Finske favoritaktier.

"Selv i et nul-rente marked vokser skoven, og Finland har mange skove."

Martin Paasi, investeringsøkonom, Nordnet Finland

3 hurtige om Helsinki Børs.

  • Skovindustri i verdensklasse.
   Finland er verdens førende i at bruge skoven uden at fælde den, så den giver højere afkast og samtidig binder kuldioxid. Derudover er træfiberforarbejdning i alle dens former stærkt udviklet i Finland.
  • Udbytte-selskaber.
   På den finske børs er der tradition for, at de børsnoterede selskaber fokuserer på at betale høje udbytter til aktionærerne.
  • Markedsledende teknologiselskaber.
   I Finland er der stort fokus på ingeniørarbejde i de store teknologiselskaber. F.eks. Nokian, som er markedsledende inden for vinterdæk.

  Hvad kendetegner det finske aktiemarked?

  Kendetegnet for den finske børs er den Nokia-ledede teknologiindustri, en global ingeniørindustri og en skovrelateret industri med rødder i den finske urskov. Du har skovfirmaer, som er gået fra at lave papir til at lave noget helt andet, men hvor det hele tiden er med afsæt i forarbejdningen af skoven. F.eks. kan du lave pap og papir af skove, men du kan også lave moderne byggematerialer og biobrændstof.

  Et andet eksempel på den teknologiske udvikling i de traditionelle industrier er Neste, der producerer biobrændstof fra fedt og vegetabilsk olie, herunder affald og restprodukter.

  Du finder også flere små børs-stjerner med stort potentiale. Heriblandt Sulapac, der har udviklet et nedbrydeligt materiale baseret på træ og naturlige polymerer, som kan bruges direkte i plastmaskiner i stedet for plast. Der er også Nanoform, som giver afviste lægemiddelprojekter en ny chance ved at reducere lægemidlets molekyler fra 200 til 10 nanometer. Derudover er der flere spiludviklere som Supercell (Hay day, Boom Beach, Clash of Clans) og Remedy (Max Payne, Quantum Brake and Control).

  Hvorfor skal du investere i Finland?

  På det finske marked finder du mange frontløbere inden for flere højteknologiske brancher. Og den negative rentesituation, vi står i lige nu, gør især skoven interessant - netop fordi skoven altid bliver ved med at vokse. Endvidere er den finske skovindustri verdens førende inden for økologisk skovbrug. I stedet for at fælde hele skovområder, holdes træbestanden hele tiden ved lige. Det betyder, at skoven binder kuldioxid samtidig med, at den giver afkast til investorerne. Et øget antal anvendelsesmuligheder, eksempelvis inden for byggeri, reducerer følsomheden over for de traditionelle udsving.

  Et andet kendetegn ved den seneste tids aktiemarked er, at der er et stigende antal virksomheder, der betaler et stabilt og stigende udbytte. Mange virksomheder forkuserer på at have et højt, jævnt og gerne voksende udbytte.

  Hvad skal du tænke på, når du investerer på den finske børs?

  Kun likviditet. De nordiske børser er meget ens.

  Hvordan finder jeg det rigtige selskab at starte med?

  På samme måde som alle andre steder. Hvis du foretrækker en bestemt investeringsstrategi, skal du holde dig til den. Hold dig til det, du forstår, og fokuser på det, du kan. Oplysninger og selskaberne findes altid på engelsk, så du skal ikke først til at lære finsk for at læse om de finske børsnoterede virksomheder.

  Topliste over de mest populære finske aktier blandt Nordnets kunder.

  Opdateres løbende. Senest opdateret 27. juli 2020


  Aktie

  Antal kunder

  Køb

  NOKIA

  62 684

  Køb

  Nordea Bank

  61 544

  Køb

  Fortum

  61 271

  Køb

  Sampo

  47 746

  Køb

  Wärtsilä Corp

  26 378

  Køb

  Telia

  26 378

  Køb

  Neste

  24 494

  Køb

  Finnair Oyj

  23 883

  Køb

  UPM-Kymmene

  23 241

  Køb

  Nokian Tyres

  20 922

  Køb

  Kone

  20 422

  Køb

  Outokumpu

  20 376

  Køb

  Metso Outotec

  20 128

  Køb

  Elisa

  14 210

  Køb

  CapMan

  11 611


  Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage. Inden du investerer i en fond, bør du læse prospektet, som er tilgængeligt hos fondsselskabet og central investorinformation, som du finder i ordreafgivelsesvinduet samt på fondens produktside på nordnet.dk.