Spring til hovedindhold
Valueaktier og vækstaktier.

“Value” eller “vækst” er to måder at se på en akties potentiale. At investere i value- eller vækstaktier er forskellige strategier, som er meget almindelige at investere efter blandt mere erfarne investorer.Kort fortalt:

  • Vækst og value er to forskellige og meget kendte investeringsstrategier. De sættes ofte op som hinandens modsætninger.

  • Valueaktier er aktier, som lige nu ser billige ud i forhold til selskabets reelle værdi, fordi kursen lige nu er lav.

  • Vækstaktier er aktier, som investorerne har store forventninger til. Det kan være selskaber, som ikke tjener penge i dag, men som alligevel har en høj værdiansættelse på grund af forventninger til fremtiden.Hvad er valueaktier?

Valueinvestering er en investeringsstrategi, som betyder, at man leder efter aktier, der ser ud til at have en lav kurs i forhold til selskabets reelle værdi. Med andre ord betyder det, at den samlede værdi af selskabets aktier er lavere end deres egenkapital eller bogførte værdi.

Sagt lidt mere simpelt: Valueinvestorer leder efter aktier, som de mener, resten af markedet har undervurderet. Og det er de undervurderede aktier, der kaldes valueaktier.

Valueinvestoren mener grundlæggende, at markedet overreagerer på gode og dårlige nyheder. Og det resulterer, i at aktiekurserne bevæger sig på måder, som ikke nødvendigvis stemmer overens med selskabernes langsigtede fundament. Det giver nogle gange valueinvestoren mulighed for at købe aktier til nedsatte priser – eller på udsalg, om man vil.

Valueinvestoren kan sammenlignes lidt med en prisbevidst forbruger, der leder efter kendte mærkevarer eller kvalitetsprodukter, som – af ekstraordinære årsager – er sat til salg billigere, end de bør være.


Inspiration til valueaktier

💡 Sådan kan du måle indtjening

Når man taler om investering i value- og vækstaktier, er der forskellige metoder til at måle indtjeningen. Det kan blandt andet være relevant at se på nøgletallene Price/Earnings og Earnings Per Share.Hvad er vækstaktier?

Vækstaktier er børsnoterede virksomheder, som forventes at skabe en indtjening i fremtiden, men som måske ikke har det i øjeblikket. Vækstaktier kan forekomme i enhver sektor eller branche, men har de seneste år typisk været inden for teknologisektoren.

Vækstinvestoren er altså fokuseret på den fremtidige potentielle indtjening i en aktie, frem for de faktiske resultater virksomheden kan præstere i dag.

Vækstaktier kommer i mange former, men deler ofte et par fællestræk: Fx har vækstvirksomheder en tendens til at have unikke produktlinjer. De har måske patenter eller adgang til teknologier, der sætter dem foran andre virksomheder i deres branche. For at ligge foran konkurrenterne geninvesterer de overskuddet, så de kan udvikle endnu nyere teknologier og patenter – en måde at sikre vækst på længere sigt.

Hvis valueinvestoren kan betragtes som en prisbevidst type, kan vækstinvestoren betragtes som en pioner, der prøver at forudsige fremtidens trends, og købe dem før alle andre.

Inspiration til vækstaktier

💡 Verdens mest berømte investor er valueinvestor

Warren Buffett (verdenshistoriens mest berømte investor) er en udpræget valueinvestor. Et af hans mange berømte citater kan bruges til at opsummere ideen bag valueinvestering ret godt. Det lyder:

"It's far better to buy a wonderful company at a fair price than a fair company at a wonderful price."

Altså: Det er langt bedre at købe en fantastisk aktie til en rimelig pris end at købe en rimelig aktie til en fantastisk pris.


Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast.


Invester i aktier.Find inspiration