Spring til hovedindhold

Thorleif Jackson: Er HDFC Bank stadig verdens bedste bank?

Banken er eminent ledet og selskabets marked, Indien, oplever vedvarende høj økonomisk vækst. Er HDFC Bank verdens bedste? Thorleif Jackson analyserer banken her.

Jeg har allerede for mange år siden beskrevet indiske HDFC Bank som verdens bedste bank i Aktionæren. Banken er eminent ledet og selskabets marked, Indien, oplever vedvarende høj økonomisk vækst. Resultatet er vedvarende høj vækst i omsætning og indtjening, drevet af høj markedsvækst og vundne markedsandele. Så er det stadig verdens bedste bank?

HDFC Bank er grundlagt i 1994 og har siden vundet markedsandele år for år. I dag er det Indiens største privatsektorbank med 140.000 medarbejdere og markedsandele på omkring 10% for udlån og indlån. De største konkurrenter er statsejede State Bank of India og privatsektorbanken ICICI Bank.

I regnskabsåret 2021/2022, der udløb i marts 2022, voksede udlån og indlån med hhv. 20,7% og 16,8%, mens indtjeningen pr. aktie (EPS) voksede 17,8% til 66,3 INR, svarende til 2,62 USD pr. ADR. Det var HDFC Banks 13. rekordresultat i træk og det 26. rekordresultat på 27 år!

Under finanskrisen i 2008/2009 faldt EPS en smule med 4%. Året efter steg EPS 86%, og siden har selskabet som nævnt leveret rekordresultater hvert eneste år. Se nedenstående graf. Bemærk, at grafen er logaritmisk.

EPS-udvikling siden 1996:

Som det fremgår, er EPS de seneste 11 år øget fra 8,5 INR til 66,3 INR svarende til gennemsnitlig vækst på 20,5%. I de næste tre år forventer markedet, at EPS stiger til 108 INR, svarende til fornyet vækst på 17,7% p.a.

HDFC Bank har været børsnoteret i Mumbai siden juni 1995, og aktien har siden juli 2001 været parallelt noteret i New York. Selskabets American Depositary Receipt (ADR) svarer til tre aktier. Nedenstående graf viser udviklingen i indtjening pr. ADR. Bemærk, at grafen er logaritmisk.

EPS-udvikling siden 2002:

Aktiekursen er 200-doblet fra 8,05 INR i juni 1995 til 1.611 INR i december 2022, svarende til et gennemsnitligt årligt afkast på ca. 21,2% p.a. før udbytter. Kursen på selskabets ADR er 45-doblet fra 1,50 USD i januar 2002 til 68,39 USD i december 2022, svarende til gennemsnitligt årligt afkast på ca. 20% p.a.

Nedenstående grafer viser kursudviklingen i Mumbai siden marts 2000 og kursudviklingen i New York siden december 2002. Bemærk, at begge grafer er logaritmiske.

Kursudvikling i Mumbai siden 2000:

Kursudvikling i New York siden 2002:

Som det fremgår, har aktien i Mumbai/Indien holdt sig inden for en kurskanal på P/E=18-30 det meste af tiden, mens aktien i New York/USA det meste af tiden har holdt sig inden for en kurskanal på P/E=20-35.

At aktien traditionelt har været højere prissat i USA skyldes, at ADR’en typisk handles med en præmie på 10-20% i forhold til den indiske aktie. Det skyldes igen, at aktien i USA er prissat af amerikanske investorer, mens aktien i Indien er prissat af indiske investorer. Det skal i den forbindelse bemærkes, at det grundet kapitalrestriktioner er vanskeligt og praktisk talt umuligt at lave arbitrage mellem USA og Indien.

Den seneste kurs på 1.611 INR svarer med en vekselkurs på 82,56 INR/USD til 19,51 USD. Da der går tre aktier på hver ADR, svarer kursen på 1.611 INR til 58,53 USD pr. ADR. Den seneste kurs på selskabets ADR er imidlertid 68,39 USD. Selskabets ADR handles dermed aktuelt med en præmie på 16,8%.

Verdens bedste bank?

Som dansk investor kan man ikke købe HDFC Bank-aktien i Indien. Hvis man alligevel vil købe aktien, er man nødt til at købe den i USA og acceptere præmien. Jeg anser HDFC Bank for at være verdens bedste bank, og jeg er indstillet på at betale, hvad det koster at købe aktien. Jeg har derfor købt aktien i USA og betalt den forlangte præmie.

Jeg købte HDFC Bank til min nye globale portefølje til kurs 57,35 USD den 7. juni 2022. Siden da er kursen steget 19,3% målt i USD.

Hvad mener du om HDFC Bank? Er du enig i, at HDFC Bank er verdens bedste bank? Hvis ikke, hvilken bank mener du da er verdens bedste? Hvad mener du om, at man er nødt til at betale en præmie på 10-20% for at købe aktien i USA?


Thorleif Jackson ejer aktier i HDFC Bank.

Dette materiale er udarbejdet af Thorleif Jackson og indeholder information, der kan anses for at være en investeringsanbefaling i henhold til Markedsmisbrugsforordningen (Europa-Parlamentets og Rådets forordning 596/2014), dvs. information som anbefaler eller foreslår en investeringsstrategi. Nordnet Bank, filial af Nordnet Bank AB, Sverige (Nordnet), har ikke deltaget i udarbejdelsen, gennemgået eller foretaget ændringer i materialet. Thorleif Jackson har ansvaret for materialets indhold, og at det lever op til gældende lovgivning og regler.

Materialet har ikke været forelagt de omtalte selskaber.

Dette materiale blev offentliggjort første gang den 13. december 2022 kl. 10:00.

