risiko. Men som privat dyrt i skat at sælge, for så at købe noget, som måske slet ikke er godt.

Jens
Jens
2023-01-09 14:20

Nu har jeg rebalanceret Novo. Jeg har egentlig som princip, at jeg sælger halvdelen, hvis der kommer en hurtig stigning på 100 %.
Jeg har undladt dette med Novo, men jeg har også gået rundt de sidste to måneder og spekuleret på om jeg skulle holde mig til mine principper – og rebalancere.
Nu har jeg gjort det med 120% stigning. Jeg har tidligere sidste år rebalanceret Novo i min ratepension med større fortjeneste end denne gang.

Thorleif Jackson
Thorleif Jackson
Svar til  Jens
2023-01-09 14:41

Hej Jens,
Jeg købte Novo Nordisk for 20% af min pensionsportefølje i 2016. Vægten er siden øget til ca. 37%. Jeg overvejer pt. om jeg skal reducere lidt (rebalancere). Det var i 2016 min tanke at jeg ville beholde Novo Nordisk i rigtigt mange år, og lade aktien fylde mere og mere. Indtil videre sidder jeg på hænderne.

Karin Bech
Karin Bech
Svar til  Thorleif Jackson
2023-01-11 09:58

Jeg har rebalanceret, så Novo fylder under 25 % på ratepensionen, der er min største og vigtigste portefølje. Og som er under udbetaling. Det er simpelthen for farligt at lade den fylde mere … også fordi jeg delvis lever af pengene nu. Ud over høj P/E, som du selv skriver, så tænk hvis en Hollywood-stjerne falder om efter at have forædt sig i fedmemidlet? Uanset om det er midlet, der er årsag, vil det få kursen til at rasle ned.

Morten
Morten
2023-01-09 15:04

Svært at være uenig i perspektivet. Har selv en frygtelig masse, siden 1999 og ikke rørt dem. Det har været fornuftigt. Dog enig I, at det er svært at se NOVO kursen stige med noget der minder om historiske rater de næste 2-4 år. Undtagen naturligvis, hvis fedme markedet er større end det man forestiller sig lige nu. Og så hvis NOVO formår at frembringe en ny blockbuster i deres Pipeline. Er ikke meget for at sælge, selvom der er en chance for, at den falder lidt tilbage i 2023-2024..

Thorleif Jackson
Thorleif Jackson
Svar til  Morten
2023-01-09 15:24

Hej Morten,
Jeg er meget enig i dine betragtninger. Novo Nordisk er en god ryggrad i enhver portefølje. Men selvfølgelig kan aktien underperforme i perioder. Til nye investorer vil jeg anbefale en lav vægt. Så kan I håbe kursen falder, så I kan øge investeringen på et mere fornuftigt niveau.

Hans
Hans
Svar til  Thorleif Jackson
2023-01-09 19:09

Hvis man ser +10 år frem er det så ikke lidt ligegyldigt hvad den står i lige nu? Jeg har fuld forståelse for jer der har den som pension og skal realisere inden for få år. Jeg har selv 19 år inden pension og har tænkt NN som en aktie der skal købes løbende.

Jens
Jens
Svar til  Morten
2023-01-10 10:41

Du har et godt argument for ikke at sælge. Hvis det er frie midler, er de skattefri. Novo skal såmænd nok komme over et evt. kursfald.

Erland Lerche Kristensen
Erland Lerche Kristensen
2023-01-10 07:57

Jeg har haft NOVO i måske 30 år og er helt forgabt i den stabile suveræne stigning, Jeg er overbevist om at NOVO er en investering med høj sikkerhed. Når det er sagt at jeg pt.er meget foruroliget over Lilly konkurrerende produkt tirzepatid. Det undre mig at ingen har omtalt dette. Tirzepatid ser ud til at være 25% bedre både med hensyn til blodsukker og vægttab Hvis det kolossale market for diabetes og vægttab kan drive væksten, vil det nok være en god ide at halvere porteføljen og evt. købe Lilly i stedet. hvis Lilly render med halvdelen af markedet… Læs mere

Uffe Gren
Uffe Gren
Svar til  Erland Lerche Kristensen
2023-01-10 09:16

Spændende betragtning. LLY har faktisk outperformet NN siden januar 2014.- Selvfølgelig med bunde og toppe.

Prøv at kopiere nedenstående link ind i browseren. Skulle vise, hvad jeg mener. Håber linket virker.

https://stockcharts.com/c-sc/sc?s=LLY%3ANVO&p=W&yr=15&mn=0&dy=0&i=t6784103550c&r=1673338223801

Thorleif Jackson
Thorleif Jackson
Svar til  Uffe Gren
2023-01-11 12:20

Hej Uffe, Erland, Jeg tror ikke at Eli Lilly er et godt alternativ til Novo Nordisk. Selskabet har flere andre segmenter og diabetes og obesity udgør under halvdelen af omsætningen. Novo Nordisk har i 100 år fastholdt en høj markedsandel omkring 50%. Det kan man kun med de bedste medikamenter. Med åbningen af tabletmarkedet står Novo Nordisk til at vinde markedsandele i de kommende år. Man hører tit at konkurrenter som Lilly eller Zealand Pharma har bedre produkter. Det tror jeg ikke ret meget på. Man kan i dag finde information der bekræfter enhver tese! Jeg synes Novo Nordisk kva… Læs mere