Spring til hovedindhold

Finske favoritaktier.

Topliste over de mest populære finske aktier blandt Nordnets kunder.

Opdateres løbende. Senest opdateret 04. oktober 2021

Værdipapirerne i oversigterne nedenfor er ikke ment som investeringsanbefalinger, men er en generel oversigt over de mest populære værdipapirer blandt vores kunder på nordisk plan.Aktie

Antal kunder

Køb

Fortum

67 722

Køb

NOKIA

65 162

Køb

Nordea Bank

63 961

Køb

Sampo

62 260

Køb

Finnair

50 772

Køb

Wärtsilä Corp

30 959

Køb

Neste

29 687

Køb

Kone

27 168

Køb

UPM-Kymmene

25 643

Køb

Telia

24 361

Køb

Metso Outotec

21 082

Køb

Outokumpu

21 040

Køb

Harvia

18 450

Køb

Spinnova

17 731

Køb

Elisa

17 057

Køb

TietoEVRY

16 810

Køb

Nokian Tyres

16 663


"Selv i et nul-rente marked vokser skoven, og Finland har mange skove."

Martin Paasi, investeringsøkonom, Nordnet Finland

3 hurtige om Helsinki Børs.

  • Skovindustri i verdensklasse.
   Finland er verdens førende i at bruge skoven uden at fælde den, så den giver højere afkast og samtidig binder kuldioxid. Derudover er træfiberforarbejdning i alle dens former stærkt udviklet i Finland.
  • Udbytte-selskaber.
   På den finske børs er der tradition for, at de børsnoterede selskaber fokuserer på at betale høje udbytter til aktionærerne.
  • Markedsledende teknologiselskaber.
   I Finland er der stort fokus på ingeniørarbejde i de store teknologiselskaber. F.eks. Nokian, som er markedsledende inden for vinterdæk.

  Hvad kendetegner det finske aktiemarked?

  Kendetegnet for den finske børs er den Nokia-ledede teknologiindustri, en global ingeniørindustri og en skovrelateret industri med rødder i den finske urskov. Du har skovfirmaer, som er gået fra at lave papir til at lave noget helt andet, men hvor det hele tiden er med afsæt i forarbejdningen af skoven. F.eks. kan du lave pap og papir af skove, men du kan også lave moderne byggematerialer og biobrændstof.

  Et andet eksempel på den teknologiske udvikling i de traditionelle industrier er Neste, der producerer biobrændstof fra fedt og vegetabilsk olie, herunder affald og restprodukter.

  Du finder også flere små børs-stjerner med stort potentiale. Heriblandt Nanoform, som giver afviste lægemiddelprojekter en ny chance ved at reducere lægemidlets molekyler fra 200 til 10 nanometer. Derudover er der flere spiludviklere som Supercell (Hay day, Boom Beach, Clash of Clans) og Remedy (Max Payne, Quantum Brake and Control).

  Hvorfor skal du investere i Finland?

  På det finske marked finder du mange frontløbere inden for flere højteknologiske brancher. Og den negative rentesituation, vi står i lige nu, gør især skoven interessant - netop fordi skoven altid bliver ved med at vokse. Endvidere er den finske skovindustri verdens førende inden for økologisk skovbrug. I stedet for at fælde hele skovområder, holdes træbestanden hele tiden ved lige. Det betyder, at skoven binder kuldioxid samtidig med, at den giver afkast til investorerne. Et øget antal anvendelsesmuligheder, eksempelvis inden for byggeri, reducerer følsomheden over for de traditionelle udsving.

  Et andet kendetegn ved den seneste tids aktiemarked er, at der er et stigende antal virksomheder, der betaler et stabilt og stigende udbytte. Mange virksomheder forkuserer på at have et højt, jævnt og gerne voksende udbytte.

  Hvad skal du tænke på, når du investerer på den finske børs?

  Kun likviditet. De nordiske børser er meget ens.

  Hvordan finder jeg det rigtige selskab at starte med?

  På samme måde som alle andre steder. Hvis du foretrækker en bestemt investeringsstrategi, skal du holde dig til den. Hold dig til det, du forstår, og fokuser på det, du kan. Oplysninger og selskaberne findes altid på engelsk, så du skal ikke først til at lære finsk for at læse om de finske børsnoterede virksomheder.