Spring til hovedindhold

Tyrkiske aktier

Tyrkiske aktier har underperformet katastrofalt på det seneste. Men over 20 år har tyrkiske aktier faktisk slået verdensindekset på trods af hyperinflation, statsbankerot og begyndende diktatur. Måske bør man tage chancen og købe til laveste kurs i 15 år.

Grafen nedenfor viser udviklingen for det tyrkiske aktiemarked siden december 1998. Grafen viser endvidere udviklingen for Emerging Markets and MSCI World (Verdensindekset/Developed Markets). Alle tre grafer er i euro og inkluderer udbytter.

Som det fremgår, har Emerging Markets klaret sig bedst i perioden med et gennemsnitligt afkast på 9,1% p.a. efterfulgt af Tyrkiet med afkast på 5,7% p.a. og Verdensindekset med 5,3% p.a. Det er dog også tydeligt fra grafen, at tyrkiske akier har en høj volatilitet, og at tyrkiske aktier har underperformet katastrofalt siden toppen i april 2013 – altså de seneste 5½ år. I den periode er det tyrkiske aktiemarked faldet 53%, mens Emerging Markets er steget 26% og Verdensindekset er steget hele 78%. Det tyrkiske aktiemarked lavede en dyb bund i august 2018 og er siden steget hele 30% på kort tid. Var det mon bunden?

Jeg har beregnet udvalgte nøgletal for Tyrkiets 14 førende largecapaktier. Se nedenstående tabel.

Som det fremgår, forrenter disse aktier egenkapitalen med ca. 21% i 2018, og de udbetaler udbytter svarende til et udbytteafkast på ca. 5,5%. De er med andre ord profitable og aktionærvenlige. Som det også fremgår, er de 14 førende tyrkiske aktier prissat svarende til P/E2018=7,3 og P/E2019=6,3. Udover at være profitable og aktionærvenlige er de altså også billige.

Hvis man gerne vil have eksponering til tyrkiske aktier, kan man med fordel købe iShares’ ETF for Tyrkiske aktier, der har tickeren TUR i USA. Aktien kan købes via Nordnets handelsplatform.

Hvad mener du om tyrkiske aktier? Bør man tage chancen og købe en eksponering? Bør man købe en ETF som iShares MSCI Turkey (TUR, USA) eller enkeltaktier som Halkbank (THBIY, OTC) eller Koc Holding (KHOLY, OTC)? Eller bør man holde sig langt væk?

Disclaimer: Thorleif Jackson ejer ikke aktier i de nævnte selskaber.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
2 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2018-11-21 22:30

Svært at sige noget fornuftigt om denne case. Kan godt se at det er fristende med de lave P/E’er – men med Gazprom / kinesiske vindmølleaktier m.v. i bagagen, så er det måske tid til at slå koldt vand i blodet. Det mest sikre man nok kan sige lige nu er at MSCI sandsynligvis vil falde de næste par år pga. USA rentepolitik. Emergent markeds plejer at følge med ned – gerne lidt kraftigere – så mon ikke også at emerging markets falder. Og der er mange strategiske faldgrupper p.t.: Italiens gældskrise, Kina’s boligsektor, USA på toppen af en højkonjektur,… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2019-01-09 08:41

Hej Thomas,
Ja, investering er svært! Hvor befinder vi os i konjunkturcyklen? Skal vi investere kort sigtet eller langsigtet? Skal vi købe aktier, der tilsyneladende stiger, eller aktier, der er faldet og tilsyneladende er billige? Jeg har hidtil gjort som dig, og holdt mig helt fra tyrkiske aktier. Alligevel tænker jeg, at det kan være klogt at gå mod strømmen, og købe tyrkiske aktier på et tidspunkt hvor de er udskændte og upopulære. En god måde at få eksponering til Tyrkiet er ved at købe ETF’en med tickeren TUR (USA).