Spring til hovedindhold

Hvad er en aktiesparekonto?

Aktiesparekontoen er en særlig kontotype, som du kan investere på til en fordelagtig beskatning. Derfor er der også nogle begrænsninger ved kontoen sammenlignet med et almindeligt aktiedepot, som du skal være opmærksom på.Kort fortalt:

  • Du må kun have én aktiesparekonto – også på tværs af andre banker.

  • Du må indbetale 135.900 kr. på din aktiesparekonto, som er indskudsloftet i 2024.

  • Du kan investere i aktier og en række aktiebaserede investeringsforeninger og ETF'er. Når du opretter din aktiesparekonto hos Nordnet, investerer du til kun 10 kr. i kurtage de første tre måneder.

  • Dit afkast bliver beskattet med kun 17% hvert år.Hvordan fungerer en aktiesparekonto?

En aktiesparekonto kan man kun kan have én af pr. person, fordi beskatningen er mere attraktiv end på et almindeligt aktiedepot. Her er skat af afkastet nemlig kun 17%. Har du en aktiesparekonto i en anden bank, er det derfor vigtigt at lukke den, inden du opretter en ny hos os.

For at handle fra en aktiesparekonto skal du overføre penge til den. Du kan ikke overføre direkte fra din bank til din aktiesparekonto. Pengene skal derfor overføres fra dit aktiedepot her i Nordnet til din aktiesparekonto. Og når du overfører, er det vigtigt at være opmærksom på, at der er en grænse for, hvor mange penge du må indbetale på kontoen.


Hvor meget må jeg indbetale?

I 2024 er indskudsloftet 135.900 kr. Loftet bliver forhøjet en smule hvert år, og når værdien af din konto bliver opgjort pr. 31. december, må du indskyde forskellen mellem kursværdien og indskudsloftet. Du må også altid indbetale et beløb svarende til det, der bliver trukket i skat på kontoen.


NordnetAcademy bulb Eksempel: Indbetal op til indskudsloftet

Eksemplerne tager udgangspunkt i indskudsloftet for 2024 på 135.900 kr. 

Eksempel 1: Kursværdien på din aktiesparekonto er faldet til 90.000 kr. den 31. december.

Du må derfor indbetale 135.900-90.000 = 45.900 kr. den 1. januar.

Eksempel 2: Din kursværdi er 103.000 kr. den 31. december, og der er derfor 135.900-103.000 = 32.900 kr. op til loftet. Derudover har din aktiesparekonto givet et positivt afkast i 2023, og du står til at betale en foreløbig afkastskat på 5.500 kr.

Du må derfor indbetale 32.900+5.500 = 38.400 kr. på kontoen den 1. januar.


Hvad kan jeg investere i fra en aktiesparekonto?

Fra din aktiesparekonto kan du investere i danske og udenlandske aktier samt i en lang række aktiebaserede investeringsforeninger og ETF’er. Du kan altid tjekke Skats positivliste, som er en liste over investeringsforeninger og ETF’er, der er godkendt til aktieindkomst, og som derfor er godkendte investeringer på denne kontotype. 

Og bare rolig, hvis du ved en fejl forsøger at købe noget, du ikke må have på din aktiesparekonto, vil du blive stoppet i vores system.


Skat på aktiesparekonto

Investeringer på aktiesparekontoen bliver kun beskattet med 17% i afkastskat, og skatten bliver afregnet efter lagerprincippet. Læs mere om skat på aktiesparekonto og lagerprincippet

Hvis du i et år har tab på dine investeringer på aktiesparekontoen, kan det modregnes i fremtidige gevinster. Men du skal være opmærksom på, at tab ikke kan overføres til fx anden indkomst eller bliver gemt hos Skattestyrelsen, hvis du vælger at sælge dine værdipapirer og lukke din aktiesparekonto. Som altid, når du investerer, er det derfor vigtigt at overveje din tidshorisont.


Opret en aktiesparekonto

10 kr. i kurtage på aktiesparekonto til og med 31. marts 2024


Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast.


Begynd at investere.Opret en konto