Spring til hovedindhold

Jeg er ikke bange. Jo, du er!

Dine følelser er ikke skabt for at gøre dig lykkelig, men for at holde dig i live. Din hjerne er kodet til at være på vagt overfor alle typer af farer og har nej-hatten på overfor alt, der kan rumme risici. Det er derfor helt forståeligt, hvis du føler frygt, når du investerer. Det er blot din hjerne, der vil passe på dig. Men nogle gange gør den det modsatte af, hvad der er godt for dig. Derfor skal du træne din hjerne og dine følelser, hvis du vil være aktiemillionær.

Dine følelser er ikke skabt for at gøre dig lykkelig, men for at holde dig i live. Din hjerne er kodet til at være på vagt overfor alle typer af farer og har nej-hatten på overfor alt, der kan rumme risici. Det er derfor helt forståeligt, hvis du føler frygt, når du investerer. Det er blot din hjerne, der vil passe på dig. Men nogle gange gør den det modsatte af, hvad der er godt for dig. Derfor skal du træne din hjerne og dine følelser, hvis du vil være aktiemillionær.

Problemet er, at din hjerne er skabt for millioner af år siden til at overleve i nogle helt andre rammer end i dag. Dine følelser kan derfor komme til at vejlede dig forkert, så du oplever tryghed ved at have penge på kontoen og utryghed ved at investere. Det burde være omvendt. Du bør frygte at lade din opsparing stå og sygne hen på en konto til ingen eller meget lav rente og være tryg ved langsigtede investeringer med stor spredning af din risiko til lave omkostninger.

Du bliver fattigere år for år, hvis du ikke gør noget

Som du kan se på grafen, er du helt sikker på at blive fattigere år for år, hvis du bare lader dine penge stå på en konto med lav eller ingen rente. Over 30 år har 10.000 kr. mistet købekraft til en værdi på 5755 kr. Havde du i stedet investeret dem, så de havde fulgt det amerikanske S&P500 indeks, ville du renset for inflation have ca. 50.000 kr. i hånden. Altså fem gange så meget at gøre godt med.

Undervejs har der været udsving, men duften af sejr er sød. De fleste, der investerer, fortæller, at de faktisk fik hjertebanken og susen for ørerne, da de trykkede på købsknappen første gang. Frygten ligger dybt i os, fordi vores følelser dybest set fortæller os, at vi er truet på vores eksistens. For vi har brug for penge til husleje, tøj, mad etc. Så følelsen af vi kan risikere at miste penge får virkelig den følelsesmæssige båd til at gynge.

Derfor skal du træne dine følelser, så de vænner sig til de udsving, der altid vil være ved investering. Det kan du gøre med Caffe latte-reglen.

Hvis du synes Lene Nording-Grooss ser bekendt ud på bloggen, er det fordi hun tidligere har været ansat hos Nordnet og har blandt andet skrevet om investering. Nu er hun medforfatter og aktuel med bogen ”Caffe latte-reglen”, som er skrevet sammen med neuroøkonom og hjerneforsker Jon Sigurd Wegener fra CBS.

Caffe latte-reglen

Caffe latte-reglen handler om at spotte småudgifter fx til caffe latte, fastfood, vandflasker, abonnementer du ikke bruger etc. og konvertere udgifterne til opsparing, som du investerer. Mange mennesker kan hurtigt finde flere hundrede kroner og måske flere 1000 kr. om måneden. Disse penge er fænomenale som startkapital. For dels konverterer du udgifter til opsparing, og dels har dine følelser allerede vinket farvel til de penge, du har været parat til at klatte væk. Derfor kan dine følelser bedre kapere de udsving, der er på aktiemarkedet.

Fem ting du ikke skal gøre lige før du investerer:
1. Løbe en tur
2. Drikke stærk kaffe
3. Gå en tur i høj solskin
4. Lytte til glad musik
5. Ukritisk lytte til råd om enkeltaktier

Når du ser din opsparing vokse og rentes rente-effekten slå igennem, sender du besked til hippocampus om, at investering er godt. Dine følelser begynder langsomt at ændre sig fra at forbinde investering med frygt, til at forbinde investering med sikkerhed og tryghed. For nu registrerer din hjerne over tid, at din opsparing og dine investeringer øger dine overlevelseschancer.

Ved at spare op systematisk og gerne automatisk hver måned, slår du mange fluer med et smæk:

  1. Du sparer op i stedet for at forbruge.
  2. Ved at automatisere dine investeringer via en månedsopsparing sparer du tid og penge.
  3. Ved at investere systematisk over tid, køber du til gennemsnitskurser.
  4. Du træner din hjerne til at føle glæde ved investering.
  5. Du behøver ikke følge dine investeringer tæt og kan nu lave noget andet, som i virkeligheden gør dig glad.

Jo tidligere du kommer i gang, jo hurtigere træner du dine følelser og styrker din økonomi.

Lene Nording-Grooss er sammen med Jon Sigurd Wegener forfatter til bestsellerbogen Caffe latte-reglen: Sådan bruger du din hjerne og dine følelser til at blive aktiemillionær. Efter 1 uge kommer bogen allerede i 2. oplag.

Du kan købe bogen her. Ved at bruge rabatkoden “latte10” kan du få 10% rabat på bogen.

Rabatkoden er gyldig til og med 29/02/2024 og kan ikke kombineres med andre rabatkoder. Den giver ikke automatisk fri fragt og kan ikke bruges, hvis du har et Saxo medlemskab med shoppingfordele.

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer.Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Lene Nording-Grooss
Tidligere Head of Communication, Nordnet Danmark

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer