Spring til hovedindhold

Svitzer er nu sit eget selskab: Det skal du vide

Svitzer blev tirsdag sit eget selskab. A.P. Møller-Mærsk investorerne kan måske ved første øjekast føle, at de tirsdag tabte penge. Det er dog en sandhed med modifikationer. Faktisk forholder det sig sådan, at de efter et kursfald tjente penge. Her er en kort opsummering af, hvad der skete i går.

Tirsdag blev Svitzer sit eget selskab. A.P. Møller-Mærsk-investorerne kan måske ved første øjekast føle, at de tirsdag tabte penge. Det er dog en sandhed med modifikationer. Faktisk forholder det sig sådan, at de efter et kursfald tjente penge. Her er en kort opsummering af, hvad der skete i går.

Sådan gik første dag på børsen, og det betyder det for dig som investor

  • Tirsdag var første handelsdag for Svitzer
  • Aktionærerne i A.P. Møller-Mærsk har fået del i Svitzer-aktierne.
  • For hver A.P. Møller-Mærsk aktie du ejer, har du fået tildelt 2 Svitzer-aktier, som er kommet ind på dit depot. Aktierne bliver tildelt uden betaling.
  • Værdien af Svitzer-aktierne var ved handelsdagens afslutning tirsdag 235 DKK.
  • A.P. Møller-Mærsk-aktien faldt med 405 DKK.
  • Den samlede værdiudvikling for dig som A.P. Møller-Mærsk investor er positiv. Værdien af Svitzer på 2 x 235 DKK overstiger faldet i APM med 65 DKK.
  • Det, som på papiret ligner en underskudsdag, bliver samlet set til et overskud.

Kursudvikling på Svitzers første dag. Kilde: nordnet.dk. Husk, at historisk afkast ikke er en garanti for fremtidigt afkast.

Kursudvikling for Mærsk B-aktien de seneste fem år. Kilde: nordnet.dk. Husk, at historisk afkast ikke er en garanti for fremtidigt afkast.

Hvad er en spaltning/spin-off?

En spaltning er, når et selskab ‘trækkes ud’ af et større selskab for at blive selvstændigt. Det er det, der sker med Svitzer fra A.P. Møller-Mærsk. Et andet eksempel er, da Novozymes blev spaltet fra Novo Nordisk.

Og hvad siger tallene?

I investormaterialet til de private investorer forklarer direktør i Svitzer, Kasper Friis Nilaus, og selskabets bestyrelsesformand Morten H. Engelstoft, hvordan Svitzer har klaret sig. De siger: “I de sidste fem år er omsætningen i gennemsnit vokset ca. 6% om året, og den gennemsnitlige indtjeningsmargin (EBITDA) har ligget på 29-30%. I 2023 nåede vi en omsætning på ca. DKK 5,8 mia. og en driftsindtjening (EBITDA) på ca. DKK 1,7 mia.. Væksten i 2023 skyldes blandt andet, at vi udførte flere end 150.000 bugseringsjobs. Det svarer til, at der hver 3.-4. minut døgnet rundt, et eller andet sted i verden, er et skib, der bugseres ind eller ud af en havn eller terminal af Svitzer.”

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer.Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
1 Kommentar
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Mark
Mark
2024-05-02 09:53

Dette er så på meget kort sigt; dvs. én dag. Det ville være rart med en guidance fra Nordnet på hvorledes den gennemsnitlige anskaffelsespris beregnes på Svitzer efter udskillelsen fra Maersk…og dermed også en guidance på påvirkningen af GAK på ens eksisterende Maersk aktier. (Altså noget om skatterådets svar om 20 handelsdage men jeg kan sagtens blive i tvivl om hvordan dette beregnes. Og er jeg i tvivl, er der sikkert også andre der er (se fx. kommunikation på Shareville)
Pft. Mark