Spring til hovedindhold

Sådan fungerer vores nye globale indeksfond med gearing

Vores nye globale indeksfond Nordnet Global Indeks 125 giver dig en bred aktieeksponering til en lav omkostning. Derudover giver fonden 1,25 gange afkastet af en global indeksfond før omkostninger. Dette giver et højere langsigtet forventet afkast, men også højere risiko.

Med Nordnet Global Indeks 125 får du en bred global aktieeksponering til en lav omkostning. Vi har skabt en fond, der giver 1,25 gange afkastet af en global indeksfond før omkostninger. Dette giver et højere langsigtet forventet afkast, men også højere risiko.

Historisk set har globale indeksfonde været en af de bedste måder at opnå et højt langsigtet afkast. Men en anerkendt måde at slå en global indeksfond på er at låne penge for at kunne investere lidt ekstra i den globale indeksfond. Det er netop det, vi har gjort med Nordnet Global Indeks 125.

Kort fortalt fungerer fonden således: Hvis du investerer 100 kr. i Nordnet Global Indeks 125, vil fonden låne 25 kr. og købe aktier for 125 kr. Det betyder, at fonden har mulighed for at opnå et højere afkast, men samtidig har finansieringsomkostninger ved at låne de 25 kr.

Gearing er fordelagtigt i stigende markeder, men giver større tab i faldende markeder. Hvis aktiemarkederne stiger (mere end lånerenten), tjener du mere i forhold til en almindelig global indeksfond. Hvis aktiemarkederne falder, vil du tabe mere end ved en almindelig global indeksfond.

Med Nordnet Global Indeks 125 får du 1,25 gange afkastet af det globale aktiemarked (målt ved MSCI World ESG Leaders-indekset, samme indeks som Nordnet Indeksfond Global ESG følger), fratrukket finansieringsomkostninger og forvaltningsomkostninger (0,5%). På længere sigt forventes det ifølge teorien at give bedre resultater, da det forventede afkast på aktiemarkedet er højere end den forventede lånerente på lang sigt.

Historisk set ville en investor have fået ca. 1 procentpoint højere årligt afkast de sidste 20 år i en 1,25x gearet global indeksfond sammenlignet med en almindelig global indeksfond, målt efter finansieringsomkostninger. Her skal man dog huske, at historiske afkast ikke er en garanti for fremtidige afkast.

Europas største aktiefond er en gearet indeksfond!

Måske spørger du, ”hvorfor har ingen tænkt på det før, hvis det er så smart?” Nogen har faktisk tænkt på det før! Europas største aktiefond, med en forvaltningskapital på 1.000 milliarder SEK, er en gearet global indeksfond. Over 5 millioner svenskere har placeret dele af deres statslige pension i AP7-aktiefonden. Denne globale indeksfond har en maksimal gearing på 125%. I skrivende stund er gearingen 115%. Som det fremgår af hjemmesiden AP7.se og på Morningstars sider, har AP7-fonden klaret sig markant bedre end “private aktiefonde” de sidste 10 år, men i 2022, da verdens aktiemarkeder faldt, faldt AP7-fonden lidt mere. (Bemærk, at gearingen i AP7 har været lidt højere end 125% i tidligere perioder).

Det er første gang en gearet global indeksfond tilbydes til privatpersoner i Danmark og Norden. Vi er stolte af, at Nordnet er først ude! Og til en lav forvaltningsomkostning på 0,50%.

Hvem passer Nordnet Global Indeks 125 til?

Den anbefalede investeringshorisont for aktiefonde er mindst 5 år – det gælder også for denne fond. Du bør også have et optimistisk syn på det globale aktiemarked og tro på, at det globale aktiemarked vil give højere afkast end lånerenterne på længere sigt.

Fonden er ikke egnet til korte spekulationer i markedets op- og nedgange.

