Spring til hovedindhold

Analyse af verdensindekset MSCI World

Hvordan er verdensindekset sammensat, og hvordan er det prissat i efteråret 2018. Denne artikel forsøger at svare på disse spørgsmål.

Selskabet MSCI Inc. har siden december 1969 dagligt beregnet et verdensindeks, der beregnes MSCI World Index (MSCI World). Dette indeks blev fra start udelukkende beregnet i USD og indekset omfattede kun udviklede markeder som Europa, Nordamerika og Japan. Reelt er MSCI World altså et rent Developed Market indeks. Siden 1998 er indekset dagligt beregnet i en lang række andre valutaer end USD, herunder euro. Siden 1998 har MSCI desuden beregnet et Emerging Markets indeks betegnet MSCI Emerging Markets samt et All Country indeks betegnet MSCI All Country World Index (MSCI ACWI) . Disse tre indeks beregnes dels uden udbytter (price), dels med udbytter, men uden tilbageholdte udbytteskatter (net) og dels med alle udbytter (gross).

På nedenstående graf kan du se hvordan de tre vigtigste indeks har udviklet sig de seneste 15 år.

Bemærk at grafen er i USD og at indeksene er inkl. udbytter (gross). Som det fremgår, har Emerging Markets med ca. 319% givet det bedste afkast (10,0% p.a.), mens MSCI World og MSCI ACWI begge har givet afkast på ca. 250%, svarende til 8,7% p.a. Nedenstående tabel viser de tre indeks’ afkast år for år (kalenderår).

Som det ses, er Emerging Markets langt mere volatilt end MSCI World og MSCI ACWI. Emerging Markets har tendens til at stige mere i gode år med afkast over gennemsnittet, og falde mere i dårlige år med afkast under gennemsnittet. Eksempelvis steg Emerging Markets mere end MSCI World i 2016 og 2017, der var gode år, mens Emerging Markets faldt mere end MSCI World i 2014 og 2015, der var dårlige år med lave afkast.

Nedenstående graf viser hvordan de enkelte lande vægter i MSCI ACWI.

Som det fremgår, vægter USA med hele 55,1%, mens det største Emerging Markets land Kina kun vægter med 3,4%. Faktisk vægter Emerging Markets samlet kun med ca. 12% i MSCI ACWI. Et kvalificeret gæt er, at Emerging Markets vil få større og større betydning i fremtiden, da langt hovedparten af verdens befolkning bor i Emerging Markets lande, og da disse lande samtidigt oplever højere vækstrater. De fem største Emerging Markets lande er:  Kina (31,0% vægt i EM), Sydkorea (14,9%), Taiwan (12,3%), Indien (8,5%) og Brasilien (6,2%).

Nedenstående graf viser sektorernes vægt i MSCI ACWI.

Som det ses er informationsteknologi den største sektor med 20,0% efterfulgt af finans med 17,1%. Sundhedspleje (bl.a. medicin og medico) vægter med 11,9%.

Nedenstående graf viser de ti største aktier i verdensindekset.

Nedenstående tabel viser afkast siden december 1987 samt vigtige aktuelle nøgletal for verdensindekset og Emerging Markets.

Det ses bl.a. at Emerging Markets  siden december 1987 har givet afkast på 10,78% p.a. mens MSCI World har givet afkast på 8,04% p.a. Emerging Markets har dermed outperformet Developed Markets med ca. 2,74% p.a. over en meget lang årrække. Det ses også, at Emerging Markets trods den stærke performance er lavere prissar og giver højere udbytte end Developed Markets i september 2018. Målt på Price Earnings handles Emerging Markets med rabat på hele 31,1% (P/E=13,32 vs. 19,35). Og målt på Kurs/indre værdi handels Emerging Markets med endnu større rabat på 33,7% (K/I=1,65 vs. 2,49). Emerging Markets giver aktuelt udbytteafkast på 2,78%, mens Developed Markets (MSCI World) giver udbytteafkast på 2,35%.

Hvad mener du om ovenstående analyse?

Giver  analysen anledning til overvejelser eller konklusioner for hvordan vi bør placere vores investeringer geografisk og sektormæssigt?

