Norske favoritaktier.

"Norge er kendt for råvarer som olie, men hold øje med laksen, der er ved at blive en megatrend."

Mads Johannesen, investeringsøkonom, Nordnet Norge

3 tips fra investeringsøkonomen.

  • Olie, guld og aluminium.
    På Oslo Børs kan du eksponere dig mod råvaremarkeder som olie, guld og aluminium.
  • Invester i den gældende verdenssituation.
    Mange aktier som eksepelvis olie, der påvirkes af den geopolitiske dagsorden, er billige lige nu, og vil give en god udvikling, hvis handelskrigen mellem USA og Kina løser sig.
  • Laks støttes af megatrends
    Lakseindustrien er helt unik for Norge, og noget du ikke finder andre steder. Laks spås en lys fremtid og støttes af flere megatrends som helse og stigende velfærd, der får folk til at prioritere sund og god mad.

Hvad er typisk for det norske aktiemarked?

Oslo Børs er et marked, der særligt præges af råvarer som olie, aluminium og gødning, der præger store, tunge selskaber som Euquinor og Norsk Hydro. Det er en råvarebørs med meget global handel, hvilket betyder, at den er stærkt påvirket af den økonomiske vækst i verden.

De seneste år er forbrugersektoren vokset, og især inden for lakseindustrien, der har haft en super cyklus de seneste syv år. Laks er særligt specielt for Oslo Børs. Derudover favoriseres den af den norske krone, der i en periode har været svag sammenlignet med dollaren og euroen. Europa står for 70 procent af kunderne til norske virksomheder.

Lakseindustrien har også støtte fra en megatrend, hvor flere og flere mennesker ønsker at spise sundere, mens øget velfærd betyder, at flere og flere mennesker har råd til at spise bedre, hvilket i mange tilfælde betyder mere fisk.

Hvorfor skal du investere her?

På børsen i Norge får du eksponering mod den generelle vækst i verden med lakseindustrien som en unik mulighed på Oslo Børs og olie som normalt ikke findes i de nordiske lande. Med muligheden for at investere i råvarer som gødning, olie og aluminium får du en anden eksponering end i de andre nordiske lande. En anden tendens er ESG-sektoren med produkter som selceller og pantautomater.

Hvad skal du overveje, når du investerer her?

Oslo Børs er i høj grad eksponeret mod den geopolitiske verdensorden. God vækst i verden, giver som udgangspunkt god vækst i porteføljen. De største virksomheder påvirkes af oliebørsen, handelskrigen og globale begivenheder. Hvis verdens børser oplever god vækst, så er du velpositioneret med virksomheder på den norske børs.

Hvordan finder jeg de rigtige virksomheder at starte med?

Overvej, hvad du gerne vil eksponere dig mod. Inden for olie findes der især to store virksomheder, Equinor og Aker BP, som er blandt de største i deres branche globalt. Og så har du laks, som er helt unikt for Oslo Børs.

Topliste over de mest populære norske aktier blandt Nordnets kunder.

Opdateres løbende. Senest opdateret 26. januar 2021


Aktier

Antal kunder

Køb

Norwegian Air Shuttle

64 825

Køb

NEL

28 884

Køb

Kongsberg Automotive

28 795

Køb

Equinor

25 120

Køb

Rec Silicon

15 574

Køb

Mowi

14 992

Køb

Norsk Hydro

13 099

Køb

Scatec

12 113

Køb

Aker Solutions

11 174

Køb

SAS AB

11 098

Køb

DNB

10 883

Køb

Telenor

10 437

Køb

Orkla

9 722
Aktier

Antal kunder

Køb

Aker BP

6 459

Køb

Storebrand

9 297

Køb

Yara International

7 968

Køb

XXL

7 601

Køb

Sega Pure

7 119

Køb

Lerøy Seafood Group

6 963

Køb

Thin Film Electronics

6 837

Køb

Aker

6 143

Køb

Gjensidige Forsikring ASA

6 109

Køb

Grieg Seafood

6 055

Køb

Nordic Semiconductor

6 021

Køb

Tomra Systems

6 005

 

Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage. Inden du investerer i en fond, bør du læse prospektet, som er tilgængeligt hos fondsselskabet og central investorinformation, som du finder i ordreafgivelsesvinduet samt på fondens produktside på nordnet.dk.