Spring til hovedindhold

Bull- og bear-marked: God købsmulighed, når du ser bjørnen

Du har måske hørt om bull- og bear-markeder. Men hvad betyder det, og hvad kan du egentlig bruge det til som investor? Læs med her, og se, hvordan Nordnets investorer har handlet.

Du har måske hørt om bull- og bear-markeder. Men hvad betyder det, og hvad kan du egentlig bruge det til som investor? Læs med her, og se, hvordan Nordnets investorer har handlet.

Et bull-marked beskriver et marked, som er steget med 20% eller mere. Omvendt beskriver et bear-marked et fald i markedet på 20% eller mere.

Grafen nedenfor skal forsøge at illustrere i hvilke perioder, der oftest kommer bull- og bear-markeder. Et bear-marked opstår oftest, når alle er euforiske og fx lige inden en opbremsning. Man siger ofte, at hvis taxachaufføren fortæller, hvilke aktier du skal købe, så skal du være nervøs. Omvendt kommer bull-markeder oftest, når alt ser allermest trist ud, og alle er bange. Så lige inden et opsving eller midt i en recession, der starter bull-markeder oftest.

Dette er naturligvis blot eksempler, og der kan komme bull- og bear-markeder i alle faser af økonomien.

Eksempler på perioder med bull- og bear-markeder:

Kilde: Egen tilvirkning

For MSCI World har der siden 1993 været tre perioder med bear-markeder, de pink pile på grafen nedenfor, og fem perioder med bull-markeder, vist med de grønne pile. Grafen viser tydeligt, at globale aktier langsigtet kan være en rigtig god investering, da de er steget med ca. 403% i hele perioden.

MSCI World Index fra 1993 til marts 2022:

Kilde: Markets Business Insider

Hvad kan du bruge bull- og bear-markeder til?

Som almindelig investor bør du købe aktier langsigtet og undgå at lade dig forstyrre af unødig støj. Men desværre sker det ofte, at mange bliver nervøse og nemt går i panik, når markedet falder, og der opstår et bear-marked. Det kan resultere i, at nogle sælger deres aktier eller ikke tør købe nye aktier i frygt for nye fald.

Mit bedste råd til dig ved næste bear-marked er, at du bør overveje at købe aktier.

Læs også mit tidligere blogindlæg om at købe aktier på udsalg her.

Hvordan handler private investorer hos Nordnet i bear-markeder?

Nordnet har heldigvis kloge investorer, som det ses af grafen nedenfor. Den viser køb- og salgsnotaer de seneste to måneder, hvor udvalgte markeder, som fx DAX, Nasdaq og OMX C25, var i bear-marked. MSCI World har ikke været i bear-marked i 2022.

Oversigt over køb og salg i februar og marts 2022:

Kilde: Egen tilvirkning

Den eneste dag, der var flere salgsnotaer end købsnotaer, var den 24. februar, hvor Rusland invaderede Ukraine. Så hovedparten af vores investorer bruger ofte fald i markederne til at købe mere op i aktier. Vi så præcis samme tendens, da coronakrisen var værst i marts 2020.

OBS: Du kan naturligvis kun bruge dette som tommelfingerregel, og jeg kan ikke garantere, at det samme sker ved næste bear-marked. Som altid skal du selv finde din egen investeringsstrategi og risikoprofil.

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer. Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning.

Omtalen af de konkrete værdipapirer og investeringer er ikke en anbefaling vedrørende disse og er ikke et tilbud eller opfordring til tilbud om køb eller salg. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
2 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2022-04-22 12:38

Hej Brian. Hvorfor måle i antal købs- vs salgsnotater? Jeg tænker at samlet købsbeløb og salgsbeløb er langt mere interessant end antallet af notaer? Mvh Rasmus

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-04-22 12:43

Hej Rasmus.

Billedet vil være det samme, men det vi officielt oplyser markedet hver måned er antal handler og derfor jeg har valgt at oplyse køb- og salgsnotaer.