Spring til hovedindhold

Hvordan sparer jeg op til et barn?

Inden vi går i gang, skal det siges, at det er en fantastisk god idé at spare op til dit barn.

Her er nogle enkelte ting, som du måske bør overveje, inden du starter sådan en opsparing.

Hvem skal registreres på kontoen?

Der er to måder at starte en opsparing for et barn. Enten er depotet i dit navn, eller også er det i barnets navn.

Fordelene ved at åbne et depot i barnets navn er, at barnet nu ejer de aktiver, du indbetaler på depotet. Hvis du vil lave en begrænsning, så barnet ikke kan trække pengene ud i myndighedsalderen, kan du spare op i dit eget navn. Herefter kan du selv overføre aktierne til barnet, når du ønsker det. Du skal dog være opmærksom på, at du vil blive beskattet af hele afkastet, som har været i perioden. Derfor er der nogle skattemæssige fordele ved at åbne et depot i barnets navn. Det kan du læse mere om i dette blogindlæg.

Hvis du så vælger at åbne et depot i barnets navn, skal dette ske i samråd med begge forældre – og disse er nødt til at underskrive aftalen. Hvis du åbner en konto i dit eget navn, gør du som normalt, når du åbner et depot hos Nordnet.

Hvad skal jeg investere i?

Det sidste trin er at finde ud af, hvordan du vil investere dit barns opsparing. Historisk set har aktiemarkedet givet det største afkast på lang sigt, og der går normalt mange år, før barnet skal bruge pengene.

Hvis du føler dig klar til at købe enkeltaktier, er det naturligvis muligt på et depot for mindreårige. Hvis du vil gøre det lettere for dig, kan investeringsforeninger og ETF’er være et godt supplement. Fordelen ved investeringsforeninger og ETF’er er, at du kan starte en Månedsopsparing med disse. Med sådan en opsparing investerer du automatisk et fast beløb hver måned. På den måde sætter du opsparingen på autopilot.

Du kan se denne video for en mere detaljeret beskrivelse af, hvordan du opretter et depot for mindreårige.

Du kan åbne et depot til en mindreårig ved at klikke her.

Vil du gerne vide endnu mere?

Ét er at åbne en opsparing til et barn – noget andet er at forstå alle de skatteregler, som gælder. Vi har dog skrevet et blogindlæg om netop investering og beskatning. På den måde håber vi, at du nemmere kan finde rundt i skattejunglen.

Læs blogindlægget om investering og beskatning her.

Du kan også læse mere om vores alternativ til traditionel børneopsparing her.