Spring til hovedindhold

Tæt på Thorleif Jackson: Sådan finder jeg de bedste aktier

Siden 2005 har Thorleif Jackson delt skarpe analyser af brancher og selskaber i Nordnets medier og taget os med i udviklingen i sine modelporteføljer. Vi går tættere på ham her, så du kan lære ham bedre at kende.

Du er nok stødt på ham før. For siden 2005 har Thorleif Jackson delt skarpe analyser af brancher og selskaber i Nordnets medier og taget os med i udviklingen i sine modelporteføljer. Vi går tættere på ham her, hvor du kan læse mere om, hvordan hans interesse for investering begyndte, og hvad hans bedste råd til andre investorer er lige nu. Det hele starter og slutter med hans populære analyser.

Thorleif Jacksons analyser bliver flittigt læst, men det stod ikke skrevet i stjernerne, at investering skulle blive hans hobby og levevej. Det er nemlig ikke med den klassiske, økonomiske uddannelse i ryggen, at Thorleif Jackson har kastet sig ud i aktieanalyse og formueforvaltning. Med en uddannelse som miljø- og ulandsingeniør var der helt andre ting, der fyldte, da han var ung. Interessen for investering kom først senere – og den blev til dels fremprovokeret af hans fars glæde ved obligationer.

”Det startede tilbage i år 2000. Jeg havde arbejdet som ingeniør i seks år og været udstationeret på Jamaica. Da jeg kom hjem, blev jeg en del af bestyrelsen i nogle familiefonde, som min far havde startet op. Fondene havde stort set kun investeringer i obligationer, som i retrospekt var klogt på det tidspunkt. Aktiemarkedet var imidlertid gået op i nærmest 20 år, og derfor pressede jeg på med aktieinvesteringer. Min far sagde nej tak baseret på sin lange erfaring – og det fik han ret i på det tidspunkt. Derefter blev det min opgave at være overbeviseren, der fandt de nye investeringsidéer og gode argumenter. Og det var sådan, jeg kom i gang,” fortæller Thorleif Jackson.

De efterfølgende år læste han mange bøger om investering og begyndte at dykke ned i selskabernes regnskaber. Han kom med i Dansk Aktionærforening, hvor han fik publiceret sin første artikel i januar 2004. I 2005 startede han sin første globale modelportefølje hos Nordnet.

”Der er kommet mange læsere til siden dengang, og tingene har udviklet sig. Den tovejskommunikation, der er mulig på bloggen i dag, er jeg rigtig glad for.”

De skarpe analyser handler om alt fra big tech til ejendomsaktier og senest har Thorleif Jackson startet en ny, global portefølje, som du kan følge hvert kvartal.

“Målet er at skrive nogle artikler, der er logiske, rationelle og forklarer tingene, så man kan forstå det.”

Hvordan finder man den næste branchevinder?

Selvom arbejdet som ingeniør blev byttet ud med en fuldtidskarriere inden for investering for mange år siden, har Thorleif Jackson ikke helt sluppet sin baggrund i den måde, han griber analyserne an:

”Jeg har nok stadig en ingeniørmæssig tilgang. Jeg stopper ikke, når tingene bliver tekniske, og kan godt forstå teknologien, hvis jeg fx læser om vindmøller eller solceller. Jeg laver også mange statistikker og grafer, som er blevet min stil. Målet er at skrive nogle artikler, der er logiske, rationelle og forklarer tingene, så man kan forstå det. Jeg har lidt af en skolelærer i maven.”

Og når den næste branchevinder skal findes, kommer skolelæreren også i spil:

”Hvis du har en skoleklasse og skal gætte, hvem der kommer til at klare sig godt resten af livet, kan du fx kigge på, hvad deres forældre laver, på deres karakterer eller du kan spørge dem om deres fremtidsplaner. Min metode er at kigge på karaktererne og vælge dem, der har klaret sig bedst. Det viser disciplin, ambitioner og evner. Det er samme metode, jeg bruger, når jeg analyserer selskaber,” forklarer Thorleif Jackson.

