Spring til hovedindhold

2024: Derfor kan dårligt nyt blive gode nyheder

2024

Slutspurten i november og december vendte op og ned på udviklingen i 2023, som ellers ikke så pragende ud. Hvis 2024 skal give os mere af det gode, skal den kommende tid paradoksalt nok helst indeholde dårlige nyheder.

Undervejs i 2023 var der ikke meget, der tydede på, at det skulle blive et rigtig godt investeringsår, men slutspurten i november og december vendte op og ned på den udvikling. Hvis 2024 skal give os mere af det gode, vil det være en hjælp, hvis de kommende måneder byder på svag vækst.

2023 endte godt

Hvis man havde investeret i de ‘fantastiske 7’ eller de ‘3 fede’ i 2023, behøvede man ikke at vente på årets slutspurt i aktiemarkedet generelt for at vide sig sikker på et godt investeringsår. Hvis man derimod investeringsmæssigt havde anbragt sine penge meget bredt i stedet for at koncentrere dem, var hovedparten af januar-oktober udfordrende.

Fra 27. oktober 2023 tog aktiestigningen for alvor fart. Figuren her viser udviklingen i 2023 i MSCI World-indekset, et indeks som dækker aktier fra verden. Husk, at historiske afkast ikke er garant for fremtidige afkast. Kilde: nordnet.dk

Solidt comeback til 60/40-investoren

Det var ikke kun aktierne, der sluttede godt. Også de investorer, som havde mange obligationer, fik afkastoprejsning efter det meget solide rentefald, der fulgte efter rentestigningen. Lavere renter var lige nøjagtig det vitamin, som var med til drive aktierne og brede stigningerne ud til flere end blot de få.

Talen, der ændrede investeringsudsigterne

Den 13. december var der renteannoncering fra den amerikanske centralbank, Federal Reserve – og den tale og de ord passede investorerne særdeles godt. På den ene side lovede de ikke noget med hensyn til umiddelbare rentenedsættelser. På den anden side gik centralbanken fra 2 til 3 forventede nedsættelser af FED Funds i 2024. Det tolkede investorerne som et ”risk-on” signal, og det var, efter min mening, et af de tidspunkter, hvor det giver mening at trække ‘breaking news’-kortet.

Dårlige nyheder om økonomien vil være godt nyt for investorerne.

Investorerne er ved starten af 2024 overbeviste om, at centralbankerne i USA og Europa er gået fra et rentestigningsmodus til en fremtid, hvor de kigger mere på rentefald. Og det er det, som har gjort forskellen for afkastet. Investorerne mener nu at have fundet en god finansiel bagstopper og medspiller, hvis og når nøgletallene bliver dårligere og inflationen modereres yderligere. Det er den gode nyhed.

Et aber dabei

Der er dog et aber dabei. Hvis nøgletallene ikke bliver dårligere, og/eller hvis inflationen ikke tillader centralbankerne at sænke de renter, som er steget dramatisk fra marts 2022 og 15 måneder frem, kan 2024 komme til at skuffe investorerne. Fornuftige nøgletal vil være godt for virksomhedernes indtjeningsmuligheder. Men på den anden side kommer den store effekt på det brede marked fra lavere renter. Hvis centralbankerne skuffer investorerne, kan det resultere i en ny udfordring.

Skidt nyt er godt nyt

Det lyder måske lidt ‘bagvendt’, men forudsætningerne for at 2024 bliver et godt år er, at vi får let skuffende nøgletal. Det vil nemlig give centralbankerne alibi til at levere ‘det rigtige’ for investorerne; lavere renter.

Godt nytår.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
1 Kommentar
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Kent
Kent
2024-01-04 15:31

i FOMC minutes i USA havde de pludseligt fjernet alt snak om rentenedsættelser så vi igen lige skal blive lidt usikre på om de kommer. Det er nu nok bare fordi aktiemarkedet er steget lidt for drastisk den seneste tid, så de lige vil lægge et låg på. Mon ikke vi ser rentenedsættelser omkring marts i USA anyway 🙂