Spring til hovedindhold

ETF’er, investeringsforeninger eller fonde: Hvad skal du vælge?

Exchange traded funds (ETF)

Er børshandlede fonde, der handles på markedet på samme vis som en almindelig investeringsforening. Her vil du løbende kunne se priser ved køb og salg under ordredybden.

En ETF giver dig mulighed for en spredt investering til en lav omkostning. Det kan være en ETF, der investerer bredt i det globale aktiemarked, en sektor-ETF der investerer i teknologi eller noget helt tredje. Du kan købe ETF’er inden for stort set alle tænkelige investeringsområder.

Du kan finde inspiration til dine ETF’er her. Du kan også prøve vores screener, som kan hjælpe dig med at finde din næste ETF. Hvis du er på udkig efter lidt hjælp til at bruge screeneren, så kan du se denne video, som forklarer dig, hvordan screeneren fungerer.

Investeringsforeninger

Handles også på børsen. Der stilles derfor løbende købs- og salgspriser i markedet, så du kan se prisen, som du handler til. Investeringsforeningernes udbydere er danske, og med dem får du mulighed for at sprede din risiko på flere aktier via én enkelt eller flere investeringsforeninger.

Investeringsforeninger kan være aktivt- eller passivt forvaltede. Aktivt forvaltede investeringsforeninger forsøger at slå det marked, de investerer i. Køber du en investeringsforening i danske aktier, vil en aktivt forvaltet investeringsforening bruge analyser til at opnå et bedre afkast end det danske marked generelt. Disse ekstra analyser medfører højere omkostninger. Du skal derfor tro på, at investeringsforeningen har evner og viden til at kunne slå sit benchmark.

En passiv investeringsforening investerer for at opnå markedsafkastet inden for det område, den investerer i. Holder vi fast i eksemplet med danske aktier, investerer den passive investeringsforening altså blot i de aktier, som markedet består af. Den forsøger derfor ikke at slå sit benchmark. En passiv investeringsforening bør give markedsafkastet fratrukket omkostninger.

Du kan finde inspiration til dine investeringsforeninger her eller prøve vores investeringsforenings-screener. Hvis du er i tvivl om, hvordan du bruger screeneren, kan du se denne video, som gerne skulle hjælpe dig godt i gang.

Fonde

Handler på daglige værdier – også kaldet NAV (Net Asset Value) – og er altså den daglige værdi af de investeringer, som fonden indeholder. Når du vil handle en fond, ved du ikke præcis, hvilken pris du handler den til, da ordren tidligst vil blive gennemført dagen efter. Alle ordrer på en given fond vil blive handlet til samme pris den pågældende handelsdag, og derfor sikrer du dig som investor, at du ikke får købt for dyrt eller solgt for billigt over dagen.

Vil du investere i fonde som en grundsten i din portefølje, så se eventuelt Nordnet Indeksfonde, eller find inspiration til dine fonde her.

Du kan i nedenstående se, hvornår du kan forvente, at din handel med en fond bliver gennemført. Alternativt kan du klikke her. Her kan du læse mere om fonde, og få svar på to af de mest stillede spørgsmål.