Når han laver brancheanalyser, prøver han at finde selskaber, der har høje overskudsgrader, høj kapitalforrentning, høj organisk vækst, høje udbytter m.m. Inspireret af Warren Buffett er tankegangen at prøve at købe de selskaber, som har klaret sig bedst, da han mener, at selskaber med den højeste kvalitet også er dem, der kommer til at klare sig bedst fremover.

“Jeg prøver at købe branchevindere, men har samtidig et priskriterium og vil ikke købe dem, der er for dyre.”

Opskriften på et godt afkast

Da man ikke er alene om at analysere selskaberne, og da de gode selskaber også typisk er højt prissat, erkender Thorleif Jackson, at det er svært at slå markedet og få et merafkast. Men han har en klar strategi:

”Opskriften på et godt afkast er at købe noget, der er over gennemsnit i kvalitet og prøve at købe det til en gennemsnitlig pris. Her falder jeg selv lidt mellem to stole. Jeg prøver at købe branchevindere, men har samtidig et priskriterium og vil ikke købe dem, der er for dyre. Og så køber jeg måske den næst- eller tredjebedste.”

På fornavn med sine investorer

Siden sommeren 2006 har Thorleif Jackson været professionel i finansverdenen og arbejdet for at skabe godt afkast. Det går også forud for vækstambitioner i investeringsselskabet Jackson FamilieInvest, som han stiftede i 2007 med en kreds af 21 familiemedlemmer og venner.

”Det er måske lidt atypisk, at der ikke er nogen vækstambitioner. Jeg vil hellere have godt afkast og gode aktionærmøder. Vi laver ikke noget markedsføring eller cold calling. Jeg kan godt lide at kende mine investorer og er på fornavn med de fleste. Den tætte forbindelse skaber loyalitet. Jeg vil jo gerne have, at folk skal blive, når der kommer en krise, eller når markedet falder 20% som i øjeblikket.”

Ro på, når markedet falder, hvis du vil undgå tab

De faldende markeder er ikke noget, der bekymrer Thorleif Jackson betydeligt:

Personligt føler jeg ikke rigtig nogen risiko. Jeg kender mine aktier godt. Jeg ved, at de hver for sig er fornuftigt prissat, har en god indtjening og en god chance for at klare sig fremover. Men jeg bliver bekymret på mine investorers vegne, for jeg ved godt, at man kan blive enormt nervøs og få lyst til at sælge, når kurserne er lave, fordi usikkerheden er høj. Og jeg er bange for, at mine investorer skal blive skræmte og gøre det forkerte,” fortæller han.

Han giver også gerne et godt råd med på vejen til dig, der læser med her:

”Jeg tror ikke, at det hele fortsætter ned. Det gør det selvfølgelig, hvis der kommer en meget alvorlig begivenhed. Men en lille recession, mener jeg, allerede er indregnet i kurserne, når du har et fald på ca. 20%. Og så tror jeg, man skal ruste sig til en tid med inflation. Derfor er det nok klogt, hvis man går sin portefølje igennem og ser, om nogle af selskaberne vil have fordel af eller blive hårdt presset af inflationen. Nogle af aktierne er nok allerede tilpasset kursmæssigt, og så er det nok ikke tidspunktet at sælge. Men ingen kender fremtiden.”

Kort om Thorleif Jackson
Thorleif Jackson er født i 1969. Han er uddannet miljø- og ulandsingeniør fra Danmarks Tekniske Universitet og har siden 2006 arbejdet med aktieanalyse og formueforvaltning på fuldtid.

Han er direktør og porteføljeforvalter i investeringsselskabet Jackson FamilieInvest, som han stiftede i 2007, og som i dag har 210 investorer.

Han er selvlært inden for investering og er som skribent og investor bl.a. inspireret af Warren Buffett og Ken Fisher. Gennem årene har han skrevet mange skarpe analyser for Dansk Aktionærforening og her på Nordnets blog.

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer. Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
1 Kommentar
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2022-07-05 19:45

mon ikke dette indlæg hører til i annonceafdelingen?