Spring til hovedindhold

Månedsopspar i investeringsfonde

Hvis du er kunde hos Nordnet, kan du nemt oprette en Månedsopsparing. Med denne opsparing vælger du selv et fast beløb, som skal investeres i eksempelvis investeringsfonde hver måned.

At investere månedligt er generelt en god strategi, fordi du ikke behøver at tænke på, at du skal ramme markedet på et bestemt tidspunkt. Samtidig spreder du din risiko og øger muligheden for afkast.

En Månedsopsparing i investeringsfonde er en af de mest almindelige former for automatisering af din opsparing. Hos Nordnet kan du vælge mellem at spare op i indeksfonde, investeringsforeninger eller børshandlede fonde (ETF’er).

I denne tekst vil vi fokusere på Månedsopsparing i en af de tre forskellige slags investeringsfonde. Samtidig vil vi fortælle dig, hvordan du kan finde investeringsfonde, som passer til dig.

Investeringsfondes omkostninger

Aktivt forvaltede investeringsfonde koster normalt en lille procentdel i forvaltningsgebyrer. Du betaler dette gebyr for det beløb, du har i fonden, og du betaler det uanset, om fonden stiger eller falder i værdi.

Forvaltningsgebyret skrives i procent pr. år, således er det let at sammenligne de forskellige fonde. Det faktiske gebyr opkræves med 1/365- del hver dag fra din fondsværdi, og det gøres i forbindelse med, at man sætter dagens kurs på fonden. På den måde ser du altid, hvordan din fond udvikler sig efter gebyrerne. Når du ser på den historiske udvikling i en fonds pris, er det altid det nettoafkast, som du ser. Det vil sige afkast efter omkostninger, hvilket gør det lettere at sammenligne investeringsfondenes faktiske udvikling.

Det gebyr, du betaler, er et gebyr til fondens forvaltere. Det vil sige den eller de personer, som sikrer, at fonden klarer sig så godt som muligt. Et lavere gebyr betyder, at fonden koster mindre, men for at afgøre om fonden er god, skal du sammenligne flere parametre end kun gebyrerne. Derfor bør du undersøge, hvor godt fonden har klaret sig igennem årene.

Køb Nordnet indeksfonde

Nordnets indeksfonde handels i andele, og du køber samt sælger direkte gennem fondsselskabet. Du kan altid købe flere aktier eller sælge og trække dine penge ud, når du vil. Når du handler aktier sker det på et sekundært marked, hvor hver transaktion, som du foretager, skal have en modpart. Med fonde er fondsselskabet din modpart, hvilket betyder, at du altid kan foretage en transaktion.

Stoptiden for en fondsordre er kl. 12:45. Hvis du vil handle fonden samme dag, skal du altså placere ordren inden kl. 12:45. Hvis du afgiver en ordre efter stoptiden, gennemføres din transaktion den næste handelsdag. Fonde handles altid til en ukendt pris, så når du afgiver din ordre, ved du ikke nøjagtigt, hvor meget hver fondsandel er værd. Men du angiver, hvor mange kroner, du vil købe for, eller hvilken procentdel af din fond du vil sælge. En hel fondstransaktion tager cirka 1-5 bankdage at gennemføre alt afhængig af, hvilken fond det er.

Om 1-5 bankdage modtager du de fondsandele, som du har købt. Du får andelene til den kurs, som blev sat på dagen for handlen. Håndteringen af handler hos de forskellige fonde er forskellig, hvilket betyder, at det ikke er muligt at fastsætte en præcis dato. Nogle fondshandler håndteres stadig manuelt af fondsselskabet, hvilket betyder, at det kan tage en ekstra dag.

Når du månedsopsparer, behøver du dog ikke at tænke over på ovenstående. Når du opretter din Månedsopsparing, vælger du et fast beløb, som automatisk bliver investeret i fonden hver måned. På den måde skal du ikke røre en finger.

Hvis du opretter en Månedsopsparing, kan du altså slappe af og gøre andre ting netop fordi, opsparingen klarer sig selv.

Hvis du er i tvivl om, hvordan du opretter en Månedsopsparing, så kan du se denne video, som kan hjælpe dig godt i gang.