Spring til hovedindhold

Hvem vinder fedmekapløbet?

Overvægt er en gigantisk global sundhedsudfordring med store muligheder for sundhedssektoren. Hvilke selskaber arbejder på løsninger – og hvordan står de i forhold til hinanden?

Overvægt er en gigantisk global sundhedskrise, som der er enorme summer at tjene på at løse. De fleste danskere har hørt om Novo Nordisk og deres banebrydende produkter inden for området. Giganten fra Bagsværd har en stærk position på markedet. Men de er ikke alene om at udvikle præparater, der skal gøre verden slankere. Hvilke spillere findes ellers på markedet, og hvem står stærkest? Det undersøger sundhedsaktieanalytiker fra Global Health Invest, Claus Henrik Johansen her.

Overvægt er en gigantisk sundhedsudfordring.

Forsiden af Bloomberg Businessweek 1. maj 2023 – “Medicin mod overvægt kan blive farmaindustriens største hit nogensinde”.

Hvor stort er fedmemarkedet egentlig?

Flere investeringsbanker har i 2022-23 løbende opjusteret markedets størrelse, men er det USD 50 mia. eller 100 mia.? Hold tungen lige i munden, for nu kommer der tal på bordet:

Fedme – en gigantisk, global sundhedskrise

For nyligt offentliggjorde World Obesity Atlas (WOA) sin 2023-rapport. WOA definerer en overvægtig voksen som en person med BMI over 30. WOA forventer, at antallet af overvægtige voksne fortsat vil stige markant de kommende mange år – fra 813 mio. i 2020 til 1532 mio. i 2035.

Men hvor er markedet?

”Follow the dollar”, var der en klog mand, der engang sagde, så fokus er i min optik på udbredelsen af overvægtige i højindkomstlandene.

De har en 8x så høj købekraft sammenlignet med ”mellem-indkomstlandene” ifølge World Bank 2022. Der forventes at være 386 mio. overvægtige i 2033 i højindkomstlandene.

Et to-delt marked: Højpris marked og lavpris marked

Af de 386 mio. overvægtige (BMI>30) forventes der alene i USA at være 143 mio. (kilde: New England Journal of Medicine) dvs. ca. 37% af det globale antal. Prisen på behandling er pt. meget højere i USA (ca.3,5-3,8x når der justeres for rabatterne i USA) end i højindkomstlandene ex-USA.

Det er vigtigt at huske på, at 2/3 af verdens overvægtige personer befinder sig i lande, hvor prisen altså er meget lavere, og hvor patienter oplever en større egenbetaling.

25% søger behandling, og 25% af dem påbegynder en behandling

Det er ikke alle 386 mio overvægtige, der søger behandling, men jeg mener at man kan antage, at ca. 25% vil gøre dette, hvilket svarer til ca. 97 mio. mennesker. Af disse vil jeg antage, at 25% faktisk vil påbegynde en behandling. Sker de, vil det svare til ca. 24 mio. mennesker som går i behandling.

Disse antagelser er markant højere end hvad Novo Nordisk oplyste på dets Capital Markets Day 2022, men diverse medier og andre nyheder igennem de seneste 9 måneder har fået mig og andre til at hæve procentsatserne markant.

SELECT studiet – 20% risiko reduktion

Novo Nordisk offentligjorde den 8. august resultatet af det såkaldte SELECT-studie, hvor 17.604 patienter indgår, alle med en BMI>27, og alle med en historik af hjertekar-sygdomme. Studiet viste en 20% risiko-reduktion af større hjertekar-episoder såsom død, blodprop i hjertet eller i hjernen.

Et gennembrud, men…

Resultatet er et sandt gennembrud, og vil åbne mange døre hos myndighederne. Resultatet var ikke helt uventet, og er med i mine estimater. Både forsikringsselskaberne i USA og myndighederne i resten af verden vil forsøge at begrænse antallet af patienter i behandling, da deres budgetter ellers vil springes på den korte bane.

Kilde: Global Health invest. Figuren viser antal af overvægtige (BMI>30) i højindkomstlande, patienter der søger behandling, og patienter, der faktisk behandles (mio.)

USD 60 mia. marked i 2033 – fordelt på to store spillere

Mange forhold kan ændre sig (bl.a. prisfald, implementering af nye regler for tilskud, lancering af tabletter, hvor lang tid patienterne er i behandling etc.), men med ovenstående antagelser er markedet på USD 60 mia. – og dermed ret så attraktivt. Markedet er domineret af to store spillere: Danske Novo Nordisk og amerikanske Eli Lilly. Novo Nordisk står pt. til en markedsandel på 57% og de resterende 43% til Eli Lilly.