Hvornår er det et godt tidspunkt at købe Nordnet Global Indeks 125? Ideelt set bør alle aktiefonde købes på bunden og sælges på toppen 😊 Men det er som bekendt umuligt. For en gearet global indeksfond er timingen endnu vigtigere, da svingningerne er større end ved en almindelig global indeksfond.

Det er også muligt at benytte Nordnet Global Indeks 125 i en Månedsopsparing. Særligt hvis du har en langsigtet opsparing, som fx pension, hos os. Ved at fordele dine investeringer månedligt over en årrække, minimerer du risikoen for at komme ind i markedet på et dårligt tidspunkt.

Nordnet Global Indeks 125 er en UCITS-fond, som kan købes på alle kontotyper, som Nordnet tilbyder med undtagelse af aktiesparekontoen.

Der er en højere risiko ved at investere med gearing, i forhold til at investere uden. Du kan dog fortsat ikke tabe flere penge, end du har investeret.

Eksempler på afkast med gearing

Lad os tage et kig på, hvordan forvaltningsomkostninger og finansieringsomkostningerne i forbindelse med gearing påvirker afkastet. Som følge af gearing, vil der nemlig være forskel på afkastet i indekset og i fonden.

Her er to illustrative eksempler, hvor vi kigger på en stigning og et fald på 20%:

Positivt scenarie (stigning 20%):
Fondens omkostning: 0,50%
Finansieringsomkostning: 5,0%
Afkast i indekset MSCI World ESG Leaders: +20%
Afkast i Nordnet Global Indeks 125: +23,25%

Negativt scenarie (fald 20%):
Fondens omkostning: 0,50%
Finansieringsomkostning 5,0%
Afkast i indekset MSCI World ESG Leaders: -20%
Afkast i Nordnet Global Indeks 125: -26,75%

Under disse forudsætninger vil “break even” for Nordnet Global Indeks 125, hvor afkastet vil være det samme som i MSCI World ESG Leaders indekset, være at indekset giver ca. +7% afkast. Som du kan se, vil finansieringsomkostningerne til gearingen (lånerenten) altid reducere fondens afkast, uanset om aktiemarkederne stiger eller falder. Aktierne i fonden handles i USD, og finansieringsomkostningerne er derfor baseret på den amerikanske referencerente SOFR, “Secured Overnight Funding Rate,” som er en kortfristet rente. SOFR er efterfølgeren til LIBOR og ligger over 5% ved udgangen af september.

Jo højere lånerenten er, desto sværere vil det normalt være for en gearet global indeksfond at slå en almindelig global indeksfond.

Det er også værd at nævne, at gearingen genbalanceres en gang om måneden, hvilket betyder at gearingen kan være både højere og lavere end 125%, afhængigt af hvordan markedet udvikler sig i løbet af måneden.


Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirerDette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
3 Kommentarer
Ældste
Nyeste Mest populære
Se alle kommentarer
Rune
Rune
2023-10-11 21:42

Altså du 3.25% ekstra upside, og 6.75% “downside” risiko ved at investere i den fond. Man behøver jo ikke nogen større handelseksamen for at finde udad at dem der har størst chance for at tjene på det, ligegyldig hvad er Nordnet. Det bedste du kan gøre er at bare finde en billig Etf og så investere dine penge der, for renten kommer ikke ned lige forløbig, tværtimod, og så bliver den her fond kun endnu værre.

Ferd
Ferd
2023-10-12 08:43

Hvorfor er det renteomkostningerne er på de fulde 5%? Hvis belåningsgraden er 20%, burde man så ikke kun betale for de 25kr man har lånt og ville det så ikke resultere i en renteomkostning på 1%?

Svend Ussing Larsen
Svend Ussing Larsen
2023-10-12 13:22

Det er uklart, om de 5% i finansieringsomkostninger kun tages af de 25%’lånte-penge. Det bør tydeliggøres
i den blå boks ovenfor. På samme måde bør det forklares, at man godt kan have et positivt afkast, hvis fonden
har givet f.eks. 5% inden omkostninger (i afsnittet om break-even). Det fremgår ikke!!