Spring til hovedindhold

Spredning er redning: Ikke alle æg i samme kurv

I dag er der ikke mange, der henter æg fra hønsehuset i en kurv, men ordsproget fejler ikke noget og kan sagtens bruges i et investeringsperspektiv, fordi det understreger, at du bør sprede din risiko.

De fleste investorer hos Nordnet lever efter devisen, at spredning er redning, og derfor har de typisk porteføljer, som indeholder mere end fem aktier. En række investorer har dog haft blikket stift rettet mod kun en eller to aktier, som de derefter har lagt i porteføljekurven. Det er selvfølgelig fedt, hvis det er de rigtige, men desværre også trist, hvis det har vist sig at være de forkerte.

Tre af de mest populære aktier blandt investorerne i Nordnet er Danske Bank, Novo og Vestas. Hvis du igennem de sidste fem år har investeret i en portefølje med 1/3 i hver af de tre selskaber, har du opnået et afkast på niveau med MSCI World, men til en betydelig højere risiko.

Hvis du ikke havde Vestas, men kun Danske Bank og Novo, så ville dit afkast være markant dårligere, end hvis du blot havde investeret i fx MSCI World igennem en investeringsforening eller ETF.

Indekseret afkastgraf på fem år

Kilde: Egen tilvirkning – Porteføljen er med udgangspunkt i 1/3 i hver aktie. Husk. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast.

Som det ses af grafen ovenover, så har afkastet i Vestas vist en stabil opadgående kurve. Du tænker derfor sikkert, at det havde været perfekt, hvis du havde investeret i Vestas og stået med et afkast på 350 procent. Problemet er bare, at det desværre er meget svært at finde den næste Vestas – det er altid nemmere i bagklogskabens ultraklare lys. Det er derfor en god idé at sprede din risiko for at opnå et fornuftigt risikojusteret afkast.

Hvordan du vælger at investere er naturligvis dit helt eget valg, men med denne blog vil vi gerne inspirere dig til at gå i et aktie-spagat, således at du spreder dig i flere end blot et eller to selskaber.

ETF eller investeringsforening som basis i en portefølje

Flere og flere investorer er begyndt at bruge en ETF eller en investeringsforening som basis i deres porteføljer. Det er fornuftigt, hvis du ønsker at minimere udsving og risiko.

På Nordnet.dk har vi en screener, som du kan bruge til at finde præcis de investeringsforeninger eller ETF’er, der matcher dine behov.

Eksempel på portefølje med fond, ETF, investeringsforening og aktier

Nordnet Indeksfond Globale Aktier35 %
Ishares Core MSCI EM15 %
Nordea Invest Klima & Miljø10 %
Ishares Global Clean Energy5 %
Novo5 %
Apple5 %
Microsoft5 %
Tesla5 %
Genmab5 %
Walt Disney5 %
Coca-Cola5 %

Ovenstående er IKKE en konkret anbefaling om at købe disse værdipapirer. Det er blot et eksempel på, hvordan man kan kombinere ETF’er, investeringsforeninger og aktier til at sprede sin risiko. Porteføljen består også udelukkende af aktier og har dermed høj risiko.

Hvilken risikoprofil skal jeg vælge?

Hvis du savner inspiration til, hvordan du laver en investeringsstrategi, som tager udgangspunkt i dig og dine økonomiske forhold, så kan du prøve Investeringsguiden, som blandt andet indeholder følgende elementer:

  • Risikovillighed
  • Finansiel situation
  • Formue forhold
  • Tidshorisont

Investeringsguiden kommer med en konkret anbefaling baseret på danske investeringsforeninger, og du skal blot besvare cirka 20 spørgsmål.

Hvis du allerede selv har fundet frem til din risikoprofil og ikke behøver hjælp, men alene savner inspiration til enkeltaktier, så kan du gå på opdagelse på vores temasider.

Anm: Ovenstående er ikke en anbefaling om at købe eller sælge værdipapirer.Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Artiklen/blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Omtalen af de konkrete værdipapirer og investeringer er ikke en anbefaling vedrørende disse og er ikke tilbud eller opfordring til tilbud om køb eller salg. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast, og investering kan påføre tab.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
3 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2021-02-15 14:59

Hej
Jeg har en konto hos jer men er ikke kommet igang endnu. Tilbyder i aftionær konto nu? og hvormeget kan jeg indskyde?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2021-02-15 15:00

Hej
Jeg har en konto hos jer men er ikke kommet igang endnu. Tilbyder i aftionær konto nu? og hvormeget kan jeg indskyde?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2021-02-15 16:29

Hej Find. Hvis du mener en aktiesparekonto, så kommer vi til at tilbyde en i anden halvdel af 2021. Jeg kan ikke på nuværende tidspunkt fortælle dig, hvor meget du kan indskyde, men hold øje med Nordnetbloggen. Der vil du kunne finde mere info, når vi lancerer kontoen. Mange hilsner fra Nordnet.