5G.

Skal du opgradere din portefølje til 5G?

​Du tjekker ruten på Google Maps, mens du sidder i bilen. Bagefter betaler du med MobilePay på det lokale loppemarked - og efter ferien lægger du et billede ud på Facebook. Rigtig mange af de daglige rutiner foregår via det mobile internet, som er blevet en vigtig del af vores digitale infrastruktur.

I fremtiden skal nettet kunne bære endnu flere funktioner. Derfor er 5G - femte generation af det internet vi får via mobilmasterne - lige på trapperne. Det betyder, at din mobiltelefon, tablet og computer skal opgraderes for at kunne modtage det nye signal. Så måske er det tid til at forberede porteføljen på, at 5G-bølgen for alvor ruller ind over os?

I denne udgave af Nordnet Tema sætter vi fokus på 5G. Her kan du få inspiration til, hvilke aktier du kan investere i.

Sådan kom vi fra 1G til 5G

 • De forskellige netværksgenerationer på smartphones:
  • 1G (1981): Et analogt netværk der gør det muligt for trådløse enheder at kommunikere
  • 2G (1991): Digitalt netværk som blandt andet medfører mulighed for at sende en sms
  • 3G (1998): Giver for alvor mulighed for at gå på internettet via din telefon
  • 4G (2010): Motor på smartphone-bølgen, hvor telefonen bliver en computer, der kan streame i høj hastighed
  • 5G (2020 i DK): Ventes at blive omkring 100 gange hurtigere end 4G

Sådan måler du indtjening.

Her kan du læse mere om forskellige metoder til at måle indtjeningen, inden du investerer.

Price Earnings
Price/Earning-værdien (P/E) angiver forholdet mellem kursen på en aktie og selskabets overskud. P/E-værdien for en aktie beregnes ved at dividere aktiekursen med overskuddet per aktie. P/E er en af de mest almindelige metoder til at vurdere, om en aktie er dyr eller billig. Det er også en enkel måde at sammenligne for eksempel selskaber inden for samme branche.

En lav P/E-værdi indebærer en lav vurdering, mens en høj P/E-værdi er lig med en høj vurdering. En P/E-værdi på for eksempel 15 betyder, at du skal betale 15 kroner for hver 1 krone, der er overskud i selskabet.

 • P (Price) er seneste handelsdags lukkekurs.
 • E (Earning) defineres som det løbende kvartalsvise overskud for de seneste fire kvartaler. Hvis disse oplysninger mangler, anvendes seneste offentliggjorte overskud for helåret.

Dividend Yield – definition:
Dividend Yield betegner selskabets aktuelle eller ventede udbytte per aktie som procent af aktiekursen.

Earnings per Share
Earnings per Share (EPS) sætter et selskabs indtjening (indtægter minus omkostninger) i forhold til det samlede antal af aktier. I virkeligheden måler dette nøgletal den indtjening, som et selskab har genereret for hver aktie, der er i selskabet.

Hvis EPS er et positivt tal, betyder det, at virksomheden tjener penge - altså har overskud i det seneste regnskab. Hvis EPS er nul eller negativt, så tjener selskabet ingen penge. Hvis Earnings per Share er negativ, kan man ikke beregne nøgletallet P/E (Price/Earning), som angiver prisen i forhold til indtægterne.

Svagheder ved EPS

 • EPS kan være misvisende, da det ikke tager højde for, hvilket kapitalgrundlag et selskab har haft til at genere sin profit.
 • EPS kan være det samme for to selskaber, men det ene selskab har brugt færre midler til at genere overskuddet og er derfor mere profitabelt.
 • EPS kan også være misvisende, fordi et selskab i perioder kan have engangsudgifter eller indtægter, der påvirker selskabets overskud i de enkelte perioder. Engangsindtægter som salg af bygninger kan øge EPS for den periode, det bliver solgt. Det siger dog meget lidt om selskabets egenskab til at genere profit.

Aktier.

Her finder du eksempler på aktier, du kan investere i, hvis du vil eksponere dig mod selskaber, som kan blive påvirket af 5G-bølgen.

Værdipapirerne i oversigterne er ikke ment som investeringsanbefalinger, men en generel oversigt over de muligheder, der findes.

Selskaberne er segmenteret efter deres fokus og relevans i forhold til temaet 5G. Der er taget udgangspunkt i at finde de største og førende inden for deres felt. Det er udvalgte børsnoterede selskaber, som du kan handle gennem Nordnet.

Nordiske aktier.


Aktie

Kommentar


Ericsson

Køb

Ericsson er førende leverandør inden for telekommunikationsudstyrssektoren. Virksomhedens tre største driftssegmenter er netværk, digitale tjenester og administrerede tjenester. Ericsson sælger hardware, software og tjenester primært til kommunikationstjenesteudbydere, mens de licenserer patenter til håndsætproducenter.


