Spring til hovedindhold

Stræk udbetalingen, og få mere ud af din ratepension

Det er ikke ligegyldigt, hvornår og hvordan du vælger at få din ratepension udbetalt. Ved at strække udbetalingen over flere år, kan du i sidste ende få flere penge til livet som pensionist.

Det er ikke ligegyldigt, hvornår og hvordan du vælger at få din ratepension udbetalt. Ved at strække udbetalingen over flere år, kan du i sidste ende få flere penge til livet som pensionist.

Har du ikke brug for så store beløb om året, er der flere penge at hente fra din pensionsopsparing over tid. Faktisk kan det løbe op i flere hundredetusinde kroner. Din ratepension kan udbetales i rater over 10-30 år, og hvor mange år, du vælger at fordele udbetalingerne over, kan have stor betydning.

Over 900.000 kr. ekstra

Lad os prøve at illustrere det med et eksempel: I tilfældet her kan du få op til 908.046 kr. ekstra til dig selv før skat ved at strække udbetalingen over 20 år i stedet for 10 år, hvis du har en ratepension med en formue på 2,5 mio. som 65-årig. Eksemplet tager udgangspunkt i et årligt afkast på 6% efter pensionsafkastskat, som naturligvis kan ændre sig, ligesom at historisk afkast ikke er nogen garanti for fremtidigt afkast.

Forlænger du udbetalingen af din ratepension, kan du få mere til dig selv.
Kilde: Egen tilvirkning. Forudsætninger for beregning: Ratepension med formue på 2.500.000 kr. som 65-årig, udbetalingsstart ved 65 år, afkast efter pensionsafkastskat på 6%. Husk, at historisk afkast ikke er garanti for fremtidigt.

Det ekstra beløb kræver naturligvis, at du kan klare dig med at få mindre udbetalt pr. år for i stedet at få en større samlet udbetaling.

Udbetaling 10 år: 26.704 kr. pr. måned og 320.443 kr. pr. år.
Udbetaling 20 år: 17.135 kr. pr. måned og 205.624 kr. pr. år.

Samlet udbetaling 10 år: 3.204.433 kr.
Samlet udbetaling 20 år: 4.112.479 kr.

Forskel: 4.112.479 – 3.204.433 = 908.046 kr.

Husk, at udbetalingen fra din ratepension beskattes som personlig indkomst. Det kan være endnu et argument for at strække udbetalingen over 20 år i stedet for 10 år, da det måske kan gøre, at du kommer under topskattegrænsen. Det gælder især, hvis du også har andre pensionsordninger, fx store livrenter.

Vær opmærksom på, at der findes forskellige regler for, hvornår og hvordan en ratepension skal udbetales. Det, vi har præsenteret ovenfor, er et eksempel på, hvordan man i et givent scenarie ville kunne få mere ud af en ratepension over længere tid. Det er ikke rådgivning. Ønsker du rådgivning om, hvorvidt det kan være en idé for dig at strække udbetalingen af din ratepension, skal du selv søge ekstern rådgivning eller kontakte PensionsSelskabet pension & healthcare services, som vi samarbejder med.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer