Spring til hovedindhold

Semiconductors.

Er det semiconductor chips, der skal drive din portefølje?

Den globale mangel på chips, også kaldet semiconductors, er steget kraftigt i løbet af 2021, og lige nu estimeres det, at millioner af mennesker og virksomheder er påvirket.

Teknologien udvikler sig med rivende fart, og brugen af semiconductor chips har spredt sig fra computere og biler til tandbørster og tørretumblere - de gemmer sig nu under overfladen af et overraskende stort antal produkter, vi alle omgiver os med til daglig.

Men efterspørgslen på chips fortsætter med at overstige udbuddet, og bilproducenter er ikke længere de eneste virksomheder, der er påvirket kraftigt af den verdensomspændende mangel.

Performance af semiconductor-aktier kan dog være uforudsigelig. Semiconductor-industrien er nemlig en af de mest komplicerede med hundredevis af trin involveret i fremstillingen af de mest avancerede kredsløb og mange spillere involveret i produktionen af det udstyr, der bruges til at fremstille semiconductor chips.

Selv de mest lovende virksomheder i branchen kan være ustabile, så en investering i semiconductors kræver en vilje til at acceptere en vis usikkerhed. I takt med at efterspørgslen på semiconductor chips forventes at stige, kan en investering i disse små byggesten til teknologiprodukter være en interessant investeringsmulighed, man kan overveje, hvorvidt passer ind i sin egen investeringsstrategi.

Hvilke trends driver semiconductor-aktier?

Computerchips har mange anvendelsesmuligheder, men i det kommende årti vil semiconductor-virksomheder sandsynligvis fokusere på to vækstområder:

  • Forbindelse og mobilitet
    eks. 5G mobil netværk og selvkørende biler
  • Beregningsacceleratorer
    Grafikbehandlingsenheder (GPU'er), som efterspørges af spilentusiaster og kryptovaluta minearbejdere

Aktier og ETF'er inden for semiconductors.

Her finder du eksempler på værdipapirer, du kan investere i, hvis du vil eksponere dig mod semiconductor-industrien.

Værdipapirerne i oversigten er ikke ment som investeringsanbefalinger, men en generel oversigt over de muligheder, der findes.

Selskaberne er segmenteret efter deres fokus og relevans i forhold til temaet semiconductors. Der er taget udgangspunkt i at finde de største og førende inden for deres felt. Det er udvalgte børsnoterede selskaber, som du kan handle gennem Nordnet. Selskabsbeskrivelserne er virksomhedernes egne og ikke et udtryk for Nordnets holding.

Nordiske aktier.


Aktie

Virksomhedsbeskrivelse


Nordic Semiconductor

Køb

Nordic Semiconductor ASA er en norsk baseret virksomhed, der primært beskæftiger sig med Semiconductor-forretninger. Virksomheden leverer hovedsageligt standardkomponenter til trådløs kommunikation, der bruges i flere slutproduktområder, såsom forbrugerelektronik, wearables, bygning og detailhandel, sundhedspleje og andre. Virksomheden genererer det meste af sin omsætning fra standard trådløse komponenter. Virksomheden tilbyder også applikationsspecifikke integrerede kredsløbskomponenter og relaterede konsulenttjenester. Virksomheden har forretningsgange i USA, Europa og Asien-Stillehavet, hvor Asien-Stillehavet bidrager med størstedelen af den samlede omsætning.


Sivers Semiconductors AB

Køb

Sivers Semiconductors AB, tidligere Sivers IMA Holding AB, er en virksomhed, der fungerer som leverandør af produkter til data- og telekommunikationsmarkedet. Virksomheden udvikler, fremstiller og sælger gennem sine datterselskaber banebrydende chips, komponenter, moduler og undersystemer baseret på avanceret avanceret halvlederteknologi i mikrobølgeovn, millimeterbølge og optiske halvledere. Virksomhedens produktlinje RFIC'er, RF-moduler, transceivere, radarsensorer og frontendere, signalkilder og fiberlaserprodukter.Globale Aktier.


Aktie

Virksomhedsbeskrivelse

Nvidia

Køb

Nvidia er den førende designer af grafikbehandlingsenheder, der forbedrer oplevelsen på computerplatforme. Virksomhedens chips bruges i en række slutmarkeder, herunder avancerede pc'er til spil, datacentre og infotainment-systemer til biler. I de senere år har firmaet udvidet sit fokus fra traditionelle pc-grafikapplikationer såsom spil til mere komplekse og gunstige muligheder, herunder kunstig intelligens og autonom kørsel, der udnytter de højtydende funktioner i firmaets grafiske processorenheder.

Skyworks Solutions

Køb

Skyworks Solutions producerer semiconductor chips til trådløse håndsæt og andre enheder, der bruges til at muliggøre trådløs forbindelse. Dets vigtigste produkter inkluderer effektforstærkere, filtre, switche og integrerede frontend-moduler, der understøtter trådløse transmissioner. Skyworks 'kunder er for det meste store smartphone-producenter, men firmaet har også en voksende tilstedeværelse i applikationer, der ikke er håndsættet, såsom trådløse routere, medicinsk udstyr og biler.


ASML Holding N.V.

