Spring til hovedindhold

Få dit udbytte til at arbejde for dig

I februar udbetaler de fleste investeringsforeninger udbytter for året 2021. Hvis du vil have dit udbytte til at arbejde for dig, er der nogle detaljer, som kan være værdifulde for dig at kende. Læs med her.

I februar udbetaler de fleste investeringsforeninger udbytter for året 2021. For mange private investorer kan det være en festdag, når udbytterne triller ind på kontoen. Men der er dog nogle detaljer, som kan være værdifulde for dig at kende, hvis du vil have dit udbytte til at arbejde for dig.

Historisk afkast – med og uden udbytter

Selvom udbytte måske lyder lidt kedeligt, så har det historisk haft stor betydning for potentialet for dit samlede afkast, som illustreret i figuren herunder.

Den hvide graf viser 1.000 USD investeret i 1971 UDEN geninvestering af udbytter = 39.000 USD i 2021.

Den grønne graf viser 1.000 USD investeret i 1971 MED geninvestering af udbytter = 131.100 USD i 2021.

Afkast på S&P 500 fra 1971-2021

Kilde: Wealthycorner. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast.

Der er ikke taget højde for skat i eksemplet, men det viser tydeligt, at du kan opnå en utrolig renters rente-effekt, hvis du geninvesterer dine udbytter over lang tid.

Hvis du er interesseret i at læse mere om beregningerne i eksemplet, kan du gøre det i denne artikel fra Wealthy Corner.

Husk: Værdien falder, når udbytterne udbetales

Mange investorer glemmer ofte, at udbytte er en værdi af investeringen, der udbetales kontant til investeringsforeningens investorer.

Udbyttet er lovbestemt og afhænger hovedsageligt af to faktorer:

  • Udbytte fra de underliggende aktier i investeringsforeningen.
  • Realiserede kursgevinster på de underliggende aktier og obligationer. Er der realiserede kurstab, vil disse blive modregnet.

Vær også opmærksom på, at der tilbageholdes 27 procent i acontoskat på aktieudbytter fra danske investeringsforeninger.

Nu tænker du måske: ”Jo jo, men hvad betyder det konkret for mig?”

Det betyder, at hvis dit investeringsbevis fx er 120 kroner værd per styk, og der udbetales 10 kroner i udbytte, så bør værdien af dit investeringsbevis falde til 110 kroner. Til gengæld har du modtaget 10 kroner kontant.

Savner du inspiration til geninvestering af dine udbytter?

Hvis du er på udkig efter spændende investeringsforeninger, har vi her samlet et bud på, hvor du kan finde inspiration.

Invester i kurtagefri og billige indeksfonde

Nordnets seks indeksfonde giver dig mulighed for at investere bredt og billigt i aktiemarkedet, uden at du skal betale kurtage. Indeksfondene er akkumulerende, og du skal derfor ikke tænke på, at du skal investere dine udbytter hvert år.

Læs mere her: Høje afkast og mange nye investorer: Nordnets indeksfonde kom godt gennem 2021

Dertil er det muligt at investere i Nordnets indeksfonde via en Månedsopsparing. På den måde bestemmer du selv størrelsen på din investering hver måned. Hvis det lyder som noget for dig, kan du se mere om Månedsopsparingen her.

Find de investeringsforeninger, der passer dig

Ønsker du billige investeringsforeninger, dem med det bedste afkast eller de mest bæredygtige investeringsforeninger? På vores inspirationssider kan du finde værdipapirer, der passer til dine behov.

Vi har nemlig gjort det nemt for dig at få et overblik lige her.

Vil du se, hvor stort et udbytte du modtager på dine investeringsforeninger?
Tjek investeringsforeningens hjemmeside, hvor du kan finde oplysninger på præcis dine afdelinger.

Nordnets udbytteguide: Se udvalgte aktier med højt udbytte, vigtige X-dage og mere information om udbytter her.

