Spring til hovedindhold

Aktier: VIX-indekset viser maksimal stress i aktiesystemet

Aktierne er styrtdykket og investorerne kigger til og mod VIX indekset, for at få en ide om hvad der kommer til at ske. Det kan VIX desværre ikke sige noget om. Derimod kan den sige noget om investorernes nervøsitet.

  • VIX indekset måler den implicitte volatilitet i optionerne, der bliver handlet på CBOE (Chicago Board Options Exchange)
  • VIX indekset kan i nedgangstider siges at måle hvad det koster at forsikre sig mod kursfald
  • VIX indekset viser ikke hvad der kommer til at ske. VIX indekset er en refleksion af hvad der ER sket. Investorernes lyst til at forsikre sig mod yderligere fald er stor og dyr.
  • Når aktierne ER styrtdykket vil VIX indekset være eksploderet opad. Det er det vi ser nu
  • Investorerne er maksimalt stressede. Det ER det som indekset viser
  • Naturen i VIX indekset er som det binære talsystem 0/1. I lange periode sker der ikke noget særligt, fordi aktier over lange periode går op. I spidsbelastningsperioder er det anderledes. DET ER NU!
  • Stress i systemet er på niveau med eller over finanskrisen fra 2008.
  • Det skyldes, at det som forskellige indeks faldt på 5 måneder, har investorerne for 75 % vedkommende tabt på 5 uger. Intensiteten af stress er altså helt enorm. Det er det, som VIX indekset viser
  • Udviklingen illustrerer klart, at perioder med ekstremt stress kommer sjældent og varer kort.
  • Man kan sammenligne VIX indekset og lysten til at forsikre sig mod kursfald med lysten til at købe en indboforsikring efter at alle på gaden undtagen dig har haft indbrud. Efterspørgslen efter at forsikre sig går op, og det samme gør prisen for at forsikre sig for dig.

Ekstremer varer kort tid.

Ekstreme stigninger på kort sigt i VIX indekset er sjældne og varer kort. Aktier og investorer kigger fremad, mens VIX fortæller hvad der ER SKET. Hvis man overhovedet skal anvende VIX som indikator er det, at man skal købe aktier, mens det blæser mest. Det er ikke givet aktierne går meget op på helt kort sigt, men stressniveauet forbliver ikke i yderpunkter særlig længe.

Du kan følge udviklingen i VIX indekset her

Anm: Ovenstående er ikke en anbefaling om at købe eller sælge aktier

Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål og er alene udtryk for Per Hansens egne holdninger og vurderinger. Artiklen/blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning.

Omtalen af de konkrete værdipapirer og investeringer er ikke en anbefaling vedrørende disse og er ikke tilbud eller opfordring til tilbud om køb eller salg.

Du bør altid rådføre dig med egne professionelle rådgivere vedrørende beslutninger om dine investeringer, således at disse afstemmes i forhold til dine konkrete forhold, herunder risikoprofil og økonomiske forhold.

Figur 1: Udviklingen i VIX indekset på CBOE fra 1990 og frem til idag

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer