Børshandlede fonde (ETF'er).

Fonde fra hele verden til lave priser.

Med ETF'er, børshandlede fonde, kan du investere i fonde med meget lave forvaltningsomkostninger. Og det er lige så enkelt og billigt, som når du investerer i aktier. ETF'erne handles på store børser med høj likviditet, og det betyder, at du ofte også får en bedre kurs. Udbuddet af fonde er stort, og specielt aktieindeksfonde og bull-/bearfonde er populære. Med en bearfond kan du tjene penge på faldende aktiekurser. Der er også et stort udvalg af gearede ETF'er, som giver mulighed for at tjene mere på kursstigninger eller -fald end med en almindelig fond. Gearing indebærer dog også en forhøjet risiko for tab, og gearede produkter er ikke velegnede som langsigtede investeringer.

Fordelene ved ETF'er.

  • Lave forvaltningsomkostninger.
  • Enkelt at tjene på faldende kurser.
  • Indeks fra hele verden.

Handler du fra et aktiedepot, bør du være opmærksom på, at afkast fra ETF'er bliver lagerbeskattet som kapitalindkomst. Køber du ETF'er fra et pensionsdepot, betaler du dog kun samme PAL-skat som ved andre værdipapirer, nemlig 15,3 % (2019). For mere information se gældende skattesater.

ETF-screener.

Find ETF'en, du leder efter.

Du kan handle samtlige ETF'er og certifikater, som handles i Norden, Nordamerika og Tyskland, noteret på børser som Nordnet samarbejder med.

Brug søgefunktionen til at finde værdipapirer, der passer dig. Du kan for eksempel søge på region, branche og råvarer. Dit søgeresultat kan du sortere efter en række parametre, eksempelvis afkast, omkostninger og spread.

Månedsopsparing i ETF'er.

Få en kurtagefri månedsopsparing.

Vil du investere et fast beløb hver måned, uden at du skal logge ind på dit depot, vælge ETF’er og investeringsforeninger og klikke på køb? Med Nordnets Månedsopsparing kan du sætte din månedlige opsparing på autopilot – uden købskurtage. Minimumsbeløbet for opsparing er 500 kroner om måneden, og du kan vælge op til fire ETF’er. Du kan når som helst afslutte din opsparing eller sælge dine fondsandele på børsen.

Fordele ved at spare op i ETF'er.

  • Ingen købskurtage.
  • Indeks fra hele verden.
  • Stort udvalg.

Spørgsmål og svar om ETF'er.

Det kan være risikabelt, men også trygt, afhængigt af, hvordan du investerer. Generelt set er det mindre risikabelt at investere i en ETF end i en aktie, fordi du med ETF'en får risikospredning (diversificering), men der findes også ETF'er med gearing, noget som øger din risiko.

Når du investerer i virksomheder gennem ETF'er, investerer du ligesom ved investeringsforeninger i flere virksomheder. Dermed får du på en nem og omkostningseffektiv måde en risikospredning i din portefølje. Samtidig giver ETF'er en række muligheder, eksempelvis at geare et helt indeks på en enkel måde eller at tjene penge når indekset falder (shorte). ETF'ers værdi påvirkes dog negativt af forvaltningsafgiften.

Du betaler ofte lavere forvaltningsafgifter, og du kan investere i et stort antal indeks på markeder, som danske investorer ellers ikke har adgang til. Samtidig er det muligt at investere i ETF'er, som stiger i værdi, når det indeks, som ETF'en følger, falder. Dermed kan du tjene penge, uanset hvordan markedet går.

Modsat ved certifikater (ETN'er) har du som investor i en ETF ingen emittentrisiko, det vil sige risiko for at miste din investering, hvis den som har emitteret går konkurs. Ejeren af en ETF betaler forvaltningsafgift, mens man ofte betaler en administrativ afgift for certifikater.

Indeksfonde, også kaldet passive fonde, er værdipapirfonde, som stræber efter, at deres værdiudvikling skal følge et vist markedsindeks. En aktiebaseret indeksfond bygger på den enkle regel at købe samme andel af hver aktie, som findes i det indeks, fonden følger. Det betyder, at afkastet ofte bliver noget bedre end i indekset, takket være de udbytter som normalt ikke regnes med i indeks. Forvaltningen af en indeksfond er betydeligt billigere end en aktivt handlet fond, og dermed kan den have lavere forvaltningsomkostninger.

Ved at købe en ETF med et bredt underliggende indeks, fx. S&P500, får du en god risikospredning ved blot at købe en ETF. Du får på den måde eksponering mod 500 af USA's største selskaber. Vil du bruge et lidt smallere indeks, kan det være en fordel at blande 3-5 forskellige ETF'er.

Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage. Inden du investerer i en fond, bør du læse prospektet, som er tilgængeligt hos fondsselskabet og central investorinformation, som du finder i ordreafgivelsesvinduet samt på fondens produktside på nordnet.dk.