Indholdet i dette materiale udgør ikke personlig investeringsrådgivning. Det er vigtigt, at du som investor træffer dine investeringsbeslutninger ud fra din egen vurdering af information fra forskellige kilder. Nordnet påtager sig intet ansvar for direkte eller indirekte tab som følge af brug af information fra dette materiale. Materialet må ikke gengives uden Nordnets udtrykkelige samtykke.

Thorleif Jackson modtager honorar fra Nordnet. Honoraret er aftalt på forhånd og er ikke afhængig af materialets indhold eller de virksomheder, som er omtalt heri.

Det kan forekomme, at Nordnet har positioner i værdipapirer, der omtales i materialet. En sådan beholdning er da alene af administrative hensyn og uden fortjeneste for Nordnet.

Nordnet er under tilsyn af Finansinspektionen i Sverige og det danske Finanstilsyn.

Der er altid en risiko forbundet med at investere. Historiske afkast er ikke en garanti for fremtidige afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
9 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2022-12-23 12:17

Hej Thorleif,
Spændende med HDFC – hvad med Bank of China? Den fulgte du også engang?

Bh.
Morten

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2023-01-04 11:54

Hej Morten, Ja, Bank of China (3988.HK) er en særdeles interessant investeringscase. Aktien blev børsnoteret i Hongkong medio 2006. Siden da har selskabet hvert år leveret høj indtjening og hvert år betalt høje udbytter. Kursen er imidlertid faldet 15% over de seneste 16½ år! Med den seneste kurs på 2,91 HKD er aktien prissat svarende til P/E2022=3,5 og P/E2023=3,2, og vurderet svarende til K/I=0,36. Det forventede udbytte for 2022 giver et direkte udbytteafkast på over 9%. Udbyttet virker tilmed meget sikkert med en payout ratio på ca. 32%. Jeg synes Bank of China ligner en fantastisk investering med et højt… Læs mere

Gæst
Gæst
2022-12-15 23:31

Thorleif har været naiv omkring den reelle risiko ved russiske selskaber (Gazprom, også inden krigen) og selskaber med stor eksponering mod Rusland (Nokian), men Indien er trods alt et demokrati. Jeg har haft et stort udbytte ved at købe og beholde aktier i HDFC bank og ville blive meget overrasket, hvis jeg en dag ikke kunne afhænde mine aktier.

Gæst
Gæst
2022-12-15 08:48

Imponerende, ikke mindst i lyset af, at Danske Bank i samme periode har givet nul i afkast incl. udbytte…og dermed reelt gjort investeringen tæt på værdiløs via manglende dækning af 20 års inflation. Nu bøde på 15 milliarder til USA uden nogen løfter en finger på trods af, at miseren skyldes russiske oligarker, der har misbrugt banken til hvidvask – og at man har gjort en kæmpe indsats for at forhindre samme fra bankens side. Deutsche Bank og Barclays har hver især betalt ca. 100 mia. dkr i samme periode til USA. Her er værditabet endnu værre. Samlet er europæiske… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-12-15 17:47

Ja, og min erfaring er egentlig at danske banker er hurtigere og billigere end mange udenlandske konkurrenter (i hvert fald sammenlignet med UK), så hadet er ulogisk, men bankerne er trods alt stadig børsnoterede og udenlandske investorer har haft mulighed for at sælge deres ejerandel i hele perioden. Vi får at se om det samme bliver tilfældet med HDFC eller protektionisme og ufred breder sig yderligere.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-12-16 10:56

Hej Mikael, Kristian og Adam, Ingen investering uden risiko! Investering handler langt hen ad vejen om at vurdere risici. Rusland er et illustrativt eksempel. Russiske aktier var inden Ukraine-krigen blandt verdens absolut billigste målt på Price/Earning og Kurs/indre værdi. Den ekstrem lave prissætning indikerede, at risikoen var usædvanlig høj. Det skortede heller ikke på eksempler på, at den russiske stat udgjorde en risiko for de vestlige investorer. Yukos Oil er det bedste eksempel, men langt fra det eneste. På et tidspunkt fik jeg nok af Rusland og risikoen. Da krigen startede havde Jackson FamilieInvest derfor ingen russiske aktier. Vi blev… Læs mere

Gæst
Gæst
2022-12-14 14:29

Lukoil var måske også verdens bedste olieselskab. Jeg tror, at jeg er mæt når det kommer til politisk risiko.

Jeg forstår godt, at du ikke skriver om det, fordi det er vanseligt at gøre objektivt. De danske banker bliver jo også underlagt politiske indgreb, men jeg synes ikke rigtig at det kan sammenlignes.

Gæst
Gæst
2022-12-14 09:34

Tak for analysen, Thorleif. Jeg har tidligere købt Axis Bank, da du anbefalede den for mange, mange år siden. Det har været OK. Ikke prangende, men ganske fint.

Hvad er dit forhold til den aktie i dag? Over en periode på fem år er deres aktiekurs jo meget sammenlignelig. HDFC 76 % og Axis Bank 70 %. Begge to stigende EPS, men Axis Bank har meget lavere P/E?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-12-14 11:55

Hej Lasse, Jeg har ikke rigtigt fulgt med i udviklingen for State Bank of India, ICICI Bank, Yes Bank og Axis Bank. Det er muligt at de også er gode investeringer. Det er dog min opfattelse at HDFC Bank har en betragteligt højere kvalitet, og dermed en højere sikkerhed for fortsat eminente resultater. Jeg begik for mange or den fejl at købe Axis Bank i stedet for HDFC Bank med den begrundelse, at Axis Bank var billigere. Hvis man ønsker at eje verdens bedste bank, bør man ikke miste orienteringen og købe en anden bank blot fordi den er billigere.… Læs mere