Spring til hovedindhold

Hvem bliver nyt medlem af C25?

Der kommer snart et nyt medlem i det danske C25-indeks. Men hvilket selskabet får æren af, at blive det nye medlem, og hvilke selskaber er med i løbet?

I efteråret 2023 simulerede vi i Nordnet revisionen af C25. Du kan se beregningerne, der førte til to ind og udskiftninger her. Nu har vi regnet på tallene igen. Selv om der stadig mangler 10 handelsdage, skal der ske rigtig meget, hvis ikke dette selskab bliver en del af det fremadrettede C25.

Bruttogruppe med 35 selskaber

I nedenstående figur 1 og 2 har vi simuleret, hvilke 35 selskaber der er med i bruttogruppen af selskaber, som konkurrerer om at komme med i C25. På basis af børsværdier af de aktier som kan handles (free-float) udtages en bruttogruppe på 35 selskaber.

25 selskaber med højest handelsinteresse

Ud af de 35 selskaber med størst markedværdi udvælges de 25 selskaber, som i referenceperioden frem til 31/5 og 30/11 akkumuleret har den største omsætning. Det drejer sig ikke om en enkelt dag, men om den samlede omsætning i perioden. På den måde sikres, at det ikke er en enkelt eller få hændelser, som får en meget stor indflydelse, men sæsonpræstationen, som bliver afgørende.

A.P. Møller-Mærsk er med som dublet

Et selskab kan være med i indekset med flere aktieklasser. Eksempelvis er der i indekset aktuelt og også fremadrettet både A- og B-aktier fra A.P. Møller Mærsk. Reelt er C25 derfor C24, når det handler om forskellige selskaber.

Alle nuværende selskaber fortsætter

Vores beregninger viser, at alle de nuværende medlemmer af C25 fortsætter, men det er ikke, fordi alle er i ”sikkerhed” fremadrettet. ISS, AMBU og ikke mindst Bavarian Nordic havde med udgangspunkt ultimo april en så lav markedsværdi, at hvis det alene var blandt de 25 selskaber, hvor det udslagsgivende var markedsværdi og ikke aktieomsætning, ville de være i farezonen.

Der er sket noget siden ultimo april. Alle de tre aktier er steget, og hvis opgørelsen skulle laves nu, vil billedet se lidt anderledes ud. Det spiller dog her og nu ingen rolle, så længe den løbende omsætning er stor nok.

De privates handelsfavorit hjælper Bavarian Nordic

Den løbende omsætning er netop den store styrke for Bavarian Nordic. Fra en markedsværdi plads som nummer 30, rykker de helt op og frem til en 17. plads, når det kommer til den daglige handelsinteresse. Bavarian Nordic er en absolut handelsfavorit blandt de private investorer, og det vil selskabet formentlig vide at påskønne.

Torm erstatter Chr. Hansen

Siden Chr. Hansen blev fusioneret med Novozymes og blev til Novonesis, har C25 været reduceret til C24. Derfor var det forventet, at et selskab skulle erstatte Chr. Hansen.

Det selskab bliver Torm, som ikke kun rykker ind i C25, men sågar går forbi Nordea på en 24. plads. De gode resultater de seneste år for hele tanksektoren bliver nu belønnet med en C25 plads.

Lige ved og næsten for Sydbank

Sydbank har leveret rigtig gode resultater de seneste år, og det var nær ved, at de kunne have fået den 25. plads. Til syvende og sidste blev det dog ved lige ved og næsten.

Comeback til Netcompany og FLS må vente

Netcompany og FLSmidth har haft en rigtig god kursudvikling, siden de ved den seneste revision måtte forlade indekset. På den ene side ligger de kun lidt bag ved Sydbank på en 26. plads. På den anden side er de så langt bagefter Nordea, at der skal ske ekstremt meget på de sidste 10 handelsdage, hvis disse selskaber igen skal med i indekset. Netcompany er tættest på.

Alt kan ske, men meget skal ske

Vores beregninger er ikke nagelfaste. Hverken i den forstand, at det er de tal og de beregninger, som Nasdaq lægger til grund for udvælgelsen. Samtidig er der også stadig 10 dage tilbage til referenceperioden udløber. Når det er sagt er det værd at bemærke, at der skal ske rigtig meget, hvis vores beregninger og forudsætninger holder, for at Sydbank eller Netcompany kommer ind.

Alk-Abello mangler omsætning og frit omsættelige aktier

En del har peget på at Alk-Abello, med sin fine kursudvikling, kunne være en kandidat til at komme ind i indekset. Det sker ikke denne gang, og skyldes en kombination af flere forhold. For det første er markedsværdien af free-float hæmmet af, at en storaktionær (Lundbeckfonden) sidder på en meget stor aktiepost. Samtidig er den løbende og daglige omsætning ikke stor nok til reelt at komme i betragtning her og nu.

Læs mere om investering i C25-indekset her.

Figur 1: Markedværdi af free-float per ultimo April 2024. Kilder: Yahoo Finance, S&P CapitalIQ, MarketScreener, Nordnet  

Figur 2: Simulering af C25 ved den kommende revision Kilde Kilder: Yahoo Finance, S&P CapitalIQ, MarketScreener, Nordnet

Beregningerne er foretaget med slutkurser per 16/5. Forudsætningerne er markedsværdi af free float per ultimo 2024. Nordnet tager forbehold for unøjagtigheder og regnefejl.

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer.Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer