Spring til hovedindhold

Hej! Hvad kan vi hjælpe dig med?

Hvordan handler man optioner?

Handlen med danske optioner er normalt åben mellem kl. 9.00 og 16.50.
Hos Nordnet kan du købe (indehave) og sælge (udstede) købs- og salgsoptioner (call- og putoptioner) på udvalgte aktier eller OMXC20-indekset. Du kan også handle futures på OMXC20-indekset. For at handle optioner og futures skal du først tegne en aftale (Derivataftale) gennem Nordnet og være fortrolig med, hvordan handel med optioner og futures fungerer. Handlen starter direkte med kontinuerlig handel.

Ordreafgivelse
Ordrer skal afgives som limiteret dagsordre. Ordrestørrelsen er maksimeret til 500 kontrakter for ordrer via internettet. Laveste salgskurs, som er tilladt via internettet, er 0,05 kr. Vi hjælper gerne til med at manuelt formidle optionshandler større end 50 kontrakter og kombinationshandler uden ekstra omkostning.

Blok-Single marked
For hver instrument (options-/futuresserie) findes en ordrebog oprettet for blokordrer og singleordrer. På blokordremarkedet er en handelspost 10 optioner og på singlemarkedet 1 option. Aktieoptioner handles normalt på blokordremarkedet og OMXC20-optioner handles i singlemarkedet.
Som kunde hos Nordnet handler du, hvor likviditeten er størst, dvs. Blokordremarkedet for aktieoptioner og singlemarkedet for OMXC20-optioner.
For handel i singlemarkedet bedes du kontakte Nordnets mæglere.

Udnyttelse
Udnyttelse af en aktieoptionskontrakt indebærer leverance af underliggende aktie mod betaling svarende til aftalekursen. En aktieoption går til standardudnyttelse på udløbsdagen, hvis den er mere end 1 % "in-the-money" i forhold til gennemsnitskursen i den relevante aktie frem til og med eftermiddagscallen på udløbsdagen.

Standardudnyttelse er en service som Stockholmsbørsen har, så du som kunde er sikker på at få udnyttet optioner med indre værdi. Du har dog selv mulighed for at udnytte kontrakter, som ikke bliver standardudnyttet eller at afstå fra at udnytte kontrakter, som ellers vil blive standardudnyttet.

Ordrer om udnyttelse skal afgives per telefon til Nordnets mæglere senest 15 minutter efter, at handlen er lukket i optionskontrakten for dagen. Hvis du har positioner i optionskontrakten på udløbsdagen, og du ikke har dækning til at indfri optionskontrakten, skal du meddele Nordnets mæglere, hvad du ønsker at gøre med din position senest 4 timer før, markedet lukker. Hvis du ikke kontakter Nordnet før dette tidspunkt, kan Nordnet lukke din position.

Udløbsdag
Udløbsdagen for aktieoptioner er den 3. fredag i månederne marts, juni, september og december. Hvis denne dag ikke er en bankdag, bliver udløbsdagen nærmeste foregående bankdag. For optioner i OMXC20-futures og futures i OMXC20-indeks er udløbsdagen den 3. fredag i udløbsmåneden.

Fejlagtige handler
Hvis du som kunde skulle få en handel gennemført til en urimelig pris, skal du hurtigst muligt kontakte Nordnets mæglere for at annullere handlen.

Ifølge Stockholmsbørsens (som rent teknisk står for handlen med danske optioner) regler, kan handler annulleres, hvis de er handlet til en fejlagtig pris, og handlen er reklameret til Stockholmsbørsen inden for 10 minutter.

Efter 10 minutter eller senest 30 minutter efter lukning samme dag findes der mulighed for at få en fejlagtig handel korrigeret til en "rimelig" pris.

Fik du svar på dit spørgsmål?

Tilbage