Spring til hovedindhold

Hej! Hvad kan vi hjælpe dig med?

Hvad er åbningsauktion og lukke-call?

Hvad er en ligevægtspris?
Ligevægtsprisen udregnes i løbet af de forskellige elektroniske auktioner, som findes på aktiemarkedet f.eks. åbnings- og lukkeauktionen på Fondsbørsen i København. Handelssystemet samler alle købs- og salgsordrer sammen i løbet af auktionen, og regner ud til hvilken pris flest aktier kan omsættes for. Den pris kaldes ligevægtsprisen. Ligevægtsprisen samler herved likviditet og resulterer i en eller flere handler til samme pris, når auktionen er overstået.

 

Hvad er en åbningsauktion?
Ved åbningsauktionen når man frem til den pris, hvor flest købere og sælgere mødes. Altså ligevægtsprisen. I Norden begynder åbningsauktionen på alle børsdage kl. 08.45, og for alle aktier. Efter 15 minutter, kl. 09.00, bliver ligevægtsprisen åbningspris for alle respektive aktier, og derefter fortsætter den kontinuerlig handel. Det officielle åbningstidspunkt er altså 09.00 (dansk tid) på Københavns Fondsbørs, Stockholmsbørsen, Oslo Børs og Helsinki Børs.

 

Hvad er et lukke-call?
Lukke-callet (det afsluttende bud) er også en åben ligevægtspris, og indledes kl. 16.55 på Københavns Fondsbørs og afsluttes kl. 17.00. Såvel Stockholmsbørsen som Helsinki Børs indleder lukke-callet kl. 17.25 og afslutter det 17.30. På Oslo Børs indledes lukke-callet kl. 16.20 og frem til 16.25:00.

Fik du svar på dit spørgsmål?

Tilbage