Ovenstående er ikke en anbefaling om at købe eller sælge værdipapirer.Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Artiklen/blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Omtalen af de konkrete værdipapirer og investeringer er ikke en anbefaling vedrørende disse og er ikke tilbud eller opfordring til tilbud om køb eller salg. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast og investering kan påføre tab.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
20 Kommentarer
Ældste
Nyeste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2022-01-26 18:21

Hvis Nordnet virkelig vil have udbytterne til at arbejde for investorerne, hvorfor åbner I så ikke op for at man kan geninvestere sit udbytte direkte i afdelingen gennem de corporate actions i VP, de fleste investeringsforeninger laver ifm. med udlodningen? Det kan man jo ellers i de fleste pengeinstitutter.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-01-26 22:15

Hej Nikolaj. Ja mange banker og inv.foreninger har automatisk geninvestering. Det har vi ikke pt. Vi har i stedet månedsopsparing, hvor man frit kan vælge mellem mange forskellige investeringsforeninger, så man i princippet opnår det samme.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-01-27 17:17

Hej Brian,
Selvfølgelig – månedsopsparingen er et fremragende produkt. Men der er jo en kursrisiko ved ikke at geninvestere til NAV ex. udbytte, men i stedet vente til næste handelsdag for månedsopsparingen, som jo potentielt kan være 3-4 uger væk.

Vh Nikolaj

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-01-27 17:26

Hej Nikolaj. Det er desværre den mulighed der er pt. hvis det skal være kurtagefrit. Hvis udbyttet fra pågældende investeringsforeninger kommer før den 8. i en måned og man ikke vil påtage sig kursrisiko for udbyttedelen, så bliver man nød til at handle på platformen og betale almindelig kurtage.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-01-27 10:14

Præcis Nikolaj. Prøvede også at lave automatisk geninvestering på én af mine depoter, men det tilbyder Nordnet ikke. Og ja, så man man smide det over i sin månedsopsparing, men det er jo ikke helt det samme.

Gæst
Gæst
2022-01-26 18:33

Hvorfor har i ikke automatisk geninvestering som mange andre banker??

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-01-26 22:16

Hej Robert. Se svar ovenfor vedr. at Månedsopsparingen er vores mulighed på nuværende tidspunkt.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-01-27 13:43

Det er naturligvis også en måde for jer at tjene ekstra kurtage. Bare lidt trist når det nu kan lade sig gøre hos “normale” banker.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-01-27 14:11

Hej Robert. I vores månedsopsparing handler du jo kurtagefrit, så der er ingen kurtage, men istedet frit valg på mange investeringsforeninger, ETF’er og fonde.

Gæst
Gæst
2022-01-26 18:37

Men hvordan geninvestere man så? Får man bare pengene ind på kontoen, og så skal man selv købe en aktie?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-01-26 19:47

Jeps

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-01-26 20:07

Lige netop.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-01-26 22:18

Hej Nicolai.

ja enten køber du nye investeringsforeninger, aktier eller fonde når udbyttet bliver udbetalt. Alternativt, så kan du oprette en månedsopsparing og investere via denne, så er det uden kurtage.

Gæst
Gæst
2022-01-26 19:54

Hej Brian,

Kommer nordnet nogensinde til at tilbyde automatisk geninvestering af udbytter, som andre banker gør det?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-01-26 22:19

Hej Chris. Jeg ved ikke om det kommer på sigt. Indtil da kan månedsopsparing være en mulighed, da du der frit kan vælge og undgå at betale kurtage

Jannich Holmer Lindehøj
Jannich Holmer Lindehøj
Svar til  Gæst
2022-11-11 14:25

kan godt være at man kan geninvestere via månedsopsparingen, men så er der betalt skat af udbyttet.
Automatisk geninvestering gør at HELE udbyttet når at blive geninvesteret inden skat?

Gæst
Gæst
2022-01-27 22:37

Det er bare ikke særligt fedt, at få kæmpe udbytter fra Sydinvest som I ikke samarbejder med længere, da man ikke kan geninvestere udbyttet i de fonde der udbetaler dem :(((((

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-01-28 09:54

Hej Günter

Syd Invest kan ikke købes hos Nordnet, så jeg håber du kan finde andre investeringsforeninger i stedet. Vi har stort udbud af andre gode danske investeringsforeninger, ETF’er og fonde på vores platform.

Hvis du laver en månedsopsparing, så kan du genkøbe uden kurtage i de afdelinger, som vi har på platformen.

Her er listen med de 322 forskellige danske investeringsforeninger vi har på platformen: https://www.nordnet.dk/markedet/investeringsforeninger-liste?sortField

Gæst
Gæst
2022-01-29 15:58

Hej, hvilken konto bliver penge udbetalt til?
Bh.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-01-30 09:06

Hej Dennis.
udbytter fra investeringsforeninger tilgår den konto der er tilknyttet dit depot. Så hvis du har et frit depot hos Nordnet, så går pengene ind på denne.

hvis du både har et pensionsdepot og frit depot med investeringsforeninger, så går udbytterne ind på begge konti afhængig af hvor de enkelte foreninger ligger.