Spring til hovedindhold

Børshandlede fonde (ETF'er).

Fonde fra hele verden til lave priser.

Med ETF'er, børshandlede fonde, kan du investere i fonde med meget lave forvaltningsomkostninger. Og det er lige så enkelt og billigt, som når du investerer i aktier. ETF'erne handles på store børser med høj likviditet, og det betyder, at du ofte også får en bedre kurs. Udbuddet af fonde er stort, og specielt aktieindeksfonde og bull-/bearfonde er populære. Med en bearfond kan du tjene penge på faldende aktiekurser. Der er også et stort udvalg af gearede ETF'er, som giver mulighed for at tjene mere på kursstigninger eller -fald end med en almindelig fond. Gearing indebærer dog også en forhøjet risiko for tab, og gearede produkter er ikke velegnede som langsigtede investeringer.

Fordelene ved ETF'er.

  • Lave forvaltningsomkostninger.
  • Enkelt at tjene på faldende kurser.
  • Indeks fra hele verden.

Handler du fra et aktiedepot, bør du være opmærksom på, at afkast fra ETF'er er lagerbeskattet. Køber du ETF'er fra et pensionsdepot, betaler du dog kun samme PAL-skat som ved andre værdipapirer, nemlig 15,3 % (2019). For mere information se gældende skattesater.

Hvorfor ETF'er?

Flere og flere investorer tiltrækkes af ETF'er på grund af deres enkelhed, gennemsigtige priser, lave gebyrer og adgang til diversificering. ETF'er giver en lavere gennemsnitlig omkostning, da det normalt er dyrere for en investor at købe alle de aktier, der er en del af en ETF, individuelt. Med en ETF behøver du kun at gennemføre én transaktion for at købe og en transaktion for at sælge, hvilket fører til lavere kurtageomkostninger, da der kun er få transaktioner.

Diversificering.

Med diversificering er det let at tro, at det kun er fordelingen mellem fx aktier, obligationer, råvarer og renter. Men ETF'er diversificerer også over horisontale områder såsom sektorer og industrier.

Transparens.

Alle prisopdateringer finder sted i realtid på børsen, hvor alle kan se, hvordan prisen ændrer sig kontinuerligt. Derudover offentliggøres en ETF's beholdning og vægt næsten dagligt for offentligheden bortset fra almindelige fonde, der normalt offentliggør disse månedligt eller kvartalsvist.


Tips og inspiration til at finde den helt rette ETF.

Du behøver ikke at være ekspert for at få et afkast på dine investeringer. ETF'er kan give dig et godt afkast på dine opsparinger, uden du behøver at anstrenge dig, og give dig et bedre forventet afkast end hvis du sparer op på en almindelig opsparingskonto med renter, som i denne tid er negative. Der findes ETF'er til et hvert behov, og vi har værktøjerne til at finde de bedste ETF'er til lige netop dig.

Brug ETF-Screeneren til at finde ETF'er, der passer dig. Du kan for eksempel søge på region, branche, råvarer og du kan endda fravælge uønskede beholdninger som eksempelvis tobak og våben. I dit søgeresultat kan du sortere efter en række parametre som afkast, omkostninger og spread.

Med vores ETF-inspiration kan du finde inspiration inden for de mest populære ETF'er blandt vores kunder inden for katagorier som verdensdele, brancher og temaer.

Vi udbyder over 1500 ETF'er fra nogle af verdens førende aktører.

  • vælg mellen 1500 ETF'er.
  • Værktøjer, der hjælper dig med at finde den rigtige ETF.
  • Lave forvaltningsgebyrer.

Månedsopsparing i ETF'er.

Få en kurtagefri månedsopsparing.

Vil du investere et fast beløb hver måned, uden at du skal logge ind på dit depot, vælge ETF’er og investeringsforeninger og klikke på køb? Med Nordnets Månedsopsparing kan du sætte din månedlige opsparing på autopilot – uden købskurtage. Minimumsbeløbet for opsparing er 500 kroner om måneden, og du kan vælge op til fire ETF’er. Du kan når som helst afslutte din opsparing eller sælge dine ETF'er på børsen.

Fordele ved at spare op i ETF'er.

  • Ingen købskurtage.
  • Indeks fra hele verden.
  • Stort udvalg.

Spørgsmål og svar om ETF'er.

Det kan være risikabelt, men også trygt, afhængigt af, hvordan du investerer. Generelt set er det mindre risikabelt at investere i en ETF end i en aktie, fordi du med ETF'en får risikospredning (diversificering), men der findes også ETF'er med gearing, noget som øger din risiko.

Når du investerer i virksomheder gennem ETF'er, investerer du ligesom ved investeringsforeninger i flere virksomheder. Dermed får du på en nem og omkostningseffektiv måde en risikospredning i din portefølje. Samtidig giver ETF'er en række muligheder, eksempelvis at geare et helt indeks på en enkel måde eller at tjene penge når indekset falder (shorte). ETF'ers værdi påvirkes dog negativt af forvaltningsafgiften.

Du betaler ofte lavere forvaltningsafgifter, og du kan investere i et stort antal indeks på markeder, som danske investorer ellers ikke har adgang til. Samtidig er det muligt at investere i ETF'er, som stiger i værdi, når det indeks, som ETF'en følger, falder. Dermed kan du tjene penge, uanset hvordan markedet går.

Du kan på SKAT's hjemmesideeksternt link, åbner i nyt vindue se, hvilke ETF'er der er godkendte aktiebaserede ETF'er

Indeksfonde, også kaldet passive fonde, er værdipapirfonde, som stræber efter, at deres værdiudvikling skal følge et vist markedsindeks. En aktiebaseret indeksfond bygger på den enkle regel at købe samme andel af hver aktie, som findes i det indeks, fonden følger. Det betyder, at afkastet ofte bliver noget bedre end i indekset, takket være de udbytter som normalt ikke regnes med i indeks. Forvaltningen af en indeksfond er betydeligt billigere end en aktivt handlet fond, og dermed kan den have lavere forvaltningsomkostninger.

Ved at købe en ETF med et bredt underliggende indeks, fx. S&P500, får du en god risikospredning ved blot at købe en ETF. Du får på den måde eksponering mod 500 af USA's største selskaber. Vil du bruge et lidt smallere indeks, kan det være en fordel at blande 3-5 forskellige ETF'er.

Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage. Inden du investerer i en fond, bør du læse prospektet, som er tilgængeligt hos fondsselskabet og central investorinformation, som du finder i ordreafgivelsesvinduet samt på fondens produktside på nordnet.dk.