Nokia

Køb

Nokia er førende leverandør inden for telekommunikationsudstyrsindustrien. Virksomhedens netværksforretning henter indtægter fra salg af trådløs og fastnet hardware, software og tjenester. Nokias teknologisegment licenserer sin patentportefølje til håndsætproducenter og foretager royalties fra Nokia-brandede mobiltelefoner. Virksomheden, der har hovedkontor i Espoo i Finland, opererer globalt med det meste af sin indtjening fra kommunikationstjenesteudbydere.


Telenor

Køb

Telenor A/S er det førende telekommunikationsselskab i Norge og det største i Skandinavien. Selskabet ejer tidligere danske Sonofon og Cybercity, der drives under navnet Telenor. Desuden ejer Telenor Canal Digital og driver lavprisselskabet CBB Mobil.


Tele2

KøbTele2 er en af Europas største telekommunikationsoperatører med over 30 millioner kunder i 22 lande. Selskabet udbyder både fastnettelefoni, mobiltelefoni, kabel-tv og internet.


Telia

Køb

Telia Sverige AB er et internationalt teleselskab, der i Danmark primært udbyder mobiltelefonabonnementer, fastnetabonnementer, internetabonnementer og kabel-tv. Telia er en del af den svensk-finske TeliaSonera-koncern, som er en fusion mellem de tidligere statsejede teleselskaber Telia i Sverige og Sonera i Finland.


 

Globale Aktier.


Aktie

Kommentar

Acacia Communications

Køb

Acacia Communications er en optisk netværksstrategi og teknologivirksomhed, der giver cloud- og tjenesteudbydere mulighed for at imødekomme de voksende krav til data. Acacias innovative produkter fremskynder netværkets skalerbarhed gennem forbedringer i ydelse, kapacitet og omkostninger.

Apple

Køb

Apple er en ledende producent af smartphones, computere og wearables.

AT&T

Køb

AT&T Inc. er en amerikansk multinational telekommunikationsvirksomhed med hovedsæde i Whitacre Tower, Dallas, Texas. Det er USA og verdens største teleselskab med en omsætning på US$ 127 mia. i 2011 og 256.440 ansatte. Det er desuden den næststørste mobiltelefoniudbyder i USA.

China Mobile

Køb

Det største telekommunikationsselskab i verden med omkring 900 millioner abonnenter.

Ciena

Køb

Ciena Corporation er en USA-baseret global leverandør af telekommunikationsnetværksudstyr, software og tjenester.

Cisco Systems

Køb

Cisco tilbyder løsninger til tilslutning af enheder, analyse af data og cybersikkerhed.

Corning

Køb

Corning er verdens førende producent af optiskfiber. Det vil sige det materiale, der fungerer som 5G's rygrad.

Dell

Køb

Dell Incorporated er en amerikansk computerproducent med hovedsæde i Round Rock, Texas. Dell er grundlagt af Michael Dell.

Intel

Køb

Intel Corporation er et amerikansk multinationalt teknologiselskab med hovedkvarter i Santa Clara i Californien, USA. Det er målt på omsætning verdens største og mest værdifulde producent af halvlederchips og opfinderen af x86 mikroprocessorer, som findes i de fleste PC'er.

Mastercard

Køb

Mastercard Incorporated er et multinationalt selskab med hovedsæde i Purchase i staten New York, USA. Selskabets primære forretningsområde er gennemførsel af betalingstransaktioner. Mere end 25.000 tilknyttede finansielle institutioner udsteder et kredit- eller debetkort med varemærket "Mastercard" til deres kunder.

Qualcom

Køb

Qualcomm Incorporated er et amerikansk multinationalt firma for halvleder- og telekommunikationsudstyr, der designer og markedsfører trådløse telekommunikationsprodukter og -tjenester. Det henter de fleste af sine indtægter fra chipmaking og hovedparten af ​​dens fortjeneste fra patentlicensvirksomheder.

T-Mobile

Køb

T-Mobile er det mærke, der anvendes af det tyske teleselskab Deutsche Telekom AG. Varemærket er aktivt i Tjekkiet, Holland, Polen og USA.

Verizon Communications

Køb

Verizon Communications Inc. er en international internetudbyder og teleselskab, der udgør en del af Dow Jones Industrial Average. Historien startede i 1983 som Bell Atlantic, der blev skabt ved, at AT&T blev delt i syv regionale teleskaber. Det skete for at undgå karteldannelse.

Visa

Køb

VISA er en international udbyder af en række kreditkort lanceret under navnet Visa. Visa er et rekursivt akronym for VISA International Service Association. Den 18. marts 2008 gik firmaet på børsen, hvilket rejste en kapital på 17,9 mia. $.


Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage. Inden du investerer i en fond, bør du læse prospektet, som er tilgængeligt hos fondsselskabet og central investorinformation, som du finder i ordreafgivelsesvinduet samt på fondens produktside på nordnet.dk.