Spring til hovedindhold

Semiconductors.

Er det semiconductor-chips, der skal drive din portefølje?

Den globale mangel på chips, også kaldet semiconductors, er steget kraftigt i løbet af 2021, og lige nu estimeres det, at millioner af mennesker og virksomheder er påvirket.

Teknologien udvikler sig med rivende fart, og brugen af semiconductor-chips har spredt sig fra computere og biler til tandbørster og tørretumblere – de gemmer sig nu under overfladen på et overraskende stort antal produkter, vi alle omgiver os med til daglig.

Men efterspørgslen på chips fortsætter med at overstige udbuddet, og bilproducenter er ikke længere de eneste virksomheder, der er påvirket kraftigt af den verdensomspændende mangel.

Performance af semiconductor-aktier kan dog være uforudsigelig. Semiconductor-industrien er nemlig en af de mest komplicerede med hundredevis af trin i fremstillingen af de mest avancerede kredsløb og med mange spillere involveret i produktionen af det udstyr, der bruges til at fremstille semiconductor-chips.

Selv de mest lovende virksomheder i branchen kan være ustabile, så en investering i semiconductors kræver en vilje til at acceptere en vis usikkerhed. I takt med at efterspørgslen på semiconductor-chips forventes at stige, kan en investering i de små byggesten til teknologiprodukter være en interessant investeringsmulighed, som du kan overveje om passer til dig.

Hvilke trends driver semiconductor-aktier?

Computerchips har mange anvendelsesmuligheder, men i det kommende årti vil semiconductor-virksomheder sandsynligvis fokusere på to vækstområder:

  • Forbindelse og mobilitet.
    Fx 5G mobilnetværk og selvkørende biler

  • Beregningsacceleratorer.
    Grafikbehandlingsenheder (GPU'er), som efterspørges af spilentusiaster og kryptovaluta minearbejdere


Værdipapirerne i oversigterne er ikke ment som investeringsanbefalinger, men et udvalg af de muligheder, der findes. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage, og vi gør opmærksom på, at historiske afkast ikke er garanti for fremtidige afkast. Inden du investerer i en fond, bør du læse prospektet, som er tilgængeligt hos fondsselskabet og central investorinformation, som du finder i ordreafgivelsesvinduet samt på fondens produktside på nordnet.dk.


Nordiske aktier.

Nordic semiconductor
Børsværdi
32.397 MNOK
Ejere?
11.002
3m
+7,5%

Nordic Semiconductor ASA er en norsk baseret virksomhed, der primært beskæftiger sig med Semiconductor-forretninger. Virksomheden leverer hovedsageligt standardkomponenter til trådløs kommunikation, der bruges i flere slutproduktområder, såsom forbrugerelektronik, wearables, bygning og detailhandel, sundhedspleje og andre. Virksomheden genererer det meste af sin omsætning fra standard trådløse komponenter. Virksomheden tilbyder også applikationsspecifikke integrerede kredsløbskomponenter og relaterede konsulenttjenester. Virksomheden har forretningsgange i USA, Europa og Asien-Stillehavet, hvor Asien-Stillehavet bidrager med størstedelen af den samlede omsætning.

Sivers Semiconductors
Børsværdi
1.412 MSEK
Ejere?
2.054
3m
-21,58%

Sivers Semiconductors AB, tidligere Sivers IMA Holding AB, er en virksomhed, der fungerer som leverandør af produkter til data- og telekommunikationsmarkedet. Virksomheden udvikler, fremstiller og sælger gennem sine datterselskaber banebrydende chips, komponenter, moduler og undersystemer baseret på avanceret avanceret halvlederteknologi i mikrobølgeovn, millimeterbølge og optiske halvledere. Virksomhedens produktlinje RFIC'er, RF-moduler, transceivere, radarsensorer og frontendere, signalkilder og fiberlaserprodukter.

Globale aktier.

