Spring til hovedindhold

Udskiftning i global portefølje: To aktier skuffer

Thorleif Jacksons globale modelportefølje er de seneste seks måneder steget 12,4%. Selvom det er flot i absolut forstand, er det lavere end verdensindekset og C25. Her er justeringer til porteføljen.

Min globale modelportefølje er de seneste seks måneder steget solide 12,4%. Selvom det er flot i absolut forstand, er det 2,4% dårligere end verdensindekset og 3,8% dårligere end C25. Her er status over de 12 aktier og mine justeringer i porteføljen.

Det er nu to år siden, at jeg lancerede min nye globale modelportefølje hos Nordnet. Nedenfor kan du se udviklingen de seneste seks måneder og siden porteføljens start d. 31. maj 2022. Husk, at dine investeringer typisk skal ses over en længere tidshorisont.

Status: Bedste og svageste aktier i porteføljen

Kilde: Yahoo Finance og/eller MarketScreener.com. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast.

Som det fremgår, steg porteføljen 12,4% de seneste seks måneder, mens MSCI ACWI net (verdensindeks inkl. udbytter) steg 14,7% og C25 GI steg 16,2%. Porteføljen underperformede dermed verdensindekset med 2,3 procentpoint i perioden.

De bedste aktier i perioden var Davita (+46,1%), Booking Holdings (+21,8%) og Pandora (+21,6%). De svageste aktier i perioden var Globe Life (-32,3%), Canadian Solar (-5,9%) og HDFC Bank (-2,8%).

Følgende aktier betalte udbytte i perioden: Globe Life (0,225+0,240 USD), Rio Tinto (2,58 USD), Pandora (18 DKK), Booking (8,75 USD), Industrivärden (1,1625 SEK), JD.com (0,76 USD) og LEG Immobilien (2,45 EUR). Sidstnævnt udbytte er fragået, men endnu ikke udbetalt.

Siden porteføljens lancering d. 31. maj 2022 er den steget 16,7%, mens verdensindekset er steget 23,3%, og C25 GI er steget 22,4%. Porteføljen ligger dermed 6,6 procentpoint efter verdensindekset efter 24 måneder.

Opdaterede nøgletal for de 12 aktier

Jeg har beregnet opdaterede nøgletal for porteføljen, jævnfør nedenstående tabel. Jeg har i tabellen anvendt konsensusestimater fra Market Screener og Yahoo Finance.

Kilde: Yahoo Finance og/eller MarketScreener.com. Data pr. 31. maj 2024. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast, ligesom estimater ikke garanterer fremtidig udvikling.

Som det fremgår, er porteføljen prissat svarende til P/E2024=14,3, P/E2025=12,9 og P/E2026=9,6. Til sammenligning er MSCI ACWI prissat svarende til P/ETTM=20,5, og P/EFWD=17,1 (pr. 30. april 2024). Porteføljen er dermed prissat med stor rabat i forhold til markedet, selvom kvaliteten i mine øjne er over gennemsnittet.

Justering: Derfor har jeg solgt to aktier

Jeg har d. 26. april 2024 solgt alle mine 210 stk. Fresenius SE til kurs 27,18 EUR. Jeg solgte Fresenius, fordi indtjeningen har skuffet igen og igen, og udbyttet blev sløjfet. Jeg synes ikke længere, at Fresenius ligner en branchevinder inden for dialyse, og jeg må også erkende, at selskabet har for meget gæld, hvilket er blevet et problem, efter renten er steget. Jeg vælger i den situation at skille mig af med aktien.

Provenuet fra Fresenius SE blev samme dag, dvs. d. 26. april 2024, anvendt til at købe 580 aktier i Canadian Solar til kurs 14,70 USD. Jeg ejer herefter 800 stk. Canadian Solar. Siden justeringen er Fresenius SE steget 7,7% til kurs 29,28 EUR, mens Canadian Solar er steget 33,6% til 19,64 USD.

Jeg har efter statusdagen (31. maj 2024) solgt alle mine 547 aktier i Industrivärden C til kurs 370,5 SEK. Jeg sælger aktien, fordi rabatten i forhold til Net Asset Value er forsvundet. Da jeg købte aktien for to år siden, var rabatten 10-15%. På statusdagen var rabatten reduceret til under 1%. Se også nedenstående graf.

Kilde: MarketScreener.com. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast.

Jeg gætter på, at Industrivärden fremover vil handle med ca. 10% rabat som historisk. Det virker derfor klogt at sælge aktien på et tidspunkt, hvor rabatten er midlertidigt forsvundet. Efter salget af Industrivärden stiger kontantbeholdningen til ca. 138.600 kr.

Ny aktie til porteføljen?

Jeg har endnu ikke besluttet, hvad jeg vil købe for pengene. Jeg overvejer pt. at øge investeringen i HDFC Bank, men intet er besluttet. Jeg modtager gerne gode forslag til rimeligt prissatte branchevindere.

Læs også: “Thorleif Jackson: Her er de stærkeste og svageste udbytteaktier”

Thorleif Jackson ejer aktier i alle de nævnte selskaber, da der er tale om en rigtig portefølje tilhørende forfatteren personligt.

Dette materiale er udarbejdet af Thorleif Jackson og indeholder information, der kan anses for at være en investeringsanbefaling i henhold til Markedsmisbrugsforordningen (Europa-Parlamentets og Rådets forordning 596/2014), dvs. information som anbefaler eller foreslår en investeringsstrategi. Nordnet Bank, filial af Nordnet Bank AB, Sverige (Nordnet), har ikke deltaget i udarbejdelsen, gennemgået eller foretaget ændringer i materialet. Thorleif Jackson har ansvaret for materialets indhold, og at det lever op til gældende lovgivning og regler.

Materialet har ikke været forelagt de omtalte selskaber.

Dette materiale blev offentliggjort første gang den 4. juni 2024 kl. 10:15.

Indholdet i dette materiale udgør ikke personlig investeringsrådgivning. Det er vigtigt, at du som investor træffer dine investeringsbeslutninger ud fra din egen vurdering af information fra forskellige kilder. Nordnet påtager sig intet ansvar for direkte eller indirekte tab som følge af brug af information fra dette materiale. Materialet må ikke gengives uden Nordnets udtrykkelige samtykke.

Thorleif Jackson modtager honorar fra Nordnet. Honoraret er aftalt på forhånd og er ikke afhængig af materialets indhold eller de virksomheder, som er omtalt heri.

Det kan forekomme, at Nordnet har positioner i værdipapirer, der omtales i materialet. En sådan beholdning er da alene af administrative hensyn og uden fortjeneste for Nordnet.

Nordnet er under tilsyn af Finansinspektionen i Sverige og det danske Finanstilsyn.

Der er altid en risiko forbundet med at investere. Historiske afkast er ikke en garanti for fremtidige afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
12 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Jens frost
Jens frost
2024-06-25 06:42

Amerikanske ADP

Mikkel
Mikkel
2024-06-16 08:03

Hvad med betsson?

Daniel
Daniel
2024-06-13 21:59

Jeg købte Games Workshop (GAW) for ca. 6 år siden. Aktien er godt nok ikke svensk men britisk og opererer indenfor tabletop spil, serier og spil. Omsætningen er støt stigende, overskudene er støt stigende, udbytterne har været gode og virksomheden har en stor og trofast fanskare. Den er ikke super billig, pe på godt 22, men det er omvendt heller ikke helt urimeligt henset til resultaterne. Den minder bestemt heller ikke om andet i din portefølje.

Uffe Gren
Uffe Gren
2024-06-08 16:39

TEVA er en mulighed.- Den havde du en gang.- Firmaet er efter sit fejlopkøb hvor man i 2016 købte Actavis for 40 mia. USD nu ude af den for firmaet livstruende gæld. Firmaet er igennem en turnaround, og fremtiden tegner nu efter diverse møgsager lys. Flere finanshuse har opgraderet deres syn på firmaet. Barclays har opgraderet TEVA til kurs 21, B of A til 21 og Piper Sandler til 20. Teva handler i øjeblikket til en NON-GAAP PE på ca. 6.41, og en af konkurrenterne DR. Reddys Lab. handler på PE ca. 17.05. Så TEVA er værd at kigge på.… Læs mere

Christian Ravn Agergaard
Christian Ravn Agergaard
2024-06-04 22:55

Godt spørgsmål. Synes ikke der er mange undervurderede value aktier lige nu, så overvejer selv at gå rimeligt prissatte tech aktier. Kunne være Paycom, Datadog eller Zscaler. Men det et ikke din gebet, ved det godt 🙂

Ulrik
Ulrik
Svar til  Thorleif Jackson
2024-06-15 20:37

Hej Thorleif. Nu hvor du er interesseret i et Svensk selskab vil jeg foreslå, at kigge på international petroleum company.
Jeg er ikke sikker på at de er en decideret branchevinder. Syntes dog de gør det godt god vækst, og aktietilbagekøb en lav prissætning på aktien.

Ano Nymsen
Ano Nymsen
2024-06-04 20:08

Hvis du vil tidligt med i en branchevinder inden for Augmented Reality, så tag et kig på norske Polight. Den autofokus-linse de har opfundet er banebrydende, og hør videoen fra deres Q1 præsentation fra idag. Der fremhæves det, at de har proof-of-concepts igang med mange major players inden for AR – og de har den *eneste* løsning. Mange selskaber arbejder på integration af AR i forskellige typer briller. Tænk all-day-wear med info-displays indbygget, AI-hjælp på lageret, osv. osv.

kid
kid
Svar til  Ano Nymsen
2024-06-07 12:58

den har du tabt mange penge på kan jeg se -er du sadist?