Spring til hovedindhold

Danskerne står i kø for at investere – hvorfor hjælper vi dem ikke på vej?

Skattereglerne er en betydelig del af årsagen til, at danskere har svært ved at komme i gang med at investere. Én ting er det høje skattetryk på aktieinvesteringer, men kompleksiteten i reglerne skaber utryghed blandt både nye og erfarne investorer – risikoen for at lave fejl er for stor.

I sidste uge var Moderaternes skatteordfører Mohammad Rona igen ude at fortælle om partiets ambitioner om at sænke aktieindkomstskatten. Jeg kan kun bifalde, når politikere ser på, hvordan vi kan gøre det lettere at være privat investor i Danmark.

Men jeg ser gerne, at man også adresserer den udfordring, vi hos Nordnet oftest støder på, når vi er i kontakt med vores knap 440.000 private investorer.

Skattereglerne er en betydelig del af årsagen til, at danskere har svært ved at komme i gang med at investere. Én ting er det høje skattetryk på aktieinvesteringer, men kompleksiteten i reglerne skaber utryghed blandt både nye og erfarne investorer – risikoen for at lave fejl er for stor.

Er investeringen lagerbeskattet eller realisationsbeskattet? Er der tale om aktieindkomstskat eller kapitalindkomst skat? Er man over eller under fastsatte beløbsgrænser som udløser en højere marginalskat? Skal investeringen fremgå af skats positivliste eller ej for at være mest fordelagtig fra et skattemæssigt perspektiv? Er der tale om en særlig skat, hvis der er tale om eksempelvis en pensionsordning eller en aktiesparekonto?

Jeg kan godt forstå, hvis man føler sig rundtosset, inden man går i gang. Det er ganske enkelt ikke godt nok.

En sund investeringskultur er godt for samfundet

Der er ingen tvivl om, at investering er positivt for de danske virksomheder, for iværksætteriet, for dem, der investerer – men i høj grad også for samfundet som helhed. Så hvorfor har vi i Danmark skatteregler, der er så komplekse og uigennemskuelige, at danskerne i flere tilfælde slet ikke tør investere?

Sidste uge kom der endelig en åbning for, at man fra politisk side var villig til at se på aktiebeskatningsreglerne. Det var godt nok med udgangspunkt i iværksætteri – men trods alt en åbning.

Derfor var vi glade for, at Moderaternes skatteordfører Mohammad Rona havde mod på at mødes til en snak om skat på investeringer med udgangspunkt i deres seneste oplæg til iværksætterordningen. Hos Nordnet bakker vi op om en stærk iværksætterkultur i Danmark. Vi tror på, at denne hjælpes på vej af, at der sikres bedre vilkår for danske investorer.

Så når man nu går i gang med at se på aktieindkomstbeskatningen, kunne man passende se på beskatning af investeringer i et endnu bredere perspektiv. Et perspektiv som gør, at beskatningen ikke behøver afhænge af aktivklassen – om der er tale om en ETF eller en investeringsforening, om en fond er på skats positivliste, eller om du skal kunne benytte fradraget via dit frikort eller om der i stedet er tale om obligationer. Man kan gøre det langt mere enkelt.

Mohammad Rona, skatteordfører hos Moderaterne, og Tine Uldal, landechef i Nordnet Danmark.

Aktiesparekontoen er god – men ikke god nok

Politikerne har allerede gjort et ihærdigt forsøg med aktiesparekontoen, men det er ikke nok. Vi oplever dagligt kunder, der er i tvivl om beskatningen af deres aktier – og lad det være sagt med det samme, Nordnets kunder er ikke dumme.
Derfor var jeg særligt glad for at drøfte den kompleksitet, som danske investorer mødes med – herunder hvordan man kan bygge videre på ordningen omkring aktiesparekontoen og de gode intentioner, der alt andet lige ligger bag.

Det vil kræve en udvidelse af mulighederne for aktiesparekontoen. Aktiesparekontoen bør i min mening inkludere flere aktivklasser samt en hævelse af indskudsloftet. Hvis man blot retter blikket mod Sverige, har de langt bedre vilkår for investorer.

Med deres investeringssparekonto har de skabt en langt stærkere investeringskultur, end vi kan præstere herhjemme. Ja, man ser også langt flere børsnoteringer i Sverige end i Danmark.

Hos Nordnet er vi overbevist om, at en forenkling af beskatningen på investeringer vil være gavnlig. Ikke bare for de danske iværksættere, de danske virksomheder og de danske investorer. Men for det danske samfund.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
5 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Anker Weber
Anker Weber
2024-04-13 17:55

Det er jo helt til månen at pensionister skal trækkes i pensionstillæg ved investering i aktier. Det minimerer jo lysten til overhovedet at investere.

Ib Nitz
Ib Nitz
2024-03-01 08:17

Jeg synes der mangler noget focus på den “skjulte skat” der kan ramme pensionister fordi gevinster på aktier indgår i beregningen af bl.a. pensionstillægget med op til 20%. Dog ikke gevinster på aktiesparekontoen, der “lever sit eget liv”. Hvilket også er årsagen til at jeg KUN investerer på aktiesparekontoen.

Poul Erik Nielsen
Poul Erik Nielsen
2024-02-29 23:19

Som privatinvestor har vi ikke behov for en højere beløbsgrænse for aktiesparekontoen, hellere en lavere skat på alm. aktie indkomst. Jeg er ikke intereseret i en konto med lagerbeskatning.
Det dræner jo depotet for kapital løbende.
Penge som kunne være investeret i flere aktier i stedet. Jfr. rentes rente princippet.

Per
Per
2024-02-29 20:47

En af de vigtigste opgaver er dette. Tak Nordnet. Det kan ikke være rigtigt, at vi skal være dårligere stillet end vores nordiske naboer. Der tales fra politisk side om at vi skal spare mere op til pensionen pga en voksende ældrebyrde – jamen så lad os dog. – sænk skatten og smelt de 5-7 forskellige aktiedepotkonti der findes sammen til 2 med lav skat, forenkling og et loft på indskud på 1 mio eur, så pensionerne kan blive større i fremtiden. Det vil forenkle meget hos Skat selv og ikke mindst den kæmpe administrationsbyrde hos befolkningen, virksomhederne, samt revisorer… Læs mere

Henning
Henning
2024-02-29 20:44

Hvad er en aktivklasse i aktiesparekonto?