Spring til hovedindhold

Hvad sker der med AI-aktier?

Chipaktierne har været drevet af AI-eufori og stigende indtjening. De seneste uger er stemningen blevet mærkbar dårligere og mere nervøs. Fredag kulminerede usikkerheden med store kursfald, og det vil kun være naturligt, hvis investorerne er usikre på de kommende ugers kursudvikling.

Nvidia har været på alles læber

Det seneste år har Nvidia været på alles læber og i manges investeringsporteføljer efter ekstreme stigninger. Stigningerne er ikke kommet ud af den blå luft og er ikke prisfastsættelsesmæssigt drevet af en form for ‘dotcom-feber’. Der har altså været omsætnings- og indtjeningsudvikling for selskabet, der har understøttet de stigninger. Af figur 1 fremgår analytikernes forventningerne til indtjeningsudviklingen for Nvidia for de kommende år.

Figur 1: Udvikling i analytikernes indtjeningsforventninger for Nvidia. Kilde: Marketscreener.com

Nvidia trækker værdikæden med op

Det har ikke kun været Nvidia, som har været med til at henrykke investorerne. I kølvandet og slipstrømmen på Nvidia har de enorme vækstrater banet vejen for andre selskabers succes. Det drejer sig om bl.a. om microchip-producenter og microchip-designere.

Spektakulær endagsstigning i ARM Holding

I starten af februar måned fik investorerne for alvor øjnene op for ARM Holdings, som på to handelsdage blev fordoblet, og som gjorde meget optimistiske chipinvestorer endnu mere euforiske. Måske var det lidt overraskende, at det netop var ARM Holding, som steg så meget. Softbank børsførte selskabet i efteråret og ejer stadig 90%, og det er formentlig blot et spørgsmål om tid, før Softbank skal sælge sig ned i ejerandel – og alt andet lige sende flere aktier på markedet, som kan tænkes at presse aktiekursen – i det mindste kortsigtet.

SMCI antænder negativ udvikling

I fredags skete der noget markant på aktiemarkedet. Reelt set var det nok mest det, som IKKE skete, som gjorde investorerne nervøse og startede korrektionen. SMCI annoncerede datoen for sin regnskabsoffentliggørelse, som det er normal praksis. Så langt så godt.

Det var ikke, hvad SMCI gjorde, som fik betydning, men det som de ikke gjorde, som investorerne bed mærke i. SMCI har ved de seneste 6/7 datoannonceringer, samtidig førtidigt opjusteret deres forventninger i forbindelse med regnskabsdatoen. I det ene tilfælde, hvor der ikke blev opjusteret, leverede SMCI på niveau med forventningerne. I de andre tilfælde var tallene noget bedre end ventet.

Investorerne tænker: Der kommer nok et regnskab på niveau med forventningerne. I et aktiemarked, som evigt og altid er fremadskuende, er det ikke en detalje, som passerer forbi uden at blive mere end blot bemærket. Fredagens kursreaktion er således ikke kun en skuffelse over en udebleven opjustering.

Figur 2: Kursudvikling for SMCI. Grafen viser kursudviklingen for 1 måned og er trukket 22. april kl. 9. Den komplette kursudvikling for aktien kan du finde her. Kilde: nordnet.dk.
Husk, at historisk afkast ikke er en garanti for fremtidigt afkast.

Er momentum intakt?

Den sætter også kortsigtet et spørgsmålstegn ved, om væksten er intakt i den industri, hvor vækstforventningerne er ekstreme, og det som har drevet aktiekurserne. Hvis væksten er aftagende, vil det have en øjeblikkelig betydning for aktiekurserne. Husk på: Investorerne køber ikke en aktie i dag, fordi den er billig, men fordi de håber, den går op i morgen. Og tilsvarende sælger de ikke en dyr aktie i dag, medmindre de frygter, den går ned i morgen.

SMCI-specifikt, generelt eller blot gevinsthjemtagning?

Der er altså flere ting, der kan have spillet ind på reaktionen fredag:

  1. Væksten i markedet kan være på vej ned
  2. Kan SMCI måske have tabt lidt momentum?
  3. Naturlig gevinsthjemtagning efter store stigninger og risiko for en større generel aktiemarkedskorrektion, som kan ramme alle, er også en reel og plausibel mulighed.

Figur 3: Kursudviklingen for ARM Holding, NVDA, SMCI og AMD henholdsvis for år-til dato og den seneste uge. Kilde: nordnet.dk.Husk, at historisk afkast ikke er en garanti for fremtidigt afkast.

Hvis jeg skal samle op på AI-aktier efter fredagen, så står følgende klart:

  • Selv efter SMCI’s kortsigtede nedtur, har aktiens kursstigning stadig været ekstrem
  • Der er en meget stor forskel på de enkelte aktiers udvikling
  • ARM Holding er kommet ned på jorden igen efter februar måneds fordobling
  • AMD har klaret sig dårligst. Det skyldes ikke mindst, at deres Kina-eksponering er en udfordring. USA forhindrer eksport af kritiske chips. Det betyder mindre salg og lavere vækst, men giver også en risiko for, at Kina opbygger deres egen industri.

Endeligt er her et overblik over datoerne udvalgte chipselskabers regnskaber (* = estimeret):

  • SMCI: 30/4
  • AMD: 30/4
  • ARM Holding: 8/5*
  • Nvidia: 22/5*

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer og udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer