Spring til hovedindhold

Analyse: Solenergi Kapitel 2

En historie med mange vrag

Mange institutioner og kommercielle virksomheder har prøvet lykken med at producere solceller gennem årene. Meget få er lykkedes kommercielt. I 1970’erne og 1980’erne var det primært amerikanske og japanske operatører, der ledede udviklingen. I 1990’erne og begyndelsen af ​​2000’erne vandt Tyskland markedsandele med virksomheder som Q-Cells og SolarWorld.

Sidstnævnte var den største operatør i nogle få år. USA-baserede First Solar var det første selskab, der nåede en pris under 1 dollar / watt i 2009. Dette selskab var også den største operatør i nogle få år. Omkring år 2000-2005 åbnede en række kinesiske solpanelfabrikker. De voksede som vanvittige. En af dem var Suntech Power som blev verdens førende producent fra 2008 til 2011. En anden kinesisk operatør Yingli Green Energy var den største operatør i 2012 og 2013. Siden da gik prisen til en tredje kinesisk operatør Trina Solar, og siden 2016 har en fjerde kinesisk operatør JinkoSolar været størst.

Jeg har fundet markedsandele for de vigtigste aktører for en række år fra 2009 til 2019. Se nedenstående tabel.

Det er ikke let at klare sig i længden i solbranchen. Mange ressourcestærke virksomheder som Sharp, Hyundai og Samsung har forsøgt sig med solpaneler og er mislykkedes. Tidligere champions som SolarWorld, Sunpower, Q-Cells og REC har også fejlet spektakulært og er forsvundet ud af feltet, eller de er blevet opslugt af en konkurrent. Selv store kinesiske succeser som Suntech, LDK Solar og Yingli Green Energy har fejlet.

Blandt de ti største producenter i 2019 finder vi hele otte kinesiske operatører, en amerikansk operatør, First Solar og en sydkoreansk operatør Hanwha Q-Cells. Markedet domineres i dag af fem kinesiske virksomheder: Jinko Solar (12,4% markedsandel), JA Solar (8,9%), Trina Solar (8,4%), LONGi Solar (7,8%) og Canadian Solar (7,5%). Sammen har de en markedsandel på 45,1%. Til sammenligning mestrede top fem mindre end 25% markedsandel i 2011.

I 2011 omfattede top fem: Suntech (5,8%), First Solar (5,7%), Yingli Green (4,8%), Trina (4,3%) og Canadian Solar (4,0%). Det ser ud til, at de nuværende top fem selskaber alle har vundet markedsandele i de seneste år, og at de måske allerede i 2020 vil nå en markedsandel på 65% af markedet. Det er i det mindste, hvad den nuværende markedsleder JinkoSolar forudsiger i sin seneste investorpræsentation. Denne forudsigelse af konsolidering er baseret på kendte udvidelsesplaner og foreløbige resultater. Store udvidelser synes mindre risikable nu, da efterspørgslen er mere forudsigelig, efter grid-parity er nået. Jeg vil gætte på, at de tilbageværende historiske vindere som Jinko, JA Solar, Trina Solar og Canadian Solar, som alle klarede stormene i 2009 og 2012, har de egenskaber, der kræves for at holde sig på toppen.

Jeg har beregnet EBIT-margener for syv børsnoterede solcelleproducenter. Se nedenstående tabel.

Som du kan se, led sektoren forfærdeligt i 2011, 2012 og 2013 – især i 2012 med en gennemsnitlig EBIT-margin på -21,4%. Under denne krise var Suntech Power det første kinesiske selskab (i alle sektorer), der misligholdte sine virksomhedsobligationer. LDK Solar, en anden top tre soloperatør, fulgte snart trop med misligholdelse og konkurs. I tabellen har jeg markeret Trina Solar, JA Solar- og GCL System Integration med rødt script, da disse virksomheder kun er noteret i Kina og derfor er uden for rækkevidde for vestlige investorer.

Af de resterende fire virksomheder er SunPower med en gennemsnitlig EBIT-margin på -8,1% tydeligvis ikke sektorvinder. Dette selskab har fejlet gentagne gange, men er hidtil blevet reddet af sin hovedaktionær, den franske oliekæmpe Total. De resterende tre virksomheder har næsten ens gennemsnitlige EBIT-marginer omkring 5% i 10-års perioden fra 2010 til 2019.

Jeg har beregnet udvalgte nøgletal for de syv virksomheder. Se nedenstående tabel.

Hvad mener du om selskaberne i tabellen? Ligner de gode investeringer i januar 2021?

I næste kapital vil jeg analysere de fem største solpanelproducenter: JinkoSolar, Trina Solar, JA solar, Canadian Solar og First Solar.

Disclaimer: Thorleif Jackson ejer aktier i Canadian Solar via Jackson FamilieInvest. Dertil skal det bemærkes, at Trina Solar, JA Solar, LONGi Solar, Risen Energy, GCL System Integration og Shufeng PV desværre ikke kan handles hos Nordnet.

Gik du glip af kapitel 1? Læs det her.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer