Spring til hovedindhold

Hej! Hvad kan vi hjælpe dig med?

Hvordan fungerer valørdage i USA og Canada?

De fleste børser anvender i dag to valørdage (også kaldt T+2) ved afvikling af handel med værdipapirer, men ved udgangen af maj 2024 forkorter markederne i USA og Canada perioden til én valørdag (også kaldt T+1).

Børser i Canada overgår til én valørdag den 27. maj 2024 og børser i USA den 28. maj 2024.
Det betyder at:

 • handler udført på børser i Canada fredag den 24. maj og mandag den 27. maj har valørdag tirsdag den 28. maj.
 • handler udført på børser i USA fredag den 24. maj og tirsdag den 28. maj får valørdag onsdag den 29. maj, da børserne holder lukket den 27. maj til Memorial Day. 


Hvad er valørdag?
På valørdagen bliver pengene fra en handel med værdipapirer krediteret eller debiteret på din konto.

Når du sælger aktier, stiller Nordnet salgsbeløbet til rådighed på din konto med det samme, så du har mulighed for at handle videre. Det samme gælder, når du køber aktier; købsbeløbet bliver trukket fra din konto med det samme. Men formelt er pengene endnu ikke blevet indsat eller hævet, og aktierne har ikke skiftet ejer – det sker først på valørdagen.

Inden valørdagen har du altså kun ret til den aktuelle aktieværdi, hvis du køber en aktie. Når købet afvikles på valørdagen, bliver du den faktiske ejer og har ret til at modtage udbytte, stemme eller deltage i selskabshændelser.


Hvornår skal man være særligt opmærksom på valørdage?
Du bør være særligt opmærksom på valørdage i tre tilfælde for at undgå eventuelle negative renter.

 1. Hvis du har solgt aktier eller andre børshandlede produkter og vil hæve pengene.

  Hæver du pengene før valørdagen, bliver din konto overtrukket, da pengene fra salget endnu ikke er leveret. Vær opmærksom på, at det også gælder, hvis du laver en intern overførsel, herunder valutaveksling mellem dine konti hos Nordnet.

  For at undgå at blive opkrævet renter af overtrækket kan du vente med at hæve pengene til én bankdag efter handlen for aktier eller andre børshandlede produkter på børser i USA eller Canada (efter overgangen til T+1 i maj 2024) eller to bankdage efter på børser i Danmark og resten af Europa.
   
 2. Hvis du har solgt aktier eller andre børshandlede produkter og vil bruge pengene til at købe fonde.

  Da fonde ikke handles på en børs, er der ingen standardiseret valørdag ved køb eller salg (ETF’er er undtaget, da de handles på børsen). 

  Hvis du sælger aktier for at købe fonde, kan pengene til køb af fonden blive trukket allerede på handelsdagen (for nogle fonde er valørdagen T+0), mens pengene fra aktiesalget endnu ikke er leveret, da det sker T+1 for amerikanske og canadiske aktier (fra i maj 2024) eller T+2 for danske og andre europæiske aktier. 

  For at undgå at blive opkrævet renter kan du derfor vente én bankdag (for USA og Canada) eller to bankdage (for Europa) med at handle.
   
 3. Hvis du har solgt aktier på en børs i Europa og vil bruge pengene til at købe aktier i USA eller Canada.

  Når USA og Canada skifter til T+1 i slutningen af maj 2024, vil valørdagen være forskudt af børser i Europa, som fortsat anvender T+2. 

  En handel foretaget samme dag vil afvikles i USA eller Canada før en handel i Danmark eller resten af Europa. For at undgå at blive opkrævet renter kan du vente én bankdag efter salg af danske eller andre europæiske aktier, hvis du ønsker at bruge salgsbeløbet til at købe amerikanske eller canadiske aktier.


Hvad betyder T+0, T+1, T+2?
Det er brancheterminologi, hvor T står for handelsdatoen (trade-date), og tallet står for antallet af dage indtil valørdagen, eksklusivt bankhelligdage.

 • T+0 = Handelsdato + nul dage (Kontanter og aktier udveksles samme dag som handelsdatoen).
 • T+1 = Handelsdato + 1 dag (Kontanter og aktier udveksles én dag efter handelsdatoen. Hvis handlen udføres fredag, sker afviklingen mandag).
 • T+2 = Handelsdato + 2 dage (Kontanter og aktier udveksles to dage efter handelsdatoen. Hvis handlen udføres fredag, sker afviklingen tirsdag).


Hvorfor vises pengene som tilgængelige lige efter et salg, hvis de ikke er leveret til min konto endnu?
Tidligere har handler på tværs af alle børser haft samme valørcyklus. Det vil sige, at en købstransaktion vil blive afviklet samme dag som en salgstransaktion, hvis de er foretaget samme dag. Derfor vil kontantbeløb blive krediteret og debiteret samme dag, og din konto vil ikke gå i overtræk. Pengene fra et salg kan altså være tilgængelige øjeblikkeligt på kontoen for at muliggøre nye køb.


Hvordan ved jeg, hvad valørdagen for min handel er?
Hvis du vil tjekke valørdagen for en handel, kan du se den under Mine sider – Transaktioner, når du er logget ind på nordnet.dk. Den står i notaen, som oprettes dagen efter, du har handlet.

Bemærk, at nogle amerikanske og canadiske aktier er noteret på flere børser, og dermed handles på forskellige markeder.

Fik du svar på dit spørgsmål?

Tilbage