Note: Alle grafer og tabeller er fundet på MSCI Inc. hjemmeside: www.msci.com

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
8 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2018-10-29 12:31

Fremtiden er EM, ingen tvil. Selges med rabatt, jeg ville vært overvekt EM i en tid som denne. Man kan ikke time markedet, men man kan spille defence eller attacking, og et sted i mellom. I dagens marked er det defence som gjelder. The less the prudence with which others conduct their affairs, the greater the prudence with which we must conduct our own.” — Warren Buffett

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2018-10-29 12:40

I en tid som denne må man være enda mer picky med sine picks enn normalt. Ville aldri kjøpt et SP 500 index fond i dag. Sjansen for laber return de neste 10 årene er mye større enn høy avkastning. Ville heller kjøpt en bøtte med indexfond med Tyrkia, Russland, Kina, korea. Det vil uansett finnes noen gode bets blant de 50.000 aksjene i verden, så det er alltid mulighet for gode kjøp uansett marked. Det er alltid et bear marked et sted eller i en sektor.

Gæst
Gæst
2018-10-25 09:15

Hej Thorleif, Som altid mange tak – for bloggens bedste indslag. Mangler der ikke din analyse af, om markederne er dyre i efteråret 2018 sammenlignet med historisk PE & PB?.

Og så håber jeg også at der kommer et svar på Jens´ kommentar

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2018-10-25 10:30

Hej Anders, Du savner en analyse af om markederne er dyre i efteråret 2018! Det er uhyre svært at vurdere! Ultimativt ved vi først om mange år, hvorvidt markedet er højt eller lavt i efteråret 2018! Min holdning er, at aktier stiger på lang sigt drevet af en underliggende vækst på ca. 8% p.a. inklusiv inflation. Min holdning er desuden, at det ikke er praktisk muligt at time markedet – altså købe lavt og sælge højt. Det er en fiks ide, der ikke virker i praksis! Jeg mener det giver mening at ride på markedets bølger, og dermed høste markedsafkastet.… Læs mere

Gæst
Gæst
2018-10-25 08:35

Fundamentalerne i Emerging Markets i sig selv er vel ikke så interessante? Det interessante er vel, hvordan denne rabat i fundamentalerne i Emerging kontra Developed Markets har udviklet sig historisk. Handles Emerging Markets p.t. med en større rabat end det historiske gennemsnit? Eller handles de måske endda med en mindre?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2018-10-25 10:17

Hej Jens, EM handles i dag med rabat i forhold til Developed Markets. Rabatten er i niveauet 30-35% målt på Price/Earnings og Price/Book. Rabatten har svinget historisk. I perioder, hvor EM har performet stærkt er rabatten helt forsvundet, hvilket kan retfærdiggøres af den højere vækst. Min personlige holdning er, at man skal forvente at den slags rabatter udlignes med tiden. Emerging Markets er jo desuden kun emerging markets på lånt tid. Tænk på at USA var Emerging Markets i 1800-tallet, Tænk også på at lande skifter frem og tilbage afhængig af deres performance. Eksempelvis er Israel rykket op fra EM… Læs mere

Gæst
Gæst
2018-10-24 22:28

Mandag havde John Authers en lignende analyse i hans nye Bloomberg klumme. Han gik tilbage til 1993 og konklusionen var at emerging har underperformet developed over de sidste 25 aar. Konklusionen var også at emerging (og europa) lige nu ser billige ud. Mht til det kvalificerede gæt at emerging vil få større og større betydning og USA relativt mindre, så kan jeg kun være enig. Der er dog et problem – det er ikke givet at denne vækst slår fuldt ud igennem i aktie indekset. Ikke alle firmaer er børsnoterede, og emerging markederne er mindre velregulerede – pga korruption og… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2018-10-25 10:09

Hej Jesper, Jeg har studeret John Authers analyse. Det er overraskende at han konkludere at Emerging Markets (EM) har underperformet på lang sigt. Den påstand stemmer ikke med tallene fra MSCI Inc. der fortæller at EM har outperformet med ca. 2,74% p.a. siden december 1987. Det er en meget markant outperformance som bedst kan forklares ved at EM generelt oplever højere vækst. Trods denne outperformance handles EM i dag med markant rabat, hvilket igen viser, at den underliggende vækst har været højere. John Authers bruger andre sammenligningsperioder, fx 2002-2018 i stedet for 1998 til 2018 og 1993-2018 i stedet for… Læs mere