Køb

ASML blev grundlagt i 1984 og er baseret i Holland og er en førende producent af fotolitografisystemer, der anvendes til fremstilling af halvledere. Fotolitografi er den proces, hvor en lyskilde bruges til at eksponere kredsløbsmønstre fra en fotomaske på en halvlederplade. De seneste teknologiske fremskridt i dette segment gør det muligt for chipproducenter kontinuerligt at øge antallet af transistorer på det samme område af silicium, idet litografi historisk repræsenterer en meningsfuld del af omkostningerne ved fremstilling af banebrydende chips. Chipmakere kræver næste generations EUV-litografiværktøjer fra ASML for at fortsætte forbi 7-nanometer-procesknudepunktet. ASML's produkter bruges hos alle større halvlederproducenter, inklusive Intel, Samsung og TSMC.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company Ltd

Køb

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company eller TSMC er verdens største dedikerede chipstøberi med over 58% markedsandel i 2020 pr. Gartner. TSMC blev grundlagt i 1987 som et joint venture mellem Philips, Taiwans regering og private investorer. Det blev offentliggjort som en ADR i USA i 1997. TSMC's skala og teknologi af høj kvalitet gør det muligt for virksomheden at generere solide driftsmarginer, selv i den stærkt konkurrencedygtige støberivirksomhed. Endvidere har skiftet til den fabless forretningsmodel skabt medvind for TSMC. Støberilederen har en berømt kundebase, herunder Apple og Nvidia, der ser ud til at anvende banebrydende procesteknologier til sine halvlederdesign.

Intel Corporation

Køb

Intel er verdens største chipmaker. Det designer og producerer mikroprocessorer til de globale pc'er og datacentermarkeder. Intel var banebrydende i x86-arkitekturen til mikroprocessorer. Det var den primære talsmand for Moores lov for fremskridt inden for fremstilling af halvledere, selvom firmaet for nylig har haft fremstillingsforsinkelser. Mens Intels serverprocessorvirksomhed har draget fordel af skiftet til skyen, har firmaet også udvidet til nye tilstødninger, da markedet for pc'er har stagneret. Disse inkluderer områder som tingenes internet, kunstig intelligens og bilindustrien. Intel har været aktiv på fusions- og opkøbsfronten ved at erhverve Altera, Mobileye og Habana Labs for at styrke denne indsats på ikke-pc-arenaer.

Texas Instruments Incorporated

Køb

Dallas-baserede Texas Instruments genererer omkring 95% af sin omsætning fra halvledere og resten fra dets velkendte regnemaskiner. Texas Instruments er verdens største producent af analoge chips, der bruges til at behandle virkelige signaler såsom lyd og magt. Texas Instruments har også en førende markedsandel inden for digitale signalprocessorer, der anvendes i trådløs kommunikation, og mikrocontrollere, der anvendes i en lang række elektroniske applikationer.

QUALCOMM Incorporated

Køb

Qualcomm udvikler og licenserer trådløs teknologi og designer også chips til smartphones. Virksomhedens vigtigste patenter drejer sig om CDMA og OFDMA-teknologier, som er standarder inden for trådløs kommunikation, der er rygraden i alle 3G- og 4G-netværk. Firmaet er også førende inden for 5G-netværksteknologi. Qualcomms IP er licenseret af stort set alle producenter af trådløse enheder. Firmaet er også verdens største leverandør af trådløse chips og forsyner næsten alle førende håndsætproducenter med førende processorer.

Applied Materials, Inc.

Køb

Applied Materials er verdens største leverandør af udstyr til produktion af halvleder og leverer materialetekniske løsninger, der hjælper med at fremstille næsten alle chips i verden. Virksomhedens systemer anvendes i næsten alle større procestrin med undtagelse af litografi. Nøgleværktøjer inkluderer værktøjer til kemisk og fysisk dampaflejring, ætsning, kemisk mekanisk polering, wafer- og reticle-inspektion, måling af kritisk dimension og scanningselektronmikroskoper.

Advanced Micro Devices, Inc.

Køb

Advanced Micro Devices designer mikroprocessorer til computer- og forbrugerelektronikindustrien. Størstedelen af virksomhedens salg foregår på markederne for pc'er og datacenter via CPU'er og GPU'er. Derudover leverer firmaet de chips, der findes i fremtrædende spilkonsoller som Sony PlayStation og Microsoft Xbox. AMD erhvervede grafikprocessor og chipsetproducent ATI i 2006 i et forsøg på at forbedre sin position i pc-fødekæden. I 2009 udnyttede firmaet sine produktionsaktiviteter for at danne støberiet GlobalFoundries. I 2020 indvilligede firmaet i at erhverve FPGA-leder Xilinx for at diversificere sin forretning og udvide sine muligheder på vigtige slutmarkeder som datacenteret.

Micron Technology, Inc.

Køb

Micron har historisk set fokuseret på at designe og fremstille DRAM til pc'er og servere. Virksomheden udvidede derefter til NAND-flashhukommelsesmarkedet. Det øgede sin DRAM-skala med købet af Elpida (afsluttet i midten af 2013) og Inotera (afsluttet i december 2016). Virksomhedens DRAM- og NAND-produkter skræddersyet til pc'er, datacentre, smartphones, spilkonsoller, automotiver og andre computerenheder.


ETF'er


ETF

Investeringsmålsætning

Løbende omkostninger

Vaneck Vectors Semiconductor

Køb

ETF'ens investeringsmål er at replikere MVIS USA-listede Semiconductor 10% Capped Indeks (indekset) før gebyrer og udgifter. ETF'en vil investere i kapitalandele og depotbeviser fra amerikanske børsnoterede selskaber i Semiconductorindustrien, der er noteret eller handlet på de markeder, der er henvist til i tillæg II til prospektet.

0,35%

iShares MSCI Global Semiconductors UCITS ETF USD (Acc)

KøbFinansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage. Inden du investerer i en fond, bør du læse prospektet, som er tilgængeligt hos fondsselskabet og central investorinformation, som du finder i ordreafgivelsesvinduet samt på fondens produktside på nordnet.dk.