Fordelingen af markedsandelene er naturligvis op til diskussion. Tirzepatid fra Lilly er et meget konkurrencedygtigt produkt, men det er endnu ikke godkendt i hverken USA eller EU, og Eli Lilly skal også i 2024-26 vise, at produktionen kan øges i takt med efterspørgslen, noget som Novo Nordisk har måtte sande, har været en stor udfordring. Disse to forhold er bl.a. afgørende for mine antagelser og kan dermed ændres.

Facts om Novo Nordisk og Eli Lilly

Novo NordiskEli Lilly
Markedsværdi2.900 mia. DKK3.357 mia. DKK
HovedkontorBagsværd, DanmarkIndianapolis, USA
Antal ansatte55.00040.000
Børsnoteret den19741970
Populære produkterOzempic (diabetes), Saxenda (overvægt) og Wegovy (overvægt)Mounjaro (diabetes)
Kursudvikling seneste 5 år+320%+410%
Antal ejere hos Nordnet (DK, SE, NO og FI)97.6033.074

Potentielle konkurrenter kan være på vej

Figuren (nedenfor) viser et udpluk af de selskaber, der arbejder på at at tage en plads i fedmekapløbet, og tal fra Airfinity indikerer, at +70 selskaber er i gang med kliniske studier af nye molekyler, og disse kan potentielt ændre balancen i markedet.

Oversigt over forskningsaktivitet inden for fedme

Kilde: Andrew Pannu. Oversigten her viser andre spillere, som er på vej ind på markedet for overvægtsmedicin. Blandt dem er Astra Zeneca, Altimmune, Pfizer og Zealand Pharma bøsnoterede selskaber, der findes på Nordnet.

Godkendte lægemidler til fedme og et nyt på vej

I dag er Saxenda (liraglutide), og Wegovy (semaglutide) fra Novo Nordisk godkendt til behandling af overvægtige med en BMI>27 i USA, og i Danmark er det muligt at få recept på Wegovy med et BMI> 30. Eli Lilly forventes at få godkendt deres produkt i løbet af 2.halvår 2023 – hvilket brandnavn de kommer til at benytte er i skrivende stund ukendt, men det bliver med tirzepatide som aktivt stof.

Høj vækst på fedmemarkedet giver høj vækst i indtjeningen pr. aktie (EPS)

Ifølge Bloomberg så vil både Novo Nordisk og Eli Lilly opleve en kraftig vækst (se tabel). Særligt ventes væksten at være markant højere for Eli Lilly, eftersom tirzepatide ventes at blive godkendt i 2023, og dermed virkelig bidrage til væksten i 2024-26.

EPS estimater for Novo Nordisk og Eli Lilly 2022-26

Kilde: Bloomberg, http://www.globalhealthinvest.dk/

Lilly’s aktie er dyrere i forhold til Novo, men væksten er også markant højere

Eli Lilly’s aktie er væsentlig dyrere i forhold til Novo-aktien målt ud fra P/E-multiplen for 2023, men præmien falder fra 68% i 2023 til kun 14% i 2026. En forudsætning er, at estimaterne holder.

Price/Earnings for Novo Nordisk and Eli Lilly 2022-26

Kilde: Bloomberg, http://www.globalhealthinvest.dk/

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer. Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
5 Kommentarer
Ældste
Nyeste Mest populære
Se alle kommentarer
Kim Faureholm
Kim Faureholm
2023-08-09 21:00

Glimrende indlæg 👏

Kim
Kim
2023-08-09 22:31

Fin gennemgang. Jeg mener stadikg markedspotentialet for hele fedme segmentet er væsentligt undervurderet. I sidste uge kom KFF Health Tracking ud med en undersøgelse blandt 1327 amerikanere, hvorledes de ser på fedme og mulige medicinske behandlinger. Der er rigtig mange data i rapporten. Men et stod og blinkede meget. På spørgsmålet om hvor mange der gerne selv vil betale for et sikkert og godt vægttabs stof sagde 16% af de adspurgte det vil de skam gerne…16% Blot 1% (3,3 mio) vil på årsbasis svare til ca $30 mia……Vi har rundet 1% af den danske befolkning der er på wegovy. 140… Læs mere

Rune Jensen
Rune Jensen
2023-08-09 23:42

Din dato for børsnotering er ikke korrekt. Novo industri blev børsnoteret i 1974 i DK og i 1981 i USA. Nordisk Gentofte blev børsnoteret i 1986.

Fusion af disse skete i 1989.