Nvidia
Børsværdi
500.979 MUSD
Ejere?
15.758
3m
+38,51%

Nvidia er den førende designer af grafikbehandlingsenheder, der forbedrer oplevelsen på computerplatforme. Virksomhedens chips bruges i en række slutmarkeder, herunder avancerede pc'er til spil, datacentre og infotainment-systemer til biler. I de senere år har firmaet udvidet sit fokus fra traditionelle pc-grafikapplikationer såsom spil til mere komplekse og gunstige muligheder, herunder kunstig intelligens og autonom kørsel, der udnytter de højtydende funktioner i firmaets grafiske processorenheder.

Skyworks Solutions
Børsværdi
17.672 MUSD
Ejere?
413
3m
+23,3%

Skyworks Solutions producerer semiconductor chips til trådløse håndsæt og andre enheder, der bruges til at muliggøre trådløs forbindelse. Dets vigtigste produkter inkluderer effektforstærkere, filtre, switche og integrerede frontend-moduler, der understøtter trådløse transmissioner. Skyworks 'kunder er for det meste store smartphone-producenter, men firmaet har også en voksende tilstedeværelse i applikationer, der ikke er håndsættet, såsom trådløse routere, medicinsk udstyr og biler.

ASML Holding
Børsværdi
272.285 MUSD
Ejere?
2.540
3m
+32,94%

ASML blev grundlagt i 1984 og er baseret i Holland og er en førende producent af fotolitografisystemer, der anvendes til fremstilling af halvledere. Fotolitografi er den proces, hvor en lyskilde bruges til at eksponere kredsløbsmønstre fra en fotomaske på en halvlederplade. De seneste teknologiske fremskridt i dette segment gør det muligt for chipproducenter kontinuerligt at øge antallet af transistorer på det samme område af silicium, idet litografi historisk repræsenterer en meningsfuld del af omkostningerne ved fremstilling af banebrydende chips. Chipmakere kræver næste generations EUV-litografiværktøjer fra ASML for at fortsætte forbi 7-nanometer-procesknudepunktet. ASML's produkter bruges hos alle større halvlederproducenter, inklusive Intel, Samsung og TSMC.

Taiwan Semiconductor Manufacturing
Børsværdi
431.326 MUSD
Ejere?
7.445
3m
+50,2%

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company eller TSMC er verdens største dedikerede chipstøberi med over 58% markedsandel i 2020 pr. Gartner. TSMC blev grundlagt i 1987 som et joint venture mellem Philips, Taiwans regering og private investorer. Det blev offentliggjort som en ADR i USA i 1997. TSMC's skala og teknologi af høj kvalitet gør det muligt for virksomheden at generere solide driftsmarginer, selv i den stærkt konkurrencedygtige støberivirksomhed. Endvidere har skiftet til den fabless forretningsmodel skabt medvind for TSMC. Støberilederen har en berømt kundebase, herunder Apple og Nvidia, der ser ud til at anvende banebrydende procesteknologier til sine halvlederdesign.

Intel
Børsværdi
116.498 MUSD
Ejere?
9.039
3m
-3,85%

Intel er verdens største chipmaker. Det designer og producerer mikroprocessorer til de globale pc'er og datacentermarkeder. Intel var banebrydende i x86-arkitekturen til mikroprocessorer. Det var den primære talsmand for Moores lov for fremskridt inden for fremstilling af halvledere, selvom firmaet for nylig har haft fremstillingsforsinkelser. Mens Intels serverprocessorvirksomhed har draget fordel af skiftet til skyen, har firmaet også udvidet til nye tilstødninger, da markedet for pc'er har stagneret. Disse inkluderer områder som tingenes internet, kunstig intelligens og bilindustrien. Intel har været aktiv på fusions- og opkøbsfronten ved at erhverve Altera, Mobileye og Habana Labs for at styrke denne indsats på ikke-pc-arenaer.

Texas Instruments
Børsværdi
158.767 MUSD
Ejere?
830
3m
+7,29%

Dallas-baserede Texas Instruments genererer omkring 95% af sin omsætning fra halvledere og resten fra dets velkendte regnemaskiner. Texas Instruments er verdens største producent af analoge chips, der bruges til at behandle virkelige signaler såsom lyd og magt. Texas Instruments har også en førende markedsandel inden for digitale signalprocessorer, der anvendes i trådløs kommunikation, og mikrocontrollere, der anvendes i en lang række elektroniske applikationer.

Qualcomm
Børsværdi
149.033 MUSD
Ejere?
1.885
3m
+10,42%

Qualcomm udvikler og licenserer trådløs teknologi og designer også chips til smartphones. Virksomhedens vigtigste patenter drejer sig om CDMA og OFDMA-teknologier, som er standarder inden for trådløs kommunikation, der er rygraden i alle 3G- og 4G-netværk. Firmaet er også førende inden for 5G-netværksteknologi. Qualcomms IP er licenseret af stort set alle producenter af trådløse enheder. Firmaet er også verdens største leverandør af trådløse chips og forsyner næsten alle førende håndsætproducenter med førende processorer.

Applied Materials
Børsværdi
94.846 MUSD
Ejere?
1.232
3m
+20,6%

Applied Materials er verdens største leverandør af udstyr til produktion af halvleder og leverer materialetekniske løsninger, der hjælper med at fremstille næsten alle chips i verden. Virksomhedens systemer anvendes i næsten alle større procestrin med undtagelse af litografi. Nøgleværktøjer inkluderer værktøjer til kemisk og fysisk dampaflejring, ætsning, kemisk mekanisk polering, wafer- og reticle-inspektion, måling af kritisk dimension og scanningselektronmikroskoper.

Advanced Micro Devices
Børsværdi
121.572 MUSD
Ejere?
11.662
3m
+16,84%

Advanced Micro Devices designer mikroprocessorer til computer- og forbrugerelektronikindustrien. Størstedelen af virksomhedens salg foregår på markederne for pc'er og datacenter via CPU'er og GPU'er. Derudover leverer firmaet de chips, der findes i fremtrædende spilkonsoller som Sony PlayStation og Microsoft Xbox. AMD erhvervede grafikprocessor og chipsetproducent ATI i 2006 i et forsøg på at forbedre sin position i pc-fødekæden. I 2009 udnyttede firmaet sine produktionsaktiviteter for at danne støberiet GlobalFoundries. I 2020 indvilligede firmaet i at erhverve FPGA-leder Xilinx for at diversificere sin forretning og udvide sine muligheder på vigtige slutmarkeder som datacenteret.

Micron Technology
Børsværdi
69.693 MUSD
Ejere?
1.477
3m
+14,19%

Micron har historisk set fokuseret på at designe og fremstille DRAM til pc'er og servere. Virksomheden udvidede derefter til NAND-flashhukommelsesmarkedet. Det øgede sin DRAM-skala med købet af Elpida (afsluttet i midten af 2013) og Inotera (afsluttet i december 2016). Virksomhedens DRAM- og NAND-produkter skræddersyet til pc'er, datacentre, smartphones, spilkonsoller, automotiver og andre computerenheder.

ETF'er.

VanEck Semiconductor UCITS ETF - USD Acc
Årlige omkostninger
0,35%
Aktivklasse
Aktie
Risiko

ETF'ens investeringsmål er at replikere MVIS USA-listede Semiconductor 10% Capped Indeks (indekset) før gebyrer og udgifter. ETF'en vil investere i kapitalandele og depotbeviser fra amerikanske børsnoterede selskaber i Semiconductorindustrien, der er noteret eller handlet på de markeder, der er henvist til i tillæg II til prospektet.

Ishares MSCI Global Semiconductors UCITS ETF USD (Acc)
Årlige omkostninger
0,35%
Aktivklasse
Aktie
Risiko

Fondens investeringsmål er at søge at give investorerne et samlet afkast under hensyntagen til både kapital- og indkomstafkast, som afspejler afkastet af MSCI ACWI IMI Semiconductors & Semiconductor Equipment ESG Screened Select Capped Index.

Nordnet­ Markets.

Få eksponering mod aktier, råvarer og indeks i både op- og nedgang.

Se udvalget her

Alle investeringer i finansielle instrumenter er forbundet med risiko og kan både stige og falde i værdi. Læs mere om risiko.