Spring til hovedindhold

Har du unoterede aktier på First North eller andre vækstbørser? Så læs med her

Fredag den 24. november vedtog regeringen enstemmigt at ændre på skattereglerne for aktier på børserne First North Growth Market, Spotlight, FX, OTC og lignende ikke-regulerede markeder.

Fredag den 24. november vedtog regeringen enstemmigt at ændre på skattereglerne for aktier på børserne First North Growth Market, Spotlight, FX, OTC og lignende ikke-regulerede markeder.

Ændringen betyder, at skattereglerne for aktier på fx First North fra 1. januar 2024 vil være præcis som ved “almindelige” børsnoterede aktier, fx dem der er en del af OMXC25. Det vil sige, at de efter nytår vil være omfattet af de samme regler.

Hvad betyder det for dig?

Lad os starte med lidt baggrund. Selvom First North-børsen drives af NASDAQ OMX (som også er dem, der driver den “rigtige” børs), er First North ikke hidtil blevet betragtet som en egentlig børs i skattemæssig forstand, og aktierne herpå behandles som unoterede aktier.

Det bemærkelsesværdige ved unoterede aktier er, at hvis de sælges med et tab, har det hidtil været muligt at modregne skatteværdien af tabet i anden indkomst, inkl. lønindkomst. Det er således anderledes skattemæssige forhold end ved salg af “almindelige” aktier, hvor tab ikke kan modregnes i din lønindkomst, men fremføres til senere modregning i gevinster, som beskattes til 27%/42% i skat af afkastet.

Sælg før jul, hvis du vil modregne tab i din lønindkomst

Hvis du har aktier på First North eller andre ikke-regulerede markeder, som du står til at have et tab på, kan du overveje at sælge aktierne og realisere tabet inden årsskiftet. Dermed kan du benytte tabsfradraget i din lønindkomst i 2023, inden reglerne ændrer sig.

Hvis du langsigtet tror på dine investeringer, kan du overveje at beholde dem eller at sælge og genkøbe dem senere. Overvejer du at genkøbe, skal du huske, at der er et krav fra Skattestyrelsen om, at du skal “løbe en markedsrisiko”, før du må købe dem igen. Det vil sige, at du skal være ude af markedet i en periode, hvor kursen kan ændre sig i værdi. Du bør altid drøfte sådanne overvejelser med en skattespecialist.

Du kan se hvilke aktier på First North, der bliver berørt af ændringerne hos Nasdaq.

Læs mere om selve lovforslaget her

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer. Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig, skattemæssig eller anden rådgivning. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
29 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Henning S
Henning S
2023-12-20 15:19

Man kan ikke se hvilke aktier på Spotlight fordi I ikke har lavet link til dem. Hvorfor ikke ?

Thomas Flemming
Thomas Flemming
2023-12-17 11:01

Indberetter Nordnet så disse aktiehandler fra First North, Spotlight m.fl. hvis man venter med at realisere tab til efter Nytår?

Mvh,

Thomas Flemming

Henning S
Henning S
2023-12-14 09:40

Hvad med Spot Light aktier ? I oplyser at de også kan trækkes fra i personlig indkomst men på den liste I har i artiklen herover er det kun First North aktier ? Så hvad med f.eks Finepart og PolarCool fra Spot Light ?

Claes Nielsen
Claes Nielsen
2023-12-14 04:46

Hej Thomas
Hvis jeg har et tab på 300.000,- på First North og sælger mine aktier i år, vil det så være et fradrag på de 42% altså ca. 63.000,- jeg vil kunne få udbetalt i næste års opgørelse?
Eller det 42% = 42.000,- pr. 100.000,- jeg vil kunne få udbetalt?
Mvh Claes

Henning S
Henning S
2023-12-13 11:24

Hej Thomas. Jeg synes ikke det fremgår af jeres oversigt om hvilke konkrete aktier som er omfatte at Spotlight aktier er med. I skriver at de er omfattet men f.eks Finepart som jeg har der er en Spotlight kan jeg ikke finde på listen. Det ser kun ud til at være First North aktier ?

Lars Christensen
Lars Christensen
2023-12-11 13:41

Hej 🙂

hvad hvis de berørte aktier ligger i en aktieaparekonto? Har det en anden betydning så?

mvh Lars

Mikkel
Mikkel
2023-12-08 19:42

Hej Thomas. Er det også gældende, hvis aktien ligger i en aktiesparekonto?

Michael Ottosen
Michael Ottosen
2023-12-06 18:11

Hej

jeg har tab på en first north aktie. Hvilken rubrik skal den indtastes i på forskuds opgørelsen
aktien hedder expres2ion

Jacob
Jacob
2023-12-05 20:35

Hej Thomas

Ved du om det også gælder for aktier på First North Premier Growth Market?
https://www.nasdaqomxnordic.com/aktier/listed-companies/first-north-premier

Jakob
Jakob
2023-12-05 17:10

Hej Thomas,
Tak for et informativt indlæg. Hvad sker der, hvis aktierne ligger på depotet knyttet til aktiesparekontoen? Kan man da også sælge og trække et eventuelt tab fra i sin lønindkomst i 2023 eller vil det tab kun kunne medregnet i regnestykket for aktiesparekontoen?

Claus
Claus
2023-12-05 11:22

Tak for indlægget Thomas. Ved du i hvilken rubrik på selvangivelsen et sådant tab skal påføres ?
Det er nyt for mig men regner med at sælge mine Amniotics AB

Wang P
Wang P
Svar til  Nordnet DK
2023-12-17 14:57

Hej Thomas,

Jeg har en First North aktie med et tab på aktiesparekontoen.
Skal jeg udfylde tab i rubrik #67 eller Nordnet oplyser tab til Skatstyrelsen?

Wang P

Daniel
Daniel
Svar til  Wang P
2023-12-21 15:35

Nordnet indberetter ikke skatteoplysninger for de omtalte børser automatisk, så du skal selv gøre det.

Alexander
Alexander
2023-12-04 21:14

Tak for indlægget. Hvad sker der hvis man beholder sine unoterede aktier? Vil aktien stadig beholde sit “tab” så hvis man e.g. sælger disse aktier i 2024, vil man så kunne trække tabet fra i ens aktiegevinster? Eller vil alle aktierne blive nulstillet til at have 0 % tab pr. 1. Januar 2024?