Spring til hovedindhold

USA og Canada skifter til én valørdag – det betyder det for dig

I slutningen af maj skifter børser i USA og Canada fra to varlørdage til én. Det betyder, at du hurtigere modtager penge fra et salg, men at du nu skal være ekstra opmærksom på forskellige valørdage, når du handler.

I slutningen af maj skifter markederne i USA og Canada fra to varlørdage til én valørdag. Det betyder, at du hurtigere modtager penge fra et salg, men at du nu skal være ekstra opmærksom på forskellige valørdage på tværs af verdens børser, når du handler.

Valørdagen, også kendt som afregningsdagen, er den dag, hvor pengene fra en aktiehandel bliver hævet eller indsat på din konto, alt efter om du har købt eller solgt.

Børserne i USA og Canada har indtil nu anvendt to valørdage (T+2). Det bliver ændret i maj, så beløbet bliver hævet/indsat én bankdag efter, at handlen er gennemført (T+1).

Børser i Canada skifter til én valørdag (T+1) den 27. maj 2024.

Børser i USA skifter til én valørdag (T+1) den 28. maj 2024.

T+1 betyder på investeringssprog, at beløb og aktier leveres 1 bankdag efter handlen (trade-date). Så selvom du kan se dem på dit depot med det samme, skifter de formelt først hænder på valørdagen.


📖 Hvad er valørdag? Valørdag betegner den dag, hvor en værdipapirhandel bliver gennemført. Altså den dag, værdipapirer og penge skifter hænder.

Valørdagen har sin oprindelse fra dengang, penge og værdipapirer skulle skifte hænder fysisk og har derfor fundet sted et par dage efter, at selve aftalen om handlen (inklusiv prisen) blev indgået. Ordet stammer fra det franske ord ‘valeur’, som betyder værdi.

Det betyder ændringen

Når USA og Canada overgår til én valørdag, betyder det, at du betaler for dine aktier allerede én bankdag efter købet – og at du modsat modtager pengene fra et salg allerede én bankdag efter. Penge og aktier skifter altså formelt hurtigere hænder.

Da standarden for de markeder, vi tilbyder handel på, indtil nu har været to bankdage (T+2), skal du fra slutningen af maj være ekstra opmærksom på, at valørdagen kan være forskellig fra marked til marked, alt efter hvor du handler.

Når USA og Canada skifter til T+1, og børser i Europa fortsat anvender T+2, vil valørdagene ikke længere overlappe, hvis du sælger på én markedsplads for at købe på den anden. Vil du undgå at blive opkrævet renter, skal du derfor vente en arbejdsdag efter at have solgt danske og andre europæiske aktier, hvis du vil bruge pengene fra salget til at købe amerikanske eller canadiske aktier.

Vil du være sikker på valørdagen, er den angivet i afregningsnotaen under transaktionen, når du er logget ind på nordnet.dk. Vær opmærksom på, at notaen efter en handel oprettes i løbet af natten.

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer. Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
2 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Peter
Peter
2024-05-27 16:02

Er der planer om at Europa også